Ще бъде различно

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Много рядко в човешката история е имало глобални събития, които толкова бързо и толкова сериозно променят хода на историята в целия свят. Докато те се случват, хаосът, страхът и паниката от събитията правят бъдещето съвсем неясно - знае се само, че то ще бъде доста различно от това, което си представяха всички допреди три месеца. Добрата новина от последните дни е, че фокусът на вниманието все повече се насочва към икономиките на различните държави, към щетите, които те понасят, и първите плахи опити за възстановяването им. Това не е добра новина сама за себе си - опустошените икономики, огромният ръст на безработните и фалиралите малки бизнеси, изглежда, са само началото на един също труден период. Добрата новина е, че за това се говори, понеже епидемията, поне в Европа, започва да затихва.

Тази криза е особена, защото тя има поне три части, които в идеалния сценарий се случват постепенно. Първо идва здравната криза - епидемията с резкия ръст на заразените, починалите и огромният риск за претоварване на здравната система, а оттам и за блокиране на цялата държава. Цената на единствения засега начин за справяне - ограниченията, е икономическа криза, каквато светът не е виждал от 75 години. Подобни катаклизми често биват следвани и от политическа криза, в която хората, партиите и идеите, които те защитават, рязко се променят.

Един от примерите, за които ще прочетете в този брой на "Капитал", е възраждането на идеята за безусловен базов доход. Една от антикризисните мерки в някои от най-богатите страни в света - САЩ и Германия, а и в Испания, в момента е буквално това. Много хора там получават безусловно пари, така че икономиките им да се движат поне малко от вътрешното потребление, доколкото производство и износ в повечето сектори почти няма. Безусловният базов доход не е нова идея, новото сега е, че тя се обсъжда много по-сериозно и Испания обяви, че ще се опита да я остави и след затихването на кризата. И ако от папа Франциск можеше да се очаква подкрепа за такава политика, другите гласове в нейна защита - като например един от вицепрезидентите на Европейската централна банка, започват да я правят много по-вероятна. (Вижте повече по тази тема тук.)

Безусловният базов доход може и да не се случи, или поне не навсякъде, но по-непосредствените промени от пандемията вече започват да се усещат. С постепенното сваляне на локдауна в Европа държавите, компаниите и хората пробват да задвижат отново колелата на икономиката, но това трябва да става при доста променени правила. Всички места, на които преди се събираха повече хора, сега трябва да се променят, така че да са по-безопасни. Това важи за молове, ресторанти, включително и за офисите. Темата от корицата на "Капитал" този брой е за това как различните индустрии се настройват към променения свят.

В броя ще прочетете и едно мнение за това в какво ще се превърнат медиите след COVID кризата.

И понеже е важно не само какво ще става след, а и какво се случва сега - в най-трудния от здравна гледна точка момент, тук и тук е поредният епизод от поредицата за това как различни предприемачи преминават през него.

През последните дни все повече внимание се фокусира върху усилията за изработване на ваксина и новините са донякъде обнадеждаващи. Вече изглежда сигурно, че ще има, и то може би по-скоро, отколкото изглеждаше преди няколко седмици. В броя ще откриете и интервюто с български лекар, който работи като консултант за големи фармацевтични компании и сред клиентите му е една от фирмите, които са най-напреднали в изпитанията на своето предложение за ваксина. Той е оптимист, че крайното решение на COVID кризата ще бъде намерено, въпросът е само кога точно...

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран

Зимната приказка на Фандъкова

Зимната приказка на Фандъкова

КапиталНО

КапиталНО