АИКБ: Само компании, които не са в дълбока криза, могат да приложат схемата 23/77

Законът за извънредното положение трябва да бъде променен, за да помогне на повече хора в рамките на ресурса от 1 млрд. лв.

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, която от самото начало на предприеманите мерки категорично се противопоставя на концепцията и подхода, определяйки ги като погрешни
Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, която от самото начало на предприеманите мерки категорично се противопоставя на концепцията и подхода, определяйки ги като погрешни    ©  Юлия Лазарова
Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, която от самото начало на предприеманите мерки категорично се противопоставя на концепцията и подхода, определяйки ги като погрешни
Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, която от самото начало на предприеманите мерки категорично се противопоставя на концепцията и подхода, определяйки ги като погрешни    ©  Юлия Лазарова
В навечерието на приемането на правителственото постановление за условията и механизма, по който ще се изплащат компенсации на работодатели, засегнати от кризата, Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) публикува критична позиция срещу възприетия от кабинета подход по темата. От АИКБ отново излагат тезата си, че предложението неефективно и неработещо за спрените предприятия, че съотношението на реалната държавна помощ всъщност не е 60/40, а 23/77. "Капитал" публикува позицията в цялост.

Само предприятия и компании, които все още не са изпаднали в дълбока криза, ще могат да приложат предлаганата схема за помощ 60/40, която по изчисления на Асоциацията на индустриалния капитал в България реално е 23/77 от нетния разполагаем доход на работника. Така от нея няма да се възползват онези фирми, които имат най-голяма нужда от подкрепа, за да запазят работните места на хората.

Числата показват (вижте прикачения файл), че при брутна заплата 1008.00 лв. (примерът на Министерството на финансите по "Нова тв") предприятието прави общ разход в размер на 1 203.75 лв.; осигурителни и данъчни плащания за сметка на работника са за 225.81 лв., а за сметка на предприятието - 195.75 лв. Така държавата получава общо 421.56 лв. обратно. Ако компанията реши да се възползва от държавната помощ 60/40, то при гореописаната заплата държавата реално ще помогне със 183.23 лв. (604.80 - 225.56 - 195.75), което представлява едва 23%, а не 60 на сто от нетното възнаграждение на работника (183.23/787.45 * 100%).

Тази схема е финансово изгодна за неработещите работници и за държавата и ощетява предприятието и останалите на работа работници и служители. Тя дискриминира работещите работници за сметка на неработещите, които ще получават пълното си възнаграждение, тъй като работещите, освен че ще изработват собствената си заплата, ще трябва да изработват и 77% от заплатите на колегите им, които почиват вкъщи.

Държавата широко прокламира, че предоставя държавна помощ, като на практика това са същите помощи за настъпването на риска "безработица", които тя трябва да плати на работниците, ако бъдат съкратени. Само че ще дължи тези помощи за безработица до 12 месеца, а не 3 месеца, какъвто е срокът на компенсация при извънредното положение, и няма да получи обратно близо 2/3 от сумата под формата на данък и осигуровки. Тоест държавата иска да "икономиса" на гърба на останалите да работят и да плащат данъци в тези тежки условия работници.

Предложената мярка за компенсиране на бизнеса не отчита степента на засегнатост на отделното предприятие от кризата с COVID-19 и обявеното извънредно положение в страната. Предлага се в еднаква степен да бъдат компенсирани предприятия, които са намалили приходите си от продажби с 20% и с 80 - 100%. На практика финансирането ще бъде насочено основно към предприятия, имащи финансови резерви, а малките и средните предприятия, нямащи финансови средства, за да доплатят 77% от нетното възнаграждение на работника, няма да могат да участват в мярката. Така вложения за финансиране на мярката обществен ресурс няма да постигне целта си, а именно запазване на работните места.

"При така направената мярка държавата ще понесе големи загуби веднага и много по-големи загуби в средносрочен план. Цялото общество ще загуби и ще се отдалечим още от стандарта на другите европейски народи", смята председателят на АИКБ Васил Велев.

От асоциацията сме категорични, че малкият и средният бизнес, в които са заети ¾ от работещите българи, нямат достатъчно резерви, за да приложат подобна мярка. 344 000 фирми имат спестявания до 1000 лв., а това са именно малките компании с до няколко служители.

От АИКБ разбираме, че предложеното за съгласуване постановление е най-доброто при така приетия Закон за мерките и действията по време на извънредното положение и утвърдената законова рамка. "Категорични сме, че то ще има малък ефект за икономиката на България. За нас мерките трябва да стартират в този вариант, тъй като не може незабавно да се поправят, но да важат само за първия месец, а през това време да се направи промяна на закона, за да се спаси това, което е останало и може да се спаси със същия ресурс", допълни Васил Велев.

От АИКБ предлагаме в рамките на същия ресурс след преработване схемата да работи и след отмяна на въведеното извънредно положение в страната, до края на август или септември - без дискриминиране и противопоставяне на интересите на работещи и неработещи работници и служители, с по-интензивна подкрепа за ниските доходи и в по-голяма степен засегнати предприятия, с частична, а не пълна компенсация на отсъстващия доход поради отсъстваща работа.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Covid 19

Научавайте най-важното, без ненужна емоция и шум. Обобщение на информацията и най-важното, което засяга средата, бизнеса и вашите пари.


7 коментара
 • 1
  peni_nikol.53. avatar :-|
  Peni Nikol

  Ами нека и те да поемат от кризата, бият се в гърдите, че са работодатели, ама ако може само да печелят, а загубите от всички да се плащат.

 • 2
  bramasole avatar :-|
  bramasole

  До коментар [#1] от "Peni Nikol":

  Ти наистина ли мислиш така? Наистина ли смяташ, че в наше време работодателите са чорбаджии-изедници, които нямат интерес да се грижат за работниците и служителите си, а от тях зависи бизнесът на собствениците? Съчувствам искрено на всички, които се занимават с производство и които се чудят каква точно производствена програма да измислят

 • 3
  bramasole avatar :-|
  bramasole

  продължавам - каква точно производствена програма да измислят, та да задържат хората си, какви нови условия на труд да създадат, как да си съберат вземанията, та да се разплатят с доставчици, с работниците си, да се идсължат към бюджета... Не им завиждам, ако имат да изплащат и сериозен кредит. Как мислиш, спят ли спокойно тези, които "ако може само да печелят"...
  Въпросът ми е реторичен.

 • 4
  honey.bee_1 avatar :-|
  bee

  До коментар [#3] от "Bramasole":

  Работя в производствено предприятие. От началото на извънредното положение работихме само една седмица, вече втора седмица сме в къщи, в отпуск до второ нареждане. Аз определено в неплатен, защото започнах февруари и нямам право на платен. Не съм наясно и лансираните мерки доколко ще ни засегнат нас, но не се и надявам много. Произвеждаме бетонови керемиди и капаци. Ясно е, че производството не може да се преструктурира и от утре да започнем да правим респиратори, или да шием защитно облекло и маски. Искрено се надявам в края на пандемията собственика все още да има възможност да продължи дейността, а ние да имаме работа.

  П.П. Бъди здрава Bramasole, и ти и близките ти и се пазете!

 • 5
  bramasole avatar :-|
  bramasole

  До коментар [#4] от "bee":

  Радвам се, че те "виждам", bee!
  Трудни времена са. Ако има нещо положително в коментара ти, то е, че от бетонови керемиди потребност ще има - начало на строителния сезон е, а без етикети и брошурки /примерно/ може да се преживее.
  Всичко добро ти желая! Странно е да си говорим за оптимизъм, но в живота нищо не е само бяло или черно - колкото и широка да е мрачната ивица, бива сменена със светла.
  Трябва да вярваме в това.

 • 6
  peni_nikol.53. avatar :-|
  Peni Nikol

  До коментар [#2] от "Bramasole":

  Да, наистина смятам така за милионери и милиардери, оказа се, че имаме и от едните и от другите като доган, пеевски и др. доста. Не визирам съседа, с кафе-бар с 4-5 масички, сервират със съпругата си кафе, напитки и закуски за учениците. Не визирам дребни производители, които се бъхтят 360 дни в годината да изкарат колкото да живеят без притеснения. Дразня се на всеки, който ще дръзне в тази криза да използва да се обогати допълнително. Хубава вечер Брамазоле.

 • 7
  cobanmaala avatar :-|
  чобанмахала

  Вместо да пиша, просто ще цитирам от ФБ:"23/77 е нетото. А брутото, включая подготовка на документи, усложнения в счетоводството, евентуални неточности при отразяването и разчетите с бюджета и последствията от това, как ли ще изглежда?"


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО