Балада за някогашните банкери

Чистката в ББР

   ©  Георги Кожухаров
   ©  Георги Кожухаров

Кредитът от Българската банка за развитие (ББР) за дружество от орбитата на колекторската компания "С. Г. груп", който взе главите на ръководството й, по никой параграф не е най-скандалното, което са произвели. През последните две и половина години под управлението на Стоян Мавродиев банката има и много по-големи, и много по-зле обезпечени, и много по-политически оцветени заеми. Те не са тайна - бяха описвани от медиите, а публичното възмущение се подминаваше със снизходително мълчание на всички нива. В друг момент това щеше да се случи и с този заем.

Той не е сламката, която прекърши гърба на камилата. Просто имаше лошия шанс да се появи в особено чувствителен момент, когато всяка искра недоволство може да подпали цялата слама заедно с камилата.

Някои анализатори вероятно ще разчетат в публичното линчуване на Мавродиев от Бойко Борисов конфронтация с ДПС, доколкото в този мандат банката (както и почти целият портфейл компании към икономическото министерство) им е дадена на безвъзмездна концесия. Възможно е и действията на премиера наистина да са премерен ход, използвайки удачния момент на извънредното положение. По-вероятно е те да са част от добре работещия условен рефлекс на Борисов да се отървава от пасивите за рейтинга си със замах.

Това превръща предстоящите назначения на ново ръководство на ББР във важен тест - не само като политическа окраска, а и като чистоплътност и експертност. Ясно е, че веднъж отворена като ковчежница за политици и едри бизнесмени, капакът й трудно ще може да хлопне. Извънредното положение обаче дава добър шанс със скърцане да се попритвори поне дотолкова, че банката да се ограничи до неотложната си задача - да канализира помощ за бизнеса и хората. А за почистването на наследството на бившия банкер Мавродиев вероятно ще можем само да си мечтаем да има кой да извади едни милиони да изкупи лошите кредити. Той си отива, но свършеното от СМИ и качествена журналистика остава. И е жалко, че тези, които взимат решенията, го виждат чак когато дойде кризата.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  julida avatar :-|
  Karamelski

  Браво! След разкритията Ви за КТБ, това е втория Ви голям "удар"! Ето затова винаги Ви чета!

 • 2
  zun59432773 avatar :-|
  zun59432773

  Просто Ви ползват, вие сте повода, а не причината. Причината ще стане скоро ясна!

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Започва да ми става леко досадно преповтарянето в Капитал дни наред на едни и същи факти просто с променен словоред.

  Затова ми се ще да задам няколко въпроса на уважавания автор на разкритията:

  1. Познавате ли документите, определящи правилата, по които се вземат решенията в ББР?
  2. Четох, че при кредити, надвишаващи 5% от капитала на банката, решенията се вземат от Надзорния съвет. Колко е капиталът на ББР? 75 млн. повече от 5 % ли са?
  3. Ако са повече - има ли решение на НС на ББР за отпускане на кредита?
  4. Ако има решение на НС на ББР за отпускана не кредите на С.Г.груп, на какво основание същият този НС на ББР се очаква да уволни главния изпълнителен директор и целия УС? Всъщност решението на НС е задължително за изпълнение он гл.изп.директор и от УС, нали?
  5. Къде в тая мътилка е уволненият на 2 април от ПИБ главен финансов директор Живко Тодоров, който сметкавично още на 6 април е назначен за четвърти изп. директор на ББР без някой от досегашните да се разделя с част от функциите си, които да се прехвърлят към Тодоров?
  6. В този смисъл защо се назначава нов изпълнителен директор на държавната ББР и то в деня, когато Капитал осветява огромния кредит?
  7. И кое е по-скандалното: тихом-мълком спускането в ББР на парашутиста Тодоров (и защо?) или отпускането на въпросния кредит, за който е ледно да има решение на НС?
  8. И двете банки гравитират около дебелото момче. Тая рокада какъв смисъл има за подсилването на квотата му там? И само там ли?

  Всъщност отговорите на тия въпроси трябва да ги даде не г-н Николай Стоянов, а министрите Горанов и Караниколов. И БНБ. И прокуратурата, естествено.

  Видимо те нямат интерес да отговарят на тия и други подобни въпроси.
  Може би защото никой не им ги задава.

  Ами, задайте им ги, бе, г-н Стоянов.

 • 4
  chernomorski avatar :-|
  Chernomorski

  А дано един схемаджия не бъде заменен с друг. Интересно защо прокуратурата се взира с досадна педантичност в делата на медици, фармацефти и други граждани, а не прави нищо за преследване на голямата корупциья? Та нали сега когато ще се разпределят милиони и милиарди публични средства приближените до властта неминуемо ще се изкушават да бъркат в ксацата с меда? Равнодушието на гр.прокурор в този случай е доста съмнително и обезпокоително!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран