Новият брой:
Образованието: Лунната мисия на България

Битката за икономиката също е битка за живот

Какво предприемат държавите в Европа и какво може да направи България

Вече живеем в перфектната глобална криза, със сигурност най-знаменателното социално и икономическо събитие от Голямата депресия насам.

Начинът, по който се управлява кризата в България, е притеснително едностранен, без отчитане на много други по-сериозни социални и икономически измерения, които могат да доведат до катастрофален срив на икономическата система, ако не се вземат спешни икономически мерки. Битката за работните места и икономиката също е битка на живот. Тази тема обаче почти отсъства от официалната комуникация, а е основна навсякъде по света.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 4
  • + 16

  Забележителен анализ!
  Това е най-доброто, смислено и аргументирано четиво тук по темата от началото на параноята.

  Не разбирам от финансовите мерки, но всичко казано до тях е изключително точно и напълно се припокрива и с моите виждания:

  - прекомерната паника бързо води до разрушаването на социуума и социалните стереотипи. Стресът дори за преживелите Лукановата зима с празните магазини и хиперинфлацията на Виденов е космически. Да не говорим за У-поколението, което не знае на кой свят е;

  - блокажът на потреблението и последвалото спиране на паричните потоци, което води до невъзможност бизнесът да се разплаща, както с персонала, така и с доставчици и подизпълнители, вещае фалити;

  - превъзнасянето от властта на грижата за някакво "здраве" (сякаш ни е натиснала чума, едра шарка или ебола, а не една по-тежка форма на респираторна инфекция) пред реалното унищожаване на пазара, а оттам на всички пазарни субекти под ред. Защото единствено работещите ритейли, аптеки и бензиностанциите не са икономиката. И когато - а то се задава - фирмите започнат да съкращават и да се свиват доходите на хората, и техните обороти ще рухнат. Тогава?

  Нямам вяра, че тая импровизатори, дето не "управляват", ще успеят да извадят държавата от Сцилата и Харибдата на световната икономическа криза без да й нанесат фатални щети.

  И съм много съгласен с г-н Прокопиев, че уникалната некадърност на Станишевото управление при кризата 2008 - 2009 г. уби каквото можа от укрехващия български бизнес и прогони по света стотици хиляди, като лиши България от потенциала да се възстанови.

  Борисовците - Горанов, Менда, Ананиев, Дариткова, Банев и вся остальная, са от същия калибър непрокопсаници, затова нямам никакъв оптимизъм. Просто ще доизгонят по света и малцината можещи, които упорстват да работят в родината.

  К-вирусът няма да ни погуби, ще го направят тия, които кръгли идиоти са ни избрали да ни управляват...

  Моля, пишете по-често, Иво.
  Отдава ви си прекрасно.

  Нередност?
 • 2
  ozc29509793 avatar :-|
  Mart о

  като студент, който ще се радва да си изясни повече по темата - защо депозитът на държавата в управление "Емисионно" (валутния борд) трябва да остане неприкосновен (след като не сме кредитор от последна инстанция) ?

  Нередност?
Нов коментар