Мнения Daily - Изграждайте характер!
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Изграждайте характер!

Мнения Daily - Изграждайте характер!

И още: Уморихме ли се да се страхуваме; Уморихме ли се да се страхуваме; Ще има ли много различни минимални заплати; Амбицията на правосъдното министерство отчайва, но не изненадва

3000 прочитания

© Мария Съботинова


На кръстопът

Изграждайте характер!

От поздравителна реч на Захари Карабашлиев към випуск 2020 в Американския колеж в София

Нямаш план? Не се тревожи. Може би Бог има план за теб, но все още го разработва.

Разпознайте какво ви движи. Ако има едно желание, което кара сърцето ви да бие по-силно - изследвайте го. Лекар, писател, рок-звезда, учител, финансов брокер, архитект или дърводелец - ако ви вълнува - последвайте го, вижте къде ще ви отведе.

Но аз не съм тук да мотивирам онези малцина сред вас, които знаят точно какво искат от живота.

Аз искам да говоря за нас, останалите - съмняващите се в себе си, колебливите, онези, които не са сигурни, че имат призвание. Аз ви познавам.

Вие завършвате сега, приети сте в университети навсякъде по света, и басирам се много от вас вече усещате натиск - от родители, приятели, от най-различни хора: "Е, какво искаш да правиш? Какво искаш да постигнеш? Каква е целта? Какъв е плана?"

Всички тези въпроси които те карат да се запиташ: "Аз не съм сигурен какво искам да правя, нямам и план Каква е моята страст всъщност? Само аз ли нямам цели? Може би пък нещо не е наред с мен?"

Ще ви кажа една тайна. Знаете ли защо те (обикновено възрастни хора, но не само) ви задават тези въпроси за вашите планове и цели в живота? Те питат вас, защото самите те няма отговорите. Надяват се вие да ги имате.

Аз казвам: Нямаш план? Не се тревожи. Може би Бог има план за теб, но все още го разработва.

Мислиш, че Стив Джобс е знаел точно какво ще постигне в живота, когато е бил на твоя възраст? Мислиш Барак Обама е знаел? Не. Барак Обама е продавал сладолед. Джордж Клуни е продавал застраховки от врата на врата, Хю Джакман е бил парти клоун. Мислиш, че Хорхе Марио Берголио е знаел с точност, че един ден ще стане Папа Франциск? Не. Хорхе е бил охранител в бар в своите млади години. Да, Папа Франциск е работил като охрана.

Мисля, че по това си приличаме с него - и аз съм работил охрана. Всъщност, работил съм какво ли не: помощник готвач, DJ в клуб през 90-те, диспечер на камиони нощна смяна, барман, транжор на месо в крайпътен ресторант, радио-водещ в сутрешно предаване, сватбен фотограф и т.н и всичко това преди да напиша първото изречение на своя първи роман "18% Сиво". Бях на 40, когато беше публикуван и най-сетне започнах да правя това, което винаги съм искал. Така че, повярвайте ми: нещата може да отнемат някакво време. Но вашият момент ще дойде. И трябва да сте готови за него.

Това, което трябва да правите, докато чакате вашия момент да дойде е изключително важно: изграждайте характер.

---------

Корона, чао!

Уморихме ли се да се страхуваме

От коментар на Емилия Милчева за "Дойче веле"

На българина очевидно му се иска да живее по-безгрижно.

Забравихме ли, че коронавирусът не си е отишъл? Или просто вече свикнахме с него, защото се уморихме да се страхуваме?

В условията на нагнетено вътрешнополитическо напрежение затягането на мерките също ще падне жертва на политическата целесъобразност. Ефектите от карантината, сред които малкото заболели, допринесоха за високия майски рейтинг на ГЕРБ. Сега обаче изглежда, че за психичното здраве на нацията е достатъчно мерките да са хлабави, времето да е топло, а ген. Мутафчийски да не присъства на брифингите, оредели до един път седмично.

Макар държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев да беше казал, че нагласата "всичко е окей" го плаши, на българина очевидно му се иска да живее по-безгрижно. А и няма бранш или творческа гилдия, които да искат затягане на мерките - всички загубиха повече от мислимото. Когато Борисов казва: "Нямам желанието, нито увереността, че е правилно да връщаме старите мерки, искам хората да се пазят", посланието всъщност е: "Така ще живеем".

Къде тогава отива рекламата на България като безопасна дестинация? И какво от това, че летният сезон е удължен до края на студения октомври? Заради новите случаи на коронавирус латвийските власти отмениха чартърен полет, който трябваше да докара туристи на Черноморието, а Словения и Естония въведоха карантина за пристигащи от България.

Днешното безгрижие със сигурност е подсилено от липсата на смразяващи кръвта кадри и новини за вилнеещия вирус. По време на карантината тези съобщения доминираха медийния поток и силно потискаха и плашеха. А щом сега ги няма, значи няма от какво да се боим, така ли?

За медиците обаче нищо не се променя. Само умората и изтощението стават още по-непоносими. Все така няма достатъчно тестове, все така остър е дефицитът на инфекционисти, на реанимационни сестри, без които апаратурата и леглата са просто болнични паметници.

-------------

Пазар на труда

Ще има ли много различни минимални заплати

От коментар на икономиста Лъчезар Богданов за седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика

Да не градим паралелни центрове на стопански регулации.

Правителство, работодателски организации и синдикати са се споразумели за нов механизъм за определяне на минимална работна заплата (МРЗ) от 2021 г. Протокол от срещата не е публикуван, но от достъпните документи и различни изказвания на участници в тристранния съвет засега се очертава въвеждане на много на брой минимални заплати според отрасъла и професията, които са резултат от задължителни - без право на отказ - двустранни договаряния по браншове.

Също така става ясно, че ако този механизъм заработи, минималните осигурителни прагове ще отпаднат. Рисковете за дългосрочното функциониране на пазара на труда, и в по-широк смисъл пред бизнес средата, инвестициите и конкурентноспособността, от възприемането на такъв модел на регулиране са поне следните:

Явно никога не е излишно да припомняме, че административното определяне на минимална или максимална цена на стоки или услуги има стопански последици. Накратко, минималната работна заплата не позволява наемането на лица, които имат по-ниска пределна производителност за потенциалните работодатели. Но за момент да оставим настрана академичния дебат за ефектите от налагането на минимална заплата върху пазара на труда, бедността и икономическия растеж - изглежда, че в страните от ЕС тя скоро няма да се премахне, а за нас остава да приложим най-щадящия възможен вариант.

В българския контекст дебатът неизбежно включва и бъдещето на минималните осигурителни прагове. Изглежда на МРЗ ще се възложи и ролята за борба с недекларираните доходи. Тази двойственост обаче създава поне два проблема. От въвеждането минималните прагове минаха 17 години - структурата на икономиката, пазарът на труда, данъчното законодателство и информационните технологии, с които работи приходната администрация през 2020, нямат почти нищо общо с картината преди 2002 г.

Съвсем логично е в новата реалност да очакваме НАП да започне да преследва практики за укриване на обороти и плащане за труд с частично избягване на осигурителни вноски и данък върху доходите с други - по-модерни, по-ефективни и по-насочени - инструменти. Същевременно, опитът с определянето на конкретни стойности на праговете за осигуряване илюстрира практическата невъзможност да се отчетат индивидуалните, секторните и регионалните характеристики на пазара на труда. Сега същото предизвикателство ще възникне при определянето на бъдещите минимални заплати, като всеки опит да се отчете някаква специфика ще води до ново диференциране. Този процес, доведен до логическия си завършек, би довел до няколкостотин различни заплати.

Вместо да градим паралелни центрове на стопански регулации, можем да отстъпим няколко крачки назад и да потърсим по-прости, но ефективни решения. Може да се възприеме формула за индексация на нивото на МРЗ с относително обективни и широкоприети индикатори за икономически растеж, производителност и инфлация. Същевременно, трябва да има механизъм за спиране на увеличението на минималната заплата при циклични кризи, водещи до икономически спад и нарастване на безработицата. Така постигаме прозрачност и предвидимост на бизнес средата. В "добрите години" ще има постепенно догонване както на минималните, така и на средните доходи, а в кризи нивото на МРЗ няма допълнително да влошава състоянието на пазара на труда.

--------

Визия

Амбицията на правосъдното министерство отчайва, но не изненадва

От коментар на Иван Брегов за седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика

Данаил Кирилов ни предлага лош препис на стратегията от 2014 г.

Мине се не мине и някое и друго десетилетие откак ГЕРБ са окупирали цялата власт в ръцете си и трябва да се пише нова стратегия и визия за развитието на България.

В случая това е Националната програма за развитие България 2030. В този стратегически документ трябва да се побере виждането на властимащите за България във всички сфери на управление - въобще колко и докъде ще е благополучно обществото ни в следващите 10 години. Едно от водещите министерства при подготовката на дългосрочните държавни цели в областта "Институционална среда" е Министерството на правосъдието (МП), начело с министър Данаил Кирилов.

Амбицията на правосъдното министерство за идните 10 години отчайва, но не изненадва. Посланието към нас - реално подобрение в съдебната система и в укрепване на институциите няма да има, това не е приоритет и всякакви очаквания са нереалистични. Ето и подробностите:

Повечето цели, които МП ще преследва до 2030 г. са подобряване на стойностите:

- За "контрол на корупцията" - от 28 позиция в Европейския съюз сега до към 27 през 2030 г. Ако си дадем сметка, че страните вече са 27, след като Великобритания напусна ЕС, целта е съвсем реалистично постижима, а и няма да изисква кой-знае какви усилия да останем отново последни;

- За "прозрачност на бюджета" - от 21 сега до 20 през 2030 г.

- За "независимост на съдебната власт" - от 24 сега до 21 през 2030 г. и т.н.

Вижда се, като да го е налегнала една амбиция министъра, направо е застинал в устрема си.

Прочитът на очевидно амбициозната стратегия, поверена на министър Кирилов, оставя трайното убеждение за лош препис на стратегията от 2014 г., а последната е актуализация на тази от 2010 г. (също изчезнала от интернет пространството) от първото правителство на ГЕРБ. А като надникнем и в Управленската програма на настоящото правителство, представена през август 2017 г. и впоследствие свалена от сайта на Министерски съвет, ситуацията става съвсем неприятна.

На кръстопът


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    bramasole avatar :-|
    bramasole

    Снимката на правосъдния министър е гротеска - вместо съществуващия текст, над Кирилов бих поставила популярния лозунг на Илф и Петров - "Делото по спасяването на давещите се е в ръцете на самите давещи се!"
    И да се спасим от управляващата клика.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Някои са по-равни от другите

Някои са по-равни от другите

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.