Всички с маски и марш вкъщи до 13 май

Ограниченията срещу епидемията

Pixabay.com
Pixabay.com    ©  Pixabay.com
Pixabay.com
Pixabay.com    ©  Pixabay.com

По официални данни България е една от страните, които се справят най-добре с това да се спре епидемията от новия коронавирус. Толкова добре, че дори броят на заразените не отговаря на официалното определение на епидемия - да има повече от 200 болни на 10 хил. души. Тук в момента има горе-долу 200 на 3.5 милиона и това, разбира се, е много добра новина. Навременните мерки по затваряне на цялата държава поне засега предотвратяват широкото разпространение на коронавируса тук. Броят на заразените наистина се увеличава всеки ден, но пък с все по-малка скорост. Масовата трагедия поне засега, изглежда, се избягва.

На този фон две новини и едно предположение от тази седмица прозвучаха странно. Първата новина беше опитът да се въведе задължително носене на маски при всяко излизане навън. Идеята за това е абсолютно правилна и всеки, който може, трябва да го прави, но заповедта за задължително носене създаде усещане за допълнително затягане на ограничителните мерки. Същото усещане се засили и когато правителството предложи да се удължи с цял месец, до 13 май, извънредното положение в страната. Заедно с това няколко представители на държавата обясниха, че се обмисля и забрана да се излиза по улиците за повече от час на ден.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Covid 19

Научавайте най-важното, без ненужна емоция и шум. Обобщение на информацията и най-важното, което засяга средата, бизнеса и вашите пари.


18 коментара
 • 1
  b.manchev avatar :-P
  b.manchev

  Проблемът не е в мерките, а в пропорционалността при прилагането им.

  Без маска, разходка на кучето или детето глоба 5 хил. само, в условия на масови съкращения и неадекватни компенсаторни мерки на правителството. Ходене на църква по време на предстоящите празници обаче може. МВР под надзора на главния прокурор ще помагало...

 • fancy_schmancy

  Да се излиза за не повече о 1 час на ден?! Значи ако трябва да отида до магазина (където пускат по двама), до аптеката (където пускат по двама) и да занеса провизии до вратата на възрастен близък, трябва да изляза 3 пъти в 3 поредни дни. Така ще утроя риска от заразяване! Вопиюща управленска амбиция в комбинация с вопиюща управленска безпомощност.

 • 3
  vstoykov2 avatar :-|
  Валентин

  Защото не се правят достатъчно тестове и броят хора, които носят вируса, е много по-голям.

  Нямаме надеждни данни за това се приемат превантивни мерки съобразно по-лошия сценарий. Ако все пак заплахата е надценена това няма да е чак толкова голям проблем. Дано да се окаже така.

  Но ако заплахата се окаже в горния край на прогнозите - значи от мерките има смисъл.

  Не може само на база данните за заразените и умрелите, които имаме да се правят изводи, защото тези данни са изкривени.

  1) Броят носители на вируса е по-голям.
  2) Броят умрели от вируса е по-голям (не се тестват всички умрели).

 • 4
  nikolai_petrov avatar :-|
  FanFan - la tulipe

  Абсолютно всеки трябва да носи маска.!!!!

  И болните и здравите и възрастните и младите.

  По една много проста причина - никой не знае със сигурност дали е болен и не разхвърля вируса, докато не носи маска и не си дезинфекцира ръцете.

  Това е най-евтината и работеща мярка от всички. Всеки трябва да носи маска!!!

  П.С. Оправданията, че няма са смешни - всеки може да си направи или да ходи със шал или нещо друго, което да му покрива устата и носа. Няма особено значение каква е маската, тя ще спира разпръскването на вируса от устата ви.

 • 5
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  До коментар [#4] от "FanFan - la tulipe":

  Глупости пишете! Не знам дали е нужно да Ви го обяснявам - обяснено беше от лекари.

 • 6
  peni_nikol.53. avatar :-|
  Peni Nikol

  Ще се спасяваме кой както може, тъжно е за работещите, но все някак до два месеца ще изтраят и те. Всички живи и здрави и търеливи.

 • 7
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  До коментар [#6] от "Peni Nikol":

  Кой Ви каза, че ще са два месеца?

 • Mihail Petkov

  Странно е как всички хора могат да разсъждават по темата и да се аргументират, само правителството не може. Забелязвам разделение измежду народа на послушни и непослушни. Истината е, че аз подкрепям повече втората група, защото това са хората, които действат инстиктивно. Това са хората, които гласуват на изборите(е вижда се, че не са направили добър избор) и си търсят правата. Това са хората, които са критерий кога имаш авторитетно управление над теб. Недоволството показва ясно две неща:

  1. Народът губи доверие към управляващите.
  2.Народът вижда по-голяма опасност в последствията от вируса, отколкото самия вирус.

  И тука идва най-важния въпрос. Защо управляващите не се съобразяват с норда?

  Най-големия парадокс на тези забрани е, че в желанието си да изолират народа, те неволно го подтикват към протест, което би довело до масово струпване на хиляди хора на едно място и разпрастранение на вируса.

 • 9
  fanfar avatar :-|
  fanfar

  "Тук в момента има горе-долу 200 на 3.5 милиона"

  Защо 3,5 милиона ?
  Не трябва ли да са повече ?

 • 10
  drakon avatar :-|
  Vassil Stoychev


  До коментар [#] от "
  FanFan - la tulipe
  ":
  "Всеки да носи маска". Хайде стига глупости !!
  1. Еднократните маски Ви предпазват, само ако ги носите не повече от 2-3 часа, после се навлажняват и не защитават . Това означава, че трябва да си носите РЕЗЕРВНИ 2-3 бройки.
  2. Има ли налични маски по аптеките и колко струват? Напоследък видях на места различни от аптеки цените започват от 2 лева за брой. ДЪРЖАВАТА като въведе изискване за задължително носене, ще бъде ли така добра да ги осигури БЕЗПЛАТНО на населението?
  3. Как се носи маската. Тъй като затруднява дишането масово хората си ги слагат само на устата.
  4. Предпазват ли маските - според СЗО и не само ефекта на защита е ограничен и трябва да се използват основно от медици и болни. Което ни води пак до идеята, че ако ще се използват масово маски, за да не заразяваме другите, а не за собствена защита - държавата трябва да ги раздава.
  5. Какви точно маски - трябва да регламентира клада на защита за използваните маски, иначе това че си слагате красиво ушит парцал на лицето, може да помага на околните от гледна точка на успокоение, но дотам.
  6. Рециклирането на еднократни маски посредством изпиране силно намалява защитното действие на маската.
  Накрая - не съм прив носенето на маски и това вероятно намалява риска от заразяване, но те трябва да са задължителни, само на места където има струпване на хора - магазини, аптеки; да са от точно определен вид и населението да е обучено да ги използва. Останалото е демагогия и тормоз.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

А къде бляхте толкова време?

А къде бляхте толкова време?