...И никога срещу властта

(Без)действието на прокуратурата по казуса "Васил Божков"

Едва ли някой има съмнение какви са причините, които да накарат Васил Божков да открие facebook, instagram и други социални мрежи, и така "Божков тв" (по премиера Борисов) влезе в конкуренция с брифингите на Националния оперативен щаб.

Човекът, който 20 години предпочиташе сянката, но стоеше на маса с всяка власт, падна от трона, защото властта имаше други планове за мястото, което заема. Сега единствената защита на Божков е да отмъщава на тези, с които всичко е делил, като им напомня, че няма как те да са целите в бяло.

"Това е поредна серия, която съм гледал. Божков прави това, което направи Цветан Василев. Той иска да пренареди политическата система, за да има изгода", коментира главният прокурор Иван Гешев, като преди това уточни, че не знае какво е коментирал "обвиняемият Божков".

Да, всички са гледали този филм. Именно по делото "КТБ", на което Иван Гешев беше наблюдаващ прокурор - пълно игнориране и дори покриване на информацията (независимо дали идва от Цветан Василев или независими от него документи), която можеше да застраши премиера Бойко Борисов и Делян Пеевски. Именно защото изпитът "КТБ" беше взет с отличен от Гешев, той се придвижи напред в утвърждаването си за главен прокурор.

Нежеланието да се започне разследване по свидетелствата на Божков, че е комуникирал с Vladi Goranov, който е "давал на девойката ценни указания", или "съпорт" пред комисията по хазарта от собственика на "Нова" Кирил Домусчиев е повече от нелепо.

В борбата с корупцията прокуратурата по света (не в България) разчита именно на хора отвътре, за да получи информация за това кой, кога и как. Свидетелствата от първо лице не могат да дойдат от тези, които са прибирали подкупите, нали? Финансовият министър може да виновен в нещо, но е напълно възможно и да е невинен. Отказът от проверка хвърля сянка на съмнение и върху неговата репутация.

Да пренебрегнеш публично твърденията на един от вътрешните хора, какъвто е бил Васил Божков, изглежда като нарочно пропусната възможност. Веригата, която може да бъде разплетена, е много по-дълга, но по всичко личи, че тя ще бъде прекъсната дотук и за съжаление ще затвърди усещането, че това не е точно правосъдие, а обикновено разчистване на сметките.

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран

Зимната приказка на Фандъкова

Зимната приказка на Фандъкова

КапиталНО

КапиталНО