Добрата страна на кризите

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

   ©  Капитал
   ©  Капитал

Никой не обича кризите, но те почти винаги имат и хубава страна. Докато са във вихъра си, разбира се, е неприятно, но от тях често започва последователност от случки, която след време води до нещо добро. Българската криза от 1996-1997 г. например срина икономиката, но това предизвика промяна в политиката, без която влизането в Европейския съюз едва ли щеше да се е случило. България сега щеше да бъде по-скоро Молдова на Балканите, отколкото това, което е в момента.

В момента е пикът на здравната част от кризата, която коронавирусът предизвика, и преобладават негативите. Това е напълно нормално. Една история от последните дни обаче подсказва, че не всичко от случващото се в момента е в тъмната гама. Изненадващо за почти всички темата за влизането на България в преддверието на еврозоната отново стана актуална. Това се случи след изявление на премиера, но то не беше направено самоцелно. Зад него стои тиха дипломация и вероятно уверението на Европейската централна банка, че ако през следващите седмици се изпълнят всички поставени условия, България ще влезе в механизма ЕRM II, a заедно с това и в банковия съюз. Това само за себе си е историческо събитие, а фактът, че може да стане в този момент - в навечерието на най-сериозната икономическа криза в Западна Европа след Втората световна война, го прави да изглежда още по-ценно. Обратното - ако България пропусне (и) този шанс, ще е провал с исторически размери. Вратата към еврозоната сега е отворена съвсем за малко и след това ще остане затворена за дълго. Рестартирането на европейските икономики и усилията за възстановяването им през следващите години ще изместят тази тема на много заден план. (Вижте всичко по въпроса тук.)


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Covid 19

Научавайте най-важното, без ненужна емоция и шум. Обобщение на информацията и най-важното, което засяга средата, бизнеса и вашите пари.


1 коментар
 • 1
  kotovad avatar :-|
  А.Стоянова

  "Добрата страна на кризите. Никой не обича кризите, но те почти винаги имат и хубава страна".
  "Българската криза от 1996-1997 г. например СРИНА икономиката, но това предизвика промяна в политиката, без която влизането в Европейския съюз едва ли щеше да се е случило".
  "В момента е пикът на здравната част от кризата, която коронавирусът предизвика и преобладават негативите. Изненадващо темата за влизането на България в преддверието на еврозоната отново стана актуална. Вратата към еврозоната сега е отворена съвсем за малко и след това ще остане затворена за дълго"
  "Краят на икономическата част от кризата е до голяма степен свързан с развитието на пандемията". "Сега има обещаващи рязработки, за които се смята, че може да осигурят ваксина в началото на есента. Дотогава ще трябва да се научим да живеем и работим заедно с вируса".


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход