Счетоводна революция в застраховането

Новият МСФО 17, който ще влезе в сила от януари 2023 г., ще направи по-лесно сравнението между дружествени отчети и ще даде по-детайлна информация за печалбата

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За автора

Георги Николов е директор финансово-счетоводни консултации в PwC

Сега действащият Международен стандарт за финансово отчитане 4 Застрахователни договори (МСФО 4) е доста по-малко международен, отколкото предполага името му. Причината за това е, че целта, която Международният борд за счетоводни стандарти (МБСС) си поставя с него, е да подобри оповестяванията на сумите и рисковете, свързани със застрахователните договори, но да запази временно счетоводното третиране, възприето от застрахователните компании. МСФО 4, който влезе в сила през 2004 г., е първата фаза от процеса на разработване от МБСС на цялостен международен стандарт за финансово отчитане за застрахователните договори. Преди него и към настоящия момент счетоводните практики, възприети от застрахователните компании, изготвящи отчети според изискванията на МСФО, е базиран изключително на различните национални счетоводни застрахователни практики и стандарти по света (например тези на САЩ, Канада и други държави). В резултат на това, МСФО 4 е международен в областта на оповестяването, но е мозайка от национални стандарти и практики по отношение на счетоводното третиране и представяне във финансовите отчети.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар