Мнения Daily - Синдромът на "развратения селянин"

И още: Не, това не е дъното, може и още; Огнищата на коронавируса са като тлееща жарава

Човек от народа

Синдромът на "развратения селянин"

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук профил

Управлява ни манталитетът на вседозволеност.

Преди години мой преподавател, с когото си говорехме насаме, ми каза: "Проблемът е, че България се управлява от развратени селяни. Селянинът е почтен, трудов човек, с ясни ценности и мироглед. Като го откъснеш от естествената му среда и - на всичко отгоре - го сложиш на власт, ей така, изневиделица, получаваш управление на развратени селяни. Това е нашият Це Ка, това е нашият комунизъм."

Комунизмът мина и замина, но моделът на управление на България се запази. Моделът "Човек от народа" не зависи пряко нито от идеологии, нито от типа политическа система. Управлява ни манталитетът на вседозволеност, придобит от хора, които не са очаквали от живота си да постигнат нещо повече от това да се изхранват, да се подслонят и да имат някой лев за почерпка в джоба. Когато изведнъж получат необозрима власт и необозрим контрол върху пари, ефектът е този - "над мен - само небе".

Синдромът на "развратения селянин" не се свежда само до тези, които чудодейно са се издигнали на власт. Чрез тяхната власт синдромът се разпростира върху целокупното население, което попива културата, стила и очакванията на определен тип поведение. Последният пример за това е отношението към ограничителните мерки, наложени от разпространението на коронавируса.

За по-малко от три месеца ние направихме пълен завой от категорична позиция за обществена дисциплина към позиция на вседозволеност и всеки да прави каквото иска. Причините за този хаотичен завой можете да търсите където обичате. И в рисковете за икономиката, която е разтърсена изоснови от налетялото върху целия свят бедствие. И в егоизма на немалка част от заобикалящите ни съграждани, за които всякакви аргументи извън техния собствен интерес са малоумни. И в тарикатските сметки за използване на вируса с цел политическо опониране, т.е. политическа изгода.

Но всичко това го има и в другите страни около нас. Има го и в Европа, има го и в Америка... Но не навсякъде е налична тази удивителна безпринципност, с която България по определение се управлява през целия ми съзнателен живот.

Напоследък абсурдистките вицове най-добре описват българската действителност. Като този: "Положението е толкова лошо, че по-лошо не може да бъде", казал песимистът. "Може, може", отговорил му оптимистът.

Сетих се за него тези дни, след като покрай поредния мултимедиен компроматен сериал чух безброй пъти разни хора да коментират, че този път вече сме "ударили дъното". Казват го и тези, според които компроматът е истински, и онези, според които той е фалшификат.

Всъщност човек може да е едновременно отвратен и от едното, и от другото, понеже не е задължително едната гледна точка да изключва другата. Важното е, че говорейки за "дъното", и двете са излишно песимистични: не, това не е дъното, може и още.

Не веднъж и два пъти сме ставали свидетели на не по-малко омерзителни свидетелства за морална поквара, институционален разпад и злоупотреба с власт. Общото между тях е, че съответните компетентни органи винаги се съсредоточават върху произхода и авторството на компроматите, изцяло загърбвайки тяхното съдържание.

И второ, защото с абсолютна сигурност може да се прогнозира, че ни предстои да се нагледаме и наслушаме на още по-втрещяващи неща, в сравнение с които днешните аудио-визуални материали може да ни се видят като детска игра.

За да излязат от този омагьосан кръг, за да спрат пропадането, да стъпят на твърда почва и да се оттласнат нагоре, всяка държава и всяко общество теоретично разполагат с няколко инструмента: силните, независими, работещи в интерес на цялото общество институции; свободните медии; будните, активни граждани.

На институциите у нас отдавна не може да се разчита. Те бяха постепенно отслабени и превзети, за да обслужват частни политически и икономически интереси и да репресират противниците на своите господари. В момента върви процес на доовладяване на последния, частично запазен остров на независимост - българския съд. Докъде е стигнал този процес ще си проличи в края на тази седмица, когато се очакват присъдите по скалъпения абсурден съдебен процес срещу един опозиционен политик и срещу издателя на едни от малкото останали в страната качествени медии.

---------

Епидемия

Огнищата на коронавируса са като тлееща жарава

От коментар на проф. Радка Аргирова за БНР

Наесен диагностицирането на заразата ще стане по-трудно.

Категорично не съм съгласна с мнението, че има втора вълна на епидемията. Все още сме в първата и имаме много огнища, от които вирусът може да се разпространява. Тоест тези огнища действат.

Това, което мен много ме притеснява, е, че ние се устремяваме бурно към най-неприятния от всичките сценарии. Това е като една тлееща жарава, която ще остане и при всяко подухване на вятъра ще се разгаря. Тези малки огнища ще се разгорят отново при всяко активиране на заразяване при неспазване на мерките. Така трудно ще победим коронавируса и винаги ще има едно съмнение.

Очаква още в първите дни на септември, не знам какво ще бъде времето, но ако започнат настинки и хреми - грипоподобни симптоми, каквито са и на коронавирусната инфекция, ще бъде много трудно да се направи диференциалната диагноза между грипа и коронавирусната инфекция и това ще бъде страшно голям проблем. Силно се надявам тези огнища да бъдат малко по малко загасени. Но това е въпрос изключително на спазване на мерките.

Никога не сме имали намерение да плашим хората. Просто се казва истината.

Коварството на това заболяване се крие в това, че дни след заразяването човек може да бъде абсолютно здрав, нищо да се чувства и изведнъж на осмия-деветия ден да се окаже, че вече е болен и е в тежко състояние. Ето в това е коварството.

Все още можем да ограничим заразата. Но трябва всички да се включат в това...

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

За магистралите и хората

За магистралите и хората