Грета, коронавирус и други "революции"

Ако имаше още една Грета Тунберг, която да мобилизира хората относно мерките срещу пандемии, може би щяхме да бъдем в друга ситуация

Явлението "Грета" успя да мобилизира огромен брой хора, както никой досега не е успявал, и ако имаше такова и по отношение на пандемиите, ситуацията можеше да е различна
Явлението "Грета" успя да мобилизира огромен брой хора, както никой досега не е успявал, и ако имаше такова и по отношение на пандемиите, ситуацията можеше да е различна    ©  Reuters
Явлението "Грета" успя да мобилизира огромен брой хора, както никой досега не е успявал, и ако имаше такова и по отношение на пандемиите, ситуацията можеше да е различна
Явлението "Грета" успя да мобилизира огромен брой хора, както никой досега не е успявал, и ако имаше такова и по отношение на пандемиите, ситуацията можеше да е различна    ©  Reuters

За автора

Симеон Белорешки е инженер по автоматизация, EMBA от Американския университет в Благоевград, с дългогодишен управленски опит в Близкия изток, а преди това консултант по енергийни проекти в EMEA и ръководител на проекти в ТЕЦ "Бобов дол", модернизацията на блокове 1, 3, 4 в "Марица-изток 2" и редица проекти в "Лукойл Нефтохим".

Текстът се публикува в партньорство с www.gorichka.bg.

Вероятно си мислите, че Грета е сложена в заглавието, за да привлече вниманието. Не, не е. Реакциите на явлението "Грета" обаче заслужават внимание. Тя не е нито първата, нито ще бъде последната подобна през хилядолетната история на човечеството - има безброй примери за хора, провокирали събития от планетарен мащаб.

Никога обаче това не се е случвало толкова бързо.

Защо имаме нужда от повече Грети

Ако в средните векове са убивали приносителя на лоши новини, сега имахме възможност да видим същата омраза и страст срещу младата Тунберг. Нека да сме наясно, ако още някой не е разбрал - явлението "Грета" успя да мобилизира огромен брой хора, както никой досега не е успявал. Единственото нещо, което тя пледира, е да се слушат учените и никой друг. И не само да се слушат, но и да се действа на глобално ниво.

Ако имаше някой като нея, който да мобилизира хората относно мерките за възпиране на пандемии, които, както видяхме, са отдавна известни, може би щяхме да бъдем в друга ситуация.

Ние също имаме нужда от една "Грета", която да мобилизира българите срещу безумията, които се вършат у нас, и да даде перспектива, точно както в началото на 90-те. Защото нерешаването на проблемите заедно с увличането на много хора ще доведе някой, много по-опасен от нея, и той ще настоява човечеството да слуша не учените, а него.

Не вярвате? Такъв човек вече има дори в Белия дом.

Климатът

Какво всъщност се случва? Има крайна НЕинформираност и заблуди в обществото.

Може да бъдат дадени много примери. Избрал съм три, които смятам за най-важни:

 • Противно на заблудите, че дискусиите за пагубното влияние на човека и индустриалната революция е нещо от близките 30-40 години и е свързано основно с активистки движения като "Грийнпийс", фактологията е далеч по-различна. Всъщност първият учен, който предсказва ефекта на затопляне вследствие увеличаване на емисиите СО2 от човешката дейност, е Svante Arrhenius през далечната 1896 г. и неговата статия по въпроса, публикувана в Journal of Science Series. Той прави изчисления и предполага, че температурата на атмосферата ще се повиши с 5 градуса, ако количеството CO2 се удвои, което е малко или повече виждането и днес. С други думи, учените за първи път вдигат аларма още преди повече от 100 години.
 • През 50-те години на миналия век започват да се трупат все повече и повече доказателства за нарастването на CO2 в атмосферата. Още през 60-те години нещата вече са изглеждали сериозни и всички американски президенти са били информирани за потенциалните последици. И изглежда, че те все пак са взели сериозни мерки, защото онези години се характеризират със силно развитие на атомната енергия, която по онова време е изключително обещаваща (вижте моя предишна статия по този въпрос). С други думи, президентите на най-мощната държава са знаели за идващата опасност и по всяка вероятност са взели мерки тогава, въпреки че последващите аварии в ядрените централи предопределят незавидното състояние на атомната енергия днес.
 • Енергията, използвана от човечеството, винаги се е свързвала с прогреса и това е доказано през годините - колкото повече енергия потребява, толкова по-напреднало е едно общество. За тези, които искат да вникнат на "молекулярно ниво" относно значението на енергията във всеки един аспект на живота, препоръчвам книгата на Вацлав Смил "Energy and Civilization: A History" (отива толкова навътре в нещата, че дава представа дори за връзката между различните впрягове на впрегатните животни и добивите, иновациите в различните платна на корабите за постигане на морско превъзходство и т.н.).

Ето защо идва естественото логическо съждение, че щом населението на земята расте, щом искаме да се увеличава и стандартът на това население, е ясно, че ще ни трябва повече енергия - повече петрол, повече газ, повече въглища, повече атомна, повече от всичко. И всеки, който изкаже обратно мнение, е обвиняван, че иска да спре прогреса и развитието на цивилизацията. Стига се и до откровено обърканите мисли, че се цели едва ли не връщане към ралото и пещерите.

На този ръст на енергийните нужди се базират всички бизнес планове не само на енергийните компании, но и стратегиите на всички правителства. Този подход обаче беше правилен за далечното и близко минало, частично е валиден и днес, но ще бъде грешен за близкото бъдеще. Всъщност самата идея на Energievende (Зеления преход), който днес се свързва основно с възхода на ВЕИ, е точно такава - може да има прогрес на цивилизацията и БЕЗ непременно да се стига до ръст на първичната енергия. И всичко това става за сметка на подобряване на енергийната ефективност и новите технологии. Ето защо напредналите държави непрекъснато намаляват своята консумация на енергия. От тук може да се види ясно, че в по-развитите райони като Европа и Америка като цяло нямат нарастване на енергията.

Ако се разгледат и отделните държави, ще се види драстичния спад на енергопотреблението в най-развитите. Ето тук е консумацията на Германия, което доказва на практика, че предпоставка за повишаване на благосъстоянието на обществото, и то значително, може да бъде намалението на първичната енергия.

Естествено, в световен мащаб търсенето на енергия продължава да расте поради неравномерното разпределение на богатството и технологиите. Това обаче също се променя, тъй като енергийната ефективност и независимост се явяват все по-важен фактор за конкурентоспособността на икономиката.

И не само това, почти всички енергийни консултанти говорят за пик на потреблението на енергия в средата на 30-те години на този век. Според DNVL през 2035 г. потреблението на енергия в световен мащаб ще започне да спада, докато брутният вътрешен продукт ще продължи да расте. Търсенето на въглища на практика вече е достигнало своя пик, а за петрола се очаква това да стане през 2023, като през 2050 фосилните и ВЕИ ще постигнат паритет.

Коронавирусът

Отново имаме НЕинформираност и заблуди в обществото.

За съжаление историята покрай коронавируса оставя още по-горчив вкус за неспособността на обществата да реагират адекватно. Нека да сме откровени и да откроим основните факти:

 • През последните 20 години имаше поне 3-4 подобни кризи, и то в световен мащаб.
 • Епидемиолозите предупреждават от десетилетия, че трябва да се работи по подготовката за реакция в случай на пандемии.
 • Известни имена като Бил Гейтс обръщаха внимание за идваща опасност, която чисто математически е просто въпрос на време да се случи. Това не помогна.
 • Не само това: фондацията на Гейтс направи симулация през октомври 2019 г. на подобна пандемия с коронавирус и бе ясно, че институциите не са готови навсякъде по света. Това не само че не помогна, но когато заразата се разпространи глобално, послужи за разпространяване на конспиративни теории, които винаги са едни и същи - военните, секретни лаборатории. Така беше със СПИН, SARS, MERS и т.н.
 • Най-изумителното беше, че когато в Китай навръх тяхната Нова година наложиха безпрецедентни мерки (което само по себе си говори за извънредността на ситуацията), по-голямата част от света подмина това с абсолютно пренебрежение, което няма никакво разумно обяснение.
 • Необясним за мен е фактът, че дори при всичкото това, което се случва пред очите ни, безпрецедентни по стихията си случаи на пневмония, изискващи огромни ресурси, смъртта на толкова медицински персонал за толкова кратко време, все още има достатъчно хора, които продължават да разглеждат пандемията в рамките на обикновените болести и смъртност на годишна база и отхвърлят очевидни за всички факти, като се хващат на най-плитките дезинформационни атаки.

Естествено, сега се използват всякакви оправдания и се хвърлят всякакви обвинения, включително призиви да бъде съден Китай за забавяне и укриване на информация. За съжаление това можеше да бъде аргумент само ако западните страни бяха взели адекватни мерки, както Корея, след като Китай все пак призна и публикува информация за вируса на 6 януари. На практика САЩ и Корея имаха първия заразен в един и същи ден през януари.

Нека си го признаем - това са ялови опити на провалените в действията си правителства. И това не трябва да се приема като защита на Китай - не, разбира се. Те имат много вини, но не са виновни, че европейските правителства проспаха ценни за действия дни. И понеже това са нашите правителства - това е и наш провал.

Какво показват тези два напълно независими примера:

 • Учените са си свършили работата - изучили са проблема, информирали са научната общност, информирали са съответните правителствени институции, отговорни за това.
 • Не само това, но и редица публични авторитетни фигури (извън политиците) също са били на предната линия на комуникацията с обществото.
 • Въпреки всичко налице е нерешителност и непоследователност в действията на политиците, като още по-страшното са масовите заблуди в обществото.

Път към ада ли сме поели?

Не, но сме на кръстопът

Едва ли има хора, които да не осъзнават, че зад тази нерешителност или непостоянност на политиците стоят бизнес интереси (при това не непременно в лошия корупционен смисъл). Ясно е, че има целенасочена дезинформационна кампания точно с такава цел - да направиш едно управление нефункционално, а оттам и обществото. Именно това е и основната цел на обикновената война - просто сега е с други средства.

Самите политици са изправени пред същите трудности, дори и по-големи, защото докато всеки от нас все пак е в една или повече степен специалист в определена област, политиците с голям опит са се откъснали от своята тясна специалност. Те са ценни преди всичко с уменията си да направят нещата така, че да бъдат прокарани и внедрени, като политика или закон за благото на всички. И докато едно време беше доста по-лесно да постигнеш някакво съгласие със сравнително тесния партиен кръг, тези времена са отдавна отминали. Все повече и повече се търси максимална подкрепа сред населението за всеки един лев, който трябва да се инвестира или похарчи. Това на пръв поглед не е чак толкова лоша идея, защото реферира към швейцарския модел за чести референдуми, дори за дребни на пръв поглед теми.

Не може обаче да не отчетем, че има съществен проблем, ако не се вземат предпазни мерки:

 • За привличането на повече "съмишленици" се използват заблуждаващи и дезинформационни кампании. Това е и причината за заблудите в обществото.
 • За привличането на повече "съмишленици" се предприемат рекламни кампании, които струват пари, които явно се плащат от заинтересованите и докато в миналото те струваха сравнително големи суми, то днес може да се постигне подобен ефект на "заразяване"с далеч по-скромни средства.
 • Борбата за все повече и повече "съмишленици" съвсем лесно може да прерасне в популизъм и точно това виждаме в последните години - държави с дългогодишни демократични традиции се плъзгат в руслото на популисткото говорене.

Това, разбира се, е фундаментален проблем, защото се подменя един качествен показател, какъвто е експертизата, с количествен такъв, какъвто е бройката последователи и активисти. А това е път към ада, независимо колко устойчиви са държавните институции - защото тук вече не става въпрос за демокрация или автократизъм, а за вземането на правилното решение срещу такова, взето под натиск от некомпетентни по темата хора.

А това сме го живели и знаем докъде води.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Covid 19

Научавайте най-важното, без ненужна емоция и шум. Обобщение на информацията и най-важното, което засяга средата, бизнеса и вашите пари.


16 коментара
 • 1
  dokoga... avatar :-|
  ПИК е велик

  Симеоне, Грета никак не ми липсва през последните седмици. Ако не се споменаваше в статията, щеше да е по-четивна.

 • 2
  krasi_kara avatar :-|
  krasi_kara

  Я, още един от породата "Аз съм ег...ти пича, пък България не ме обича".

  Господин Белорешки, разправяте да слушаме "експертите"? Ами доколкото знаем имало е време, в което "експертите" са твърдяли, че Земята е плоска и много са искали да стоплят Галилей на кладата. Или те онези тогавашните експерти не са знаели какво говорят и правят, обаче сегашните са бетон и със сигурност не бъркат?

  Същото може да се каже и за медиците. За същата медицина ли говорим, която е присъдила Нобелова награда за откриването на лоботомията? Или медицината, която в продължение на 20-30 години продава хероин (търговска марка на Байер, бел. авт) като лекарство против истерия, което не предизвиква пристарстяване?

  Ако имахте достатъчно акъл вместо да пишете високопарни пасквили, щяхте да осъзнаете, че съмнението е майката на мъдростта. Щяхте да знаете, също така, че това, което днес се приема като факт и научно издръжано, утре може и да не е - вж. примерите по-горе. Притчата за големия и малкия кръг на знанието не я ли знаете? Ако не я знаете, поне си припомнете "Аз знам, че нищо не знам" и понамалете височината, на която носите носа си.

  И не забравяйте, че безкритичното приемане на авторитети е в основата на всички религии (и армии!).

 • Мусаши

  През 60-е и 70-е години хората са се плашели с глобално застудяване,не с глобално затопляне. Пък се твърди,че били взети мерки още 60-е години срещу глобалното затопляне.
  И вместо да се слушат "учените е редно да се видят фактите.Ето няколко факта:
  1.През 2020г максимумът на ледена покривка в Арктика е най-висок от 8 години насам. Естествено това се премълчава от"учените".
  2.Максимумът на ледена покривка в Антарктика расте всяка година
  3.Месец март 2020г е с най-ниски средномесечни температури в Антарктика, откакто има наблюдения.
  4.През януари 2020г в Гренландия е измерена втората най-ниска температура в Северното полукълбо откакто има измервания .Рекордът е отпреди век в Сибир.
  5.Зимата на 2019-2020г се характеризира с най-голямата снежна покривка в Северното полукълбо откакто има измервания.
  6.Най-големият ледник в Гренландия от две години увеличава размерът си.
  На това ли му викат глобално затопляне "учените"?

 • 4
  emy1584107924641899 avatar :-|
  Simeon Beloreshki

  Нито една от точките, които сте посочили , не тежи като аргумент, защото екстремните аномалии (дали нагоре или надолу) се обясняват точно с ефекта на глобалното затопляне и СО2 емисиите. Повечето хора разбират глобалното затопляне само в посока повишени температури, а това е погрешно схващане и точно затова става въпрос.
  До коментар [#] от "
  Мусаши
  ":

 • 5
  dabeda avatar :-P
  Da be.. da..

  Гретето... си е ПР медийна звезда, създадена от Ройтерс - да има с какво да пълнят безсмислено медийно съдържание и същевременно да се представят като ангажирани... останалото е възхвала на англосаксонския протестански модел на фримаркет глобал неолиберализма, проповядван от последователите на Милтън Фридман...

  Самото Грете ходи само на акции в тия страни... Не проповядва в Китай, Индонезия, Африка, Бразилия, и т.н... Там, където всъшност се убива климата. Защо Ройтерс не лансира напр. китайско или руско Грете? Не могат да си платят за контента, а и са бедни, пътуват с визи, и най-важното- заети са с прехраната... Затова и горят джунглата, за да насадят палми за масло..

  Външния вид на Гретето е заимстван от Пипи Дългото чорапче.. само дето не е с коня и маймунката.. Родителите и - и двамата бездарни в професията си - са измислили начин да се възползват от абитуриентката, ПР връзките си и шведската система и да изкарат пари като НПО - пък ако може и Нобел... Това приемам за противно, и всяко превъзнасяне на Пипи като светица на новата религия на глобалния екоапокалипсис, всяко преповтаряне къде е стъпало крачето И само мултиплицира отвращението от начина, по който ни се вменява вина, че света е такъв, какъвто е...

  А, и Гретето беще в карантина поради китайския вирус, но медиите удобно премълчават....

 • 6
  dabeda avatar :-|
  Da be.. da..

  Че има затопляне е неоспоримо. Ако вземем научни данни от геологическите ери, Земята е била и по-топла, и ледена топка.. Несъмнено увеличаването на човечеството / през 10те бяхме 2 млрд., 80те 3, сега гоним 10/ спомага за това. Повече хора - повече нужда от ресурси и енергия за производството и. Възникването на масовия и международния туризъм като индустрия е през 60те... През 80те, малко преди да падне Желязната завеса, глобалния Минотавър Уолстрийт/ по Варуфакис/ решава да глобализира - и започва едно местене на индустрия в Китай и Азия, където режима е съшия тоталитарен както в СССР, но ботъмлинията расте....бонусите... а местните благодарни за ориза на масата... От другата страна на океана в Ситито и Хонконг пък обслужват със схеми как да скрием прихода в островни данъчни убежища... Затова и в Китай 100 млн. са излезли от бедността, но в Америките, Европа все повече изпадаме в нея....а тук населението дори спада.. Глобалните компании вече са по-мощни от правителствата и цели съюзи... Едно време медиите публикуваха новини с какво дадена компания помага на човечеството - сега главно са цифри, печалби и превъзнасяне на супербогатите..
  Зелената революция няма как да се случи със сегашния модел на глобализиран фримаркет неолиберализъм. Евтинджоса, който купуваме, а се прави в Китай не помага. Това е енергия - за строителство, производство, логистика, изхранване и т.н. След въглищата, откъдето стартира индустриалната революция, петролът е съвременният носител на прогреса... Електричеството идва главно от въглеводороди - това е причина за затолянето. Но да се твърди, че ВИ и роботизация ще доведат до излекуване е журналистическа блъв.. Няма самолет, камион, параход, който да прекоси океана на ток. Колко индустрии, правителства и домакинства са засегнати? Дори да се покрие земята с фотопанели, няма действащо решение за съхранението на енергия. а петролът е продукт на бактерии, които някога са изяли наличния СО2.. Засега екоуравнението няма възможно решение...

  Освен това според други проучвания потребяваме ресурси за 3 Земи...
  вкл. Симо Белорешки, консултант на Лукойл /никви данъци/ и Ковачки / крадокрация и суетшопове/..

 • 7
  emy1584107924641899 avatar :-|
  Simeon Beloreshki

  А дали обърнахте внимание, че статията не е за Грета , а за съвсем други неща ? Другото няма да го коментираме, защото явно не правите разлика между ръководител проекти и консултант .
  До коментар [#] от "
  Da be.. da..
  ":

 • 8
  dabeda avatar :-P
  Da be.. da..

  Потреблението на енергия в САЩ и Европа падало... Еми как няма да пада, като народонаселението намалява, а фабриките и енергозависимите и замърсяващи производства са изнесени в Азия..
  Има ли действащи аналози на Кремиковци и колко са те в сравнение с китайския бизнес? Химия? ... Дизайн тук, мейд ин...

  Това е следствието от глобализацията... По времето на империите е било само търговия... След Чили е наложен модела на мултинационалната корпорация, която си държи печалбата на Каймановите острови... Всички екстерналитис са за сметка на аборигените... Добре е Белорешки да си припомни какво означават за местните компании като Лукойл и подобни... Ето линк към Корпорацията - сравнително стар документален
  https://www.youtube.com/watch?v=zpQYsk-8dWg

  Виждаме какво китайския вирус и цялата моделна глобализация причинява на света. Това е по-зле от война... Дори по време на Чумата света не е спирал по този начин, та хора, които физически работят с руцете си да дремят у дома.. Никога не е спирал транспорта масово... до фризьори... ресторанти... и това поради системата и китайския вкус към екзотични храни... трябва да си понесат последствията от причиненото....

  Зелената революция може да се случи само когато се намери нов модел след корпоративния капитализъм...Сега за тия психопатични меринджеи няма стига, достатъчно... Такъв, където профита се ползва за локално развитие и намаляване на неравенството... за създаване на поминък.. Дори през робовладелството господарят е трябвало да се погрижи за роба си... Англосаксонския е всеки роб за себе си... всички са стока... на някакъв пазар...

  Да се надяваме кризата с коронавируса да промени агендата.. не че ще сме живи да видим промяната..

 • 9
  dabeda avatar :-P
  Da be.. da..

  До коментар [#7] от "Simeon Beloreshki":

  Обърнах внимание.. Но след като ползвате Гретето като кликбейт...

  И аз съм прожектинженер... така че правя разлика.. а вие добре ли се чувствате, като вземате среброто на Ковачки,... пазарувате ли във фирмените му супермаркети?

  Какво мислите за другите коментари... Както се казва, корпорацията е ЮЛ, но не можеш да вкараш тялото и в затвора... за екстерналитис.

 • 10
  emy1584107924641899 avatar :-|
  Simeon Beloreshki

  Ами нещо много анонимно го давате та не знам как да се обръщам ...но нека да опитам да ви отговоря госпожо : Може да ви е интересно да узнаете , че Бобов дол не е бил винаги собственост на Ковачки за да разберете колко са ви смешни внушенията. Същото е и с Лукойл, който беше преди Нефтохим Бургас , но хайде и там съм бил .
  А защо не плащат данъци ,питайте друг - аз този грях немам на сърцето. Фирмата, за който съм работил, си е плащала всичко дължимо . Сори, тук ударихте на кухо . И не само тук.
  До коментар [#] от "
  Da be.. da..
  ":


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

За магистралите и хората

За магистралите и хората