Другари, вече е различно

Държавата и "Лукойл"

   ©  Георги Кожухаров
   ©  Георги Кожухаров

През последните десет години държавата на няколко пъти влиза в сблъсък с най-голямата петролна компания в страната с идея да й наложи повече контрол. Мачът се играе по един и същ начин - шумно начало и точка за институциите, последвано от затишие и финал на двубоя винаги с победа за руската "Лукойл".

Всеки нов опит на администрацията да накара компанията да плаща данък печалба в страната или пък да инсталира повече уреди за контрол в складовете си дотук завършва безславно и само засилва усещането, че петролният гигант се ползва със специален статут пред властта.

Сега изненадващо държавата започва нов мач - правителството реши да задейства идеята на покойния изпълнителен директор на митниците Ваньо Танов за повече контрол на нефтопровода, по който рафинерията пренася горива към шестте бази на търговеца в страната. Този път мачът може да се играе и по нови правила - мениджмънтът беше сменен и има политическо отслабване на позициите на "Лукойл", има и активизиране на прокуратурата по темата за цените на горивата, както и удобен момент промяната да бъде прокарана в парламента бързо.

Доказателства, че лидерът на пазара на горива укрива количества, няма, но повечето уреди ще позволят сигурност дали всичко се декларира. Стои и въпросът дали точно през спестен акциз и ДДС се ощетява най-много държавата - например преди няколко месеца самият финансов министър призна, че на два пъти - през 2008 и 2013 г., данъчната агенция е признала огромни отрицателни резултати на голяма петролна компания, което й е позволило в продължение на пет години след това да си ги приспадне от печалбата и така да не внася суми в бюджета. Публична тайна е, че министърът говореше за "Лукойл".

Aко този път е различно, държавата трябва да покаже и че отношението й към петролния сектор е еднакво. Години наред друг играч на пазара - "Инса ойл", не поддържа законовите резерви, което му спестява десетки милиони годишно, но по този казус не се прави нищо. Изглежда лесно с два-три законови текста и по-силен контрол върху всички състезатели, а не само над загубилите политическа протекция играчи.

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран