"Прее*аха ме, Ваше Величество"

Какво означава "пълният съпорт" от страна на държавата, който Кирил Домусчиев е обещал на Васил Божков срещу 20 млн. лв. на година в "Нова телевизия"

Годината е 2002-ра, Бойко Борисов е главен секретар на МВР. В София са задържани няколко човека, за които се подозира, че са извършвали поръчкови убийства и опити за такива, между които и две барети, работили преди това в охраната на Васил Божков. В първите си години във властта сегашният премиер беше доста по-директен и веднага обвинява публично хазартния бизнесмен за съпричастност към покушенията. Самият Божков, разбира се, яростно отрича. Избухва публичен конфликт.

Седмицата след това Борисов разказва пред журналисти в "Слънчев бряг" (на същото събитие, описано във в. "Сега", една репортерка иска да му пипне мускула): "Абе ясно, че като бутнем Васил Божков, мястото му не може да остане празно. Все някой ще го замести, ще тръгнат и вътрешни преразпределения. Затова трябва много да се мисли преди това". Мисленето продължава 18 години. Преди няколко месеца след координирана атака от няколко държавни органа, но и открити спестени 700 млн. лв. такси от негови дружества към държавата, Васил Божков беше обвинен в няколко различни престъпления и избяга от България, за да не бъде арестуван.

През 2002 г. историята приключва след помирение между двамата, организирано от тогавашния собственик и главен редактор на "Труд" Тошо Тошев. Той кани в кабинета си Бойко Борисов, без да му каже, че там е и Васил Божков, както и фотограф на вестника, който документира ръкостискането между двамата.

На следващия ден снимката е публикувана на първа страница в "Труд" и когато премиерът Симеон Сакскобургготски се обажда на главния секретар на МВР, за да му поиска обяснение как се е стигнало до това, Борисов, според градската легенда, отговаря чистосърдечно: "Прее*аха ме, Ваше Величество". Днес, почти две десетилетия по-късно, положението е различно. Много различно.

Какво се промени

Случилото се около Васил Божков през последните месеци показва много добре какво се е променило в държавата през това време. Днес избягалият в Дубай основен собственик на "Национална лотария" публикува "паметна записка" от негова среща с председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, на който двамата се разбират какъв да е рекламният бюджет на хазартната фирма в "Нова телевизия". Действието се развива няколко месеца след като Домусчиев и неговият брат са купили телевизията, която е част от най-голямата българска медийна група. В паметната бележка се казва директно и каква е цената на обещаните от Божков 20 млн. лв. на година за "Нова телевизия" - "Пълен съпорт в Държавната комисия по хазарта с цел урегулиране на бизнеса и спазване законите на РБ".

Хората, които са извън контекста на събитията около "Нова телевизия", Кирил Домусчиев и Васил Божков през последната година, едва ли могат от пръв поглед да разберат значението на тази паметна бележка. Всъщност тя е първото публично признание на историята около превземането на "Нова телевизия", която също се случи с "пълен съпорт" от страна на държавата. И очевидно този съпорт е толкова силен, че получилият го собственик може да го препродава на трети лица, за да увеличава приходите на телевизията. Тази държавна подкрепа е ключова за цялата медийна авантюра на Домусчиев. Нито придобиването на "Нова телевизия" можеше да стане без помощта на правителството, нито, както се разбира от паметната бележка, безпроблемното изплащане на кредитите, които бяха взети, за да се финансира покупката.

Сделката за "Нова"

Предишният собственик на "Нова" - шведската компания MTG се опитваше в продължение на две години да намери купувач за българския си бизнес. Когато чехът Петр Келнер купи от Telenor един от трите големи телекома тук, почти веднага беше обявено, че той ще вземе и телевизията. Амбициите му обаче почти веднага бяха посечени от държавата - Комисията за защита на конкуренцията забрани тази сделка с безпрецедентно решение и в общи линии абсурдни аргументи. Според два независими източника на "Капитал" няколко дни преди това да се случи Кирил Домусчиев е поискал среща с Петр Келнер. На нея той поискал да бъде съдружник в "Нова телевизия". Какво е обещал в замяна не е публично известно, но твърде вероятно е "пълен съпорт" от страна на държавата. Броени дни след отказа от Келнер той получава нагледна демонстрация какво означава в България да нямаш подкрепата на властта - сделката му е забранена.

Във втора серия на опитите да се купи "Нова телевизия", според различни източници, се включва и самият Васил Божков. По това време парите, които "Национална лотария" дава на "Нова телевизия" са голяма част от печалбата на медиата. За 2018 г. "Нова броудкастинг груп" има печалба от 40 млн. лв. Не е публично известно колко пари е давал Божков тогава, но при всички положения рекламният бюджет не е бил по-малък от обещаните през юни 2019-та 20 млн. лв. Иначе казано поне половината от печалбата на "Нова" е идвала от Васил Божков. В тази ситуация той има ясен финансов мотив да влезе в сделката за телевизията, още повече, че може да повлияе и върху цената ѝ. Някъде през 2018 г. "Национална лотария" рязко съкрати бюджета си, като според някои източници целта е била именно да се намали стойността на евентуалната сделка.

На сцената влиза Домусчиев

Kъм този момент обаче шведската медийна група MTG, която все още притежава "Нова", вече е научила урока си - сделка ще има само с който има "пълен съпорт" от страна на държавата. Няколко совалки показват ясно зад кого от кандидатите стои властта в България. MTG избира офертата на Кирил Домусчиев и брат му, като обаче използва конкуренцията с бизнесмена Спас Русев, за да увеличи цената. В крайна сметка двамата братя сключват сделка за 185 млн. евро - висока цена, предвид това, че най-малко половината печалба за 2018 г. вече няма да я има, заради решението на Васил Божков да намали рязко рекламите в "Нова".

На пръв поглед ситуацията изглежда трудна - 70% от сделката е финансирана с банкови кредити и въпреки, че по това време те са евтини, все пак трябва да се връщат. При силно намаляла печалба, това може да не е много лесно. За Домусчиев обаче има лесен изход, защото очевидно той има "пълен съпорт" от страна на държавата. Това се вижда само след няколко месеца, когато "Нова" започва преговори с кабелните оператори за увеличаване на парите, които те плащат за разпространение на програмата. След рекламата това е вторият най-голям източник на приходи в двете големи телевизии. Официално данни за "Нова" няма, но кабелните оператори носят 26% от приходите на bTV, или 21 млн. долара за 2019 г. Преговорите всяка година са тежки, но миналата "Нова" получава силен съюзник. Акция на ГДБОП и прокуратурата в цялата страна започва масова проверка на реалния брой абонати (на базата на който се плащат таксите на телевизиите) и евентуално за укриване на данъци. Няколко собственика на кабелни телевизии твърдяха, че въпросите, които са им задавани от полицията тогава са свързани най-вече с програмите на "Нова броудкастинг груп". Посланието е ясно - плащайте повече, иначе ще има обиски и ревизии. Това се случва през юни 2019 г.

По същото време е и подписана "паметната записка" между Васил Божков и Кирил Домусчиев. Това обаче е само финалният епизод на противопоставяне, което се случва през предишните поне три месеца. Според два източника на "Капитал" то започва, след като Кирил Домусчиев поставя на Васил Божков ултиматум - или връщаш целия рекламен бюджет на "Национална лотария" в "Нова", или цялата държава тръгва срещу теб. Война с прокуратурата, полицията и комисията по хазарта, както се видя няколко месеца по-късно, не може да бъде спечелена и така се стига до подписването на мирно споразумение, във вид на "паметна записка".

Какво се разбира от тази история

Скандалното в паметната записка се вижда лесно, но въпреки всичко да го кажем ясно - в него един, очевидно много близък до властта бизнесмен, поема ангажимент за "пълен съпорт" от името на държавата, срещу общо 200 млн. лв. за десет години. Tъй като "съпортът" също си има цена, най-очевидната в случая е редакционната независимост на телевизията. Първите кадрови промени, които бяха направени в "Нова" бяха в новините и публицистиката, като там бяха назначени хора от свързваната с Делян Пеевски телевизия "Канал 3".

Самият Домусчиев не отрича, че паметната бележка е автентична. "Винаги в бизнеса си съм спазвал законите и необходимата етика в отношенията. Това е видно и в паметната записка. Факт е, че много години преди покупката от мен на Нова, Божков е плащал за реклама и ПР в телевизията значително по-големи суми", казва той в официално съобщение по темата.

Факт е и че 20 млн. на година за Домусчиев не купуват "пълен съпорт" за Васил Божков. В началото на тази година държавата практически унищожи бизнеса му и вкара цялото му семейство в ареста. Защо се случи това, може би ще се разбере от следващи документи, или след няколко години. Може например изведнъж да се окаже, че забраната за частни компании да организират лотарии е противоконституционна.

От случилото се с Божков се вижда, че съпортът не е завинаги и понякога държавната машина спира да го дава, когато забележи щетата за бюджета. И ако Домусчиев сега го има, това едва ли ще е завинаги. Както казва Борисов през 2002 г. - мястото му не може да остане празно. Все някой ще го замести...

Тези хора се сменят - вчера Божков, днес Домусчиев, но въртележката е една и съща. От цялата история се разбира, че истински губещи в нея са наивните хора, които разчитат на някакъв съпорт от държавата. Не, това е услуга по друг ценоразпис и за няколко човека. За останалите е репликата на Борисов от началото на този текст - "Прее*аха ни". Може и да не е много красиво да се напише, може и да не отива да се появи точно тук, но крайните ситуации е добре да бъдат описвани със също толкова крайни думи.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


31 коментара
 • 1
  zaniza avatar :-(
  ЗаНиЗа

  "истински губещи в нея са наивните хора, които разчитат на някакъв съпорт от държавата" - затова и държавата не може да разчита на "наивните" хора. Заради това и хората избират друга държава...

 • 2
  demokoko18 avatar :-P
  demokoko18

  "Пълен съпорт" може съвсем спокойно да стане новия ни летен хит.
  Малко с ориенталско-руски ритми, но пък какво лошо - така е при нас...

 • 3
  bajhuj avatar :-|
  Николай Колев

  Добре де, имах коментар в Днежник:
  .......................
  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.


  За да видите коментара кликнете тук.


  Пълен текст на коментара:
  "Всички ли сте роби само на един дебел, грозен, на 20 години милионер бе, да му еба путката майна... Всички ли сте роби на такъв изрод, нямате ли смелост... Как е станал този боклук мултимилиардер на 20 години и е изкупил всички хора и за 1000 лева заплата всички му слугуват?"
  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/redakcionni_komentari/2013/08/01/2114875_vsichki_li_sme_robi/
  Добре де, какво се промени за седем години? Полезните идиоти ли намаляха, или...?
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
  https://www.dnevnik.bg/analizi/edno_na_um/2020/05/07/4063881_edno_naum_moje_li_da_se_otkaje_darenie_na_peevski_to/?ref=id&_ga=2.134093582.165822965.1581011321-1019678247.1581011321#comment-28
  ........................................................
  Хем беше от тук пейстнат. Сега, ако пейстна това заглавие, ще го изтрие ли модито?

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Многопланов фундаментален скандал се заформя в плутократска република БГ!

  Моментът е прекрасно подбран - тъкмо когато на хората взе да им се драйфа от предозирането с корона вирусни глупости, Божков ни раздаде безплатни билети за сериала "Банкянските потайности".

  За два-три дена Черепа обра вниманието на публиката с неща, които не че и преди са били невидими:

  1. Че БГ футболните отбори от десетина години са едни огромни перални за мръсни пари с необявен собственик, който раздава на един или друг кримиолигарх временни удостоверения (не поименни акции, както е в световните грандове!) и ги официализира за уж собственици. Докато ми нареди да предадат удостоверенията на следващия;

  2. Че в БГ значим бизнес може да се прави само, ако си купиш индулгенция от властта. Тогава тя - властта - се обажда на "девойката" от ДКХ да одобри още няколко игри за търкане, или да приеме поредната "нечетлива" декларация, заради което не е начислена милионна такса;

  3. Че приближени на властта олигарси могат да поемат - явно от нейно име - срещу 20 млн. годишно за срок от 10 г (!!) "пълен съпорт в ДКХ с цел урегулиране на бизнеса. Ако Гела не можеше да осигури "съпорта", Черепа щеше ли да се навие да му дава 10 г. по 20 млн?!

  4. Съспенс за главните актьори е, че никой от тях на знае какво ще се случи в следващия епизод...

  5. Горанов казва - не си спомням. Борисов вика - е кво като са си говорИли? Гешев: не съм ги чел, ама ми казаха, да не се занимавам. Гела: не е честно, предоставяне на записката е манипулация.

  6. Не е ли крайно време да дойде горския и да подкара тая дружина към кауша?

  Ако тая ОПГ пак оцелее, с какви очи ще си гледаме децата, за които ще сме били помачаги на престъпниците!
  И Стокхолмския синдром ще го преименуват в Български...

 • 6
  cobourga avatar :-|
  cobourga

  Владислав ГОРАНОВ е 100% отговорен за Комисията !! Той назначава, той контролира, той носи отговорност !!! И вероятно е знаел да врътката. Чл.30, ал. 3 от Закона за хазарта е достатъчно ясен !!!! Националната лотария е трябвало за плаща 15% върху направените залози !!!! ТЯ НЕ Е ХАЗАРТНА ИГРА с участници !!!! Черепът също е знаел за тази врътка. Неговите компании не са плащали законните такси и дължат НЕПЛАТЕНИ 700 милиона лева !!! Но точно тук ПАСВА последната "бележка" за споразумението между Домусчиев и Божков. Божков плаща яко на Нова ТВ, а Домусчиев му ходатайства пред агент Буда и Горанов да го уредят да плаща по-малко. Иначе как Черепът ще снася на Гелосания по 24 милиона всяка година ???? Чисто, просто и ясно - като милиционер след баня !!! Корупция на най-високо ниво !

 • 7
  rka44622423 avatar :-P
  Бланш

  Ха ха смешно. Тошев може и да го е обелязъл в Книгите си :-))

 • 8
  bat_plamen avatar :-|
  bat_plamen

  Ясно е , че Божков "изпадна зад борда"!Интересното е кой ще го замести като хазартен бос Номер 1 у нас и кои ще "изгорят " покрай неговите разкрития?

 • 9
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  Това, което се случва с Божков има и добра страна - никой не е недосегаем! С изключение на радпределящият порцииге - Доган! Днес низгвернат е Божков, а утре може да е Домусчиев. Няма правила! Правилото на джунглата властва на територията!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран

Зимната приказка на Фандъкова

Зимната приказка на Фандъкова

КапиталНО

КапиталНО