Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
16 29 апр 2020, 18:33, 4962 прочитания

Грета, коронавирус и други "революции"

Ако имаше още една Грета Тунберг, която да мобилизира хората относно мерките срещу пандемии, може би щяхме да бъдем в друга ситуация

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
За автора

Симеон Белорешки е инженер по автоматизация, EMBA от Американския университет в Благоевград, с дългогодишен управленски опит в Близкия изток, а преди това консултант по енергийни проекти в EMEA и ръководител на проекти в ТЕЦ "Бобов дол", модернизацията на блокове 1, 3, 4 в "Марица-изток 2" и редица проекти в "Лукойл Нефтохим".
Текстът се публикува в партньорство с www.gorichka.bg.

Вероятно си мислите, че Грета е сложена в заглавието, за да привлече вниманието. Не, не е. Реакциите на явлението "Грета" обаче заслужават внимание. Тя не е нито първата, нито ще бъде последната подобна през хилядолетната история на човечеството - има безброй примери за хора, провокирали събития от планетарен мащаб.


Никога обаче това не се е случвало толкова бързо.

Защо имаме нужда от повече Грети

Ако в средните векове са убивали приносителя на лоши новини, сега имахме възможност да видим същата омраза и страст срещу младата Тунберг. Нека да сме наясно, ако още някой не е разбрал - явлението "Грета" успя да мобилизира огромен брой хора, както никой досега не е успявал. Единственото нещо, което тя пледира, е да се слушат учените и никой друг. И не само да се слушат, но и да се действа на глобално ниво.Ако имаше някой като нея, който да мобилизира хората относно мерките за възпиране на пандемии, които, както видяхме, са отдавна известни, може би щяхме да бъдем в друга ситуация.

Ние също имаме нужда от една "Грета", която да мобилизира българите срещу безумията, които се вършат у нас, и да даде перспектива, точно както в началото на 90-те. Защото нерешаването на проблемите заедно с увличането на много хора ще доведе някой, много по-опасен от нея, и той ще настоява човечеството да слуша не учените, а него.

Не вярвате? Такъв човек вече има дори в Белия дом.

Климатът
Какво всъщност се случва? Има крайна НЕинформираност и заблуди в обществото.

Може да бъдат дадени много примери. Избрал съм три, които смятам за най-важни:
 1. Противно на заблудите, че дискусиите за пагубното влияние на човека и индустриалната революция е нещо от близките 30-40 години и е свързано основно с активистки движения като "Грийнпийс", фактологията е далеч по-различна. Всъщност първият учен, който предсказва ефекта на затопляне вследствие увеличаване на емисиите СО2 от човешката дейност, е Svante Arrhenius през далечната 1896 г. и неговата статия по въпроса, публикувана в Journal of Science Series. Той прави изчисления и предполага, че температурата на атмосферата ще се повиши с 5 градуса, ако количеството CO2 се удвои, което е малко или повече виждането и днес. С други думи, учените за първи път вдигат аларма още преди повече от 100 години.
 2. През 50-те години на миналия век започват да се трупат все повече и повече доказателства за нарастването на CO2 в атмосферата. Още през 60-те години нещата вече са изглеждали сериозни и всички американски президенти са били информирани за потенциалните последици. И изглежда, че те все пак са взели сериозни мерки, защото онези години се характеризират със силно развитие на атомната енергия, която по онова време е изключително обещаваща (вижте моя предишна статия по този въпрос). С други думи, президентите на най-мощната държава са знаели за идващата опасност и по всяка вероятност са взели мерки тогава, въпреки че последващите аварии в ядрените централи предопределят незавидното състояние на атомната енергия днес.
 3. Енергията, използвана от човечеството, винаги се е свързвала с прогреса и това е доказано през годините - колкото повече енергия потребява, толкова по-напреднало е едно общество. За тези, които искат да вникнат на "молекулярно ниво" относно значението на енергията във всеки един аспект на живота, препоръчвам книгата на Вацлав Смил "Energy and Civilization: A History" (отива толкова навътре в нещата, че дава представа дори за връзката между различните впрягове на впрегатните животни и добивите, иновациите в различните платна на корабите за постигане на морско превъзходство и т.н.).
Ето защо идва естественото логическо съждение, че щом населението на земята расте, щом искаме да се увеличава и стандартът на това население, е ясно, че ще ни трябва повече енергия - повече петрол, повече газ, повече въглища, повече атомна, повече от всичко. И всеки, който изкаже обратно мнение, е обвиняван, че иска да спре прогреса и развитието на цивилизацията. Стига се и до откровено обърканите мисли, че се цели едва ли не връщане към ралото и пещерите.

На този ръст на енергийните нужди се базират всички бизнес планове не само на енергийните компании, но и стратегиите на всички правителства. Този подход обаче беше правилен за далечното и близко минало, частично е валиден и днес, но ще бъде грешен за близкото бъдеще. Всъщност самата идея на Energievende (Зеления преход), който днес се свързва основно с възхода на ВЕИ, е точно такава - може да има прогрес на цивилизацията и БЕЗ непременно да се стига до ръст на първичната енергия. И всичко това става за сметка на подобряване на енергийната ефективност и новите технологии. Ето защо напредналите държави непрекъснато намаляват своята консумация на енергия. От тук може да се види ясно, че в по-развитите райони като Европа и Америка като цяло нямат нарастване на енергията.

Ако се разгледат и отделните държави, ще се види драстичния спад на енергопотреблението в най-развитите. Ето тук е консумацията на Германия, което доказва на практика, че предпоставка за повишаване на благосъстоянието на обществото, и то значително, може да бъде намалението на първичната енергия.

Естествено, в световен мащаб търсенето на енергия продължава да расте поради неравномерното разпределение на богатството и технологиите. Това обаче също се променя, тъй като енергийната ефективност и независимост се явяват все по-важен фактор за конкурентоспособността на икономиката.

И не само това, почти всички енергийни консултанти говорят за пик на потреблението на енергия в средата на 30-те години на този век. Според DNVL през 2035 г. потреблението на енергия в световен мащаб ще започне да спада, докато брутният вътрешен продукт ще продължи да расте. Търсенето на въглища на практика вече е достигнало своя пик, а за петрола се очаква това да стане през 2023, като през 2050 фосилните и ВЕИ ще постигнат паритет.

Коронавирусът
Отново имаме НЕинформираност и заблуди в обществото.

За съжаление историята покрай коронавируса оставя още по-горчив вкус за неспособността на обществата да реагират адекватно. Нека да сме откровени и да откроим основните факти:
 1. През последните 20 години имаше поне 3-4 подобни кризи, и то в световен мащаб.
 2. Епидемиолозите предупреждават от десетилетия, че трябва да се работи по подготовката за реакция в случай на пандемии.
 3. Известни имена като Бил Гейтс обръщаха внимание за идваща опасност, която чисто математически е просто въпрос на време да се случи. Това не помогна.
 4. Не само това: фондацията на Гейтс направи симулация през октомври 2019 г. на подобна пандемия с коронавирус и бе ясно, че институциите не са готови навсякъде по света. Това не само че не помогна, но когато заразата се разпространи глобално, послужи за разпространяване на конспиративни теории, които винаги са едни и същи - военните, секретни лаборатории. Така беше със СПИН, SARS, MERS и т.н.
 5. Най-изумителното беше, че когато в Китай навръх тяхната Нова година наложиха безпрецедентни мерки (което само по себе си говори за извънредността на ситуацията), по-голямата част от света подмина това с абсолютно пренебрежение, което няма никакво разумно обяснение.
 6. Необясним за мен е фактът, че дори при всичкото това, което се случва пред очите ни, безпрецедентни по стихията си случаи на пневмония, изискващи огромни ресурси, смъртта на толкова медицински персонал за толкова кратко време, все още има достатъчно хора, които продължават да разглеждат пандемията в рамките на обикновените болести и смъртност на годишна база и отхвърлят очевидни за всички факти, като се хващат на най-плитките дезинформационни атаки.
Естествено, сега се използват всякакви оправдания и се хвърлят всякакви обвинения, включително призиви да бъде съден Китай за забавяне и укриване на информация. За съжаление това можеше да бъде аргумент само ако западните страни бяха взели адекватни мерки, както Корея, след като Китай все пак призна и публикува информация за вируса на 6 януари. На практика САЩ и Корея имаха първия заразен в един и същи ден през януари.

Нека си го признаем - това са ялови опити на провалените в действията си правителства. И това не трябва да се приема като защита на Китай - не, разбира се. Те имат много вини, но не са виновни, че европейските правителства проспаха ценни за действия дни. И понеже това са нашите правителства - това е и наш провал.

Какво показват тези два напълно независими примера:
 1. Учените са си свършили работата - изучили са проблема, информирали са научната общност, информирали са съответните правителствени институции, отговорни за това.
 2. Не само това, но и редица публични авторитетни фигури (извън политиците) също са били на предната линия на комуникацията с обществото.
 3. Въпреки всичко налице е нерешителност и непоследователност в действията на политиците, като още по-страшното са масовите заблуди в обществото.
Път към ада ли сме поели?
Не, но сме на кръстопът

Едва ли има хора, които да не осъзнават, че зад тази нерешителност или непостоянност на политиците стоят бизнес интереси (при това не непременно в лошия корупционен смисъл). Ясно е, че има целенасочена дезинформационна кампания точно с такава цел - да направиш едно управление нефункционално, а оттам и обществото. Именно това е и основната цел на обикновената война - просто сега е с други средства.

Самите политици са изправени пред същите трудности, дори и по-големи, защото докато всеки от нас все пак е в една или повече степен специалист в определена област, политиците с голям опит са се откъснали от своята тясна специалност. Те са ценни преди всичко с уменията си да направят нещата така, че да бъдат прокарани и внедрени, като политика или закон за благото на всички. И докато едно време беше доста по-лесно да постигнеш някакво съгласие със сравнително тесния партиен кръг, тези времена са отдавна отминали. Все повече и повече се търси максимална подкрепа сред населението за всеки един лев, който трябва да се инвестира или похарчи. Това на пръв поглед не е чак толкова лоша идея, защото реферира към швейцарския модел за чести референдуми, дори за дребни на пръв поглед теми.

Не може обаче да не отчетем, че има съществен проблем, ако не се вземат предпазни мерки:
 1. За привличането на повече "съмишленици" се използват заблуждаващи и дезинформационни кампании. Това е и причината за заблудите в обществото.
 2. За привличането на повече "съмишленици" се предприемат рекламни кампании, които струват пари, които явно се плащат от заинтересованите и докато в миналото те струваха сравнително големи суми, то днес може да се постигне подобен ефект на "заразяване"с далеч по-скромни средства.
 3. Борбата за все повече и повече "съмишленици" съвсем лесно може да прерасне в популизъм и точно това виждаме в последните години - държави с дългогодишни демократични традиции се плъзгат в руслото на популисткото говорене.
Това, разбира се, е фундаментален проблем, защото се подменя един качествен показател, какъвто е експертизата, с количествен такъв, какъвто е бройката последователи и активисти. А това е път към ада, независимо колко устойчиви са държавните институции - защото тук вече не става въпрос за демокрация или автократизъм, а за вземането на правилното решение срещу такова, взето под натиск от некомпетентни по темата хора.

А това сме го живели и знаем докъде води.
Следете в реално време ситуацията с Covid-19
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Бъдещата енергийна реалност 1 Бъдещата енергийна реалност

Или защо сегашната криза е предпоставка за ускоряване на енергийния преход

24 май 2020, 3321 прочитания

Утре ли е вече?* 1 Утре ли е вече?*

Как пандемията промени Европа, седемте парадокса на COVID-19

22 май 2020, 4993 прочитания

24 часа 7 дни
Бюлетин

Бюлетин "Covid 19"

Всеки ден научавайте най-важното и актуалното по темата, без излишна емоция, с данни, факти и проверена информация.

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Коментари и анализи" Затваряне
Бил Гейтс: Как да се борим с бъдещи пандемии

Коронавирусът ще ускори три големи медицински пробива. И това е само началото

Още от Капитал
Млякото и яйцата ще са след 30 минути на вратата ви

Заради коронавируса онлайн търговията с бързооборотни стоки преживява страхотен бум в цял свят

Рекламна спортна пауза

Как ще се отрази на рекламните инвестиции отменянето на големите спортни събития през годината

Софийският адрес за френски макарони

Chez Fefe е първият специализиран бутик, който приготвя традиционния десерт

Парите ваши, схемите наши

Държавата нахлува на пазара на горива с верига бензиностанции и бази. Зад идеята прозират амбиции на политици, а проектът може да разбие пазара

Майсторът, Маргарита и ние

Романът на Булгаков се завръща в книжарниците като колекционерско издание

Шоуто трябва да продължи, но как

Пандемията промени значението и начина на работа на вечерните шоута, независимо дали говорим за Джон Оливър или Николаос Цитиридис

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10