Прокурорски надзор ли беше да го опишеш

Държавното обвинение се опитва да прави всеобхватен надзор. Защо това противоречи на конституцията, но също така е вредно

Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

От началото на кризисната ситуация с коронавируса прокуратурата е свръхактивна. Държавното обвинение има паралелен щаб. Делата срещу отклонили се от карантина са взети под специален надзор. Под контрол са всички държавни институции - министерства, здравни инспекции, контролни органи, кметове на общини и райони, които по прокурорска заръка са впрегнати всекидневно да докладват за направеното от тях на съответния прокурор. Доколко подобна практика има опора в закона и ефективна - публикуваме коментара на дългогодишния прокурор и бивш зам.-министър на правосъдието Андрей Янкулов.

Практиката прокурор да дава предписания на компетентни административни органи по всякакви въпроси, свързани с начина на упражняване на техните управленски правомощия, поставя на изпитание принципа за разделение на властите и създава условия за неоснователна намеса на прокуратурата в упражняването на правомощия, които конституцията предоставя на други институции.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове