Ще бъде различно

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Много рядко в човешката история е имало глобални събития, които толкова бързо и толкова сериозно променят хода на историята в целия свят. Докато те се случват, хаосът, страхът и паниката от събитията правят бъдещето съвсем неясно - знае се само, че то ще бъде доста различно от това, което си представяха всички допреди три месеца. Добрата новина от последните дни е, че фокусът на вниманието все повече се насочва към икономиките на различните държави, към щетите, които те понасят, и първите плахи опити за възстановяването им. Това не е добра новина сама за себе си - опустошените икономики, огромният ръст на безработните и фалиралите малки бизнеси, изглежда, са само началото на един също труден период. Добрата новина е, че за това се говори, понеже епидемията, поне в Европа, започва да затихва.

Тази криза е особена, защото тя има поне три части, които в идеалния сценарий се случват постепенно. Първо идва здравната криза - епидемията с резкия ръст на заразените, починалите и огромният риск за претоварване на здравната система, а оттам и за блокиране на цялата държава. Цената на единствения засега начин за справяне - ограниченията, е икономическа криза, каквато светът не е виждал от 75 години. Подобни катаклизми често биват следвани и от политическа криза, в която хората, партиите и идеите, които те защитават, рязко се променят.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  1mp avatar :-|
  1mp

  Странни са идеите за базов доход.
  От една страна, морално е напълно неприемливо някой да получава от обществото, без да дава. Изключвам деца, болни и нуждаещи се.
  Но да посмятаме! България - БВП 2019 - 108 млрд. лв; държавен бюджет - около 47 млрд лв за 2020. Ако всеки пълнолетен българин (приемаме, че са около 3 млн. души, без пенсионери и деца) получи например 400 лв/м, общата сума за година е 3 000 000 х 12 х 400 = 14,4 млрд.
  Откъде ще дойдат парите? От увеличени данъци? От намалено крадене?
  Добавете към това, че половината българи ще кажат, че 400 лв са малко! Друга 1/3 ще спрат да ходят на работа. Трета група ще попадне в схема при която работодателите ще калкулират тези 400 лв и ще адаптират заплатите към тях и т.н. и т.н.

  Нередност?
Нов коментар