Такса "купувайте българско"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Такса "купувайте българско"

Pixabay.com

Такса "купувайте българско"

Ограниченият внос на плодове и зеленчуци

3071 прочитания

Pixabay.com

© Pixabay.com


Акцията на управляващите под мотото "Подкрепете българското" вече месеци тече шумно на два фронта - задължаване на хранителните вериги да предлагат регионални продукти и кампания да се почива на родното море. И двете действия, макар и вероятно добронамерени, едва ли ще родят плод по съвсем пазарни причини. Но някак тихо и без декларации на политици тече трета линия на протекционизъм.

От края на май Агенцията по храните без публичност реши да свие вноса на плодове и зеленчуци, произведени в ЕС, разбирай най-вече от съседна Гърция. И понеже някак е незаконно, облече акцията в добра опаковка: пазим българския потребител от пестициди и затова искаме тестове.

Подобни техники на спиране на количества вече се приложиха и за вноса от страни извън евросъюза като Турция и Македония. Но задължителни проверки за пестициди няма за една група - българските производители. Така се чупи тезата, че ресорната агенция опитва да пази здравето на потребителите.

Заповедта на ведомството държи и друг рекорд - за под три седмици претърпя четири редакции, като първоначално дори не беше публична. В първия, най-суров вариант всеки вносител трябваше да тества всяка отделна партида домати, череши или друго срещу такса от по 420 лв. единствено и само в държавната лаборатория в София. След протести беше добавена и пловдивска частна, а накрая списъкът беше разширен до всички (под 20) с акредитация. Търговци казаха, че чакат за резултат до пет дни, което автоматично разваля продукцията.

Накратко, вносът тихичко става скъп или направо невъзможен, а слабата конкуренция удря избора на клиента. Вместо това контролът може да е мобилен, да е евтин и да обхваща и местните производители. А решението на въпроса с вдигане на конкурентоспособността на българските фермери трябва да се търси не през полузаконни мерки на пожар, а с обща и обмислена политика и стимули.

Акцията на управляващите под мотото "Подкрепете българското" вече месеци тече шумно на два фронта - задължаване на хранителните вериги да предлагат регионални продукти и кампания да се почива на родното море. И двете действия, макар и вероятно добронамерени, едва ли ще родят плод по съвсем пазарни причини. Но някак тихо и без декларации на политици тече трета линия на протекционизъм.

От края на май Агенцията по храните без публичност реши да свие вноса на плодове и зеленчуци, произведени в ЕС, разбирай най-вече от съседна Гърция. И понеже някак е незаконно, облече акцията в добра опаковка: пазим българския потребител от пестициди и затова искаме тестове.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
  • 1
    rfs536477O8 avatar :-|
    rfs536477O8

    Много правилно решение да се удари по вноса. Значи от ЕС да се подиграват с българските производители като им плащат по-ниски субсидии от на западните, търговският картел да се подиграва с българските производители, а България да стои и да мълчи пред подобна дискриминация? Отдавна требваше да се направи. Отделно, че напълниха магазините с какви ли не вносни хидропонни боклуци, от което страдат най-вече потребителите.

  • 2
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev

    До коментар [#1] от "rfs536477O8":

    Господине, за Ваше сведение зеленчуци произвеждани по хидропонна технология има и от български производители. Но, от сега е ясно, че тъй като българите свикнаха да консумират зеленуци (домати, краставици) целогодишно, а българската продукция е неконкурентоспособна ценово извън сезона , тъй като оранжериите имат значителни разходи за отопление, които в други държави (Гърция, Турция, Албания, Египет) са значително по-ниски, и то са по-скоро за охлаждане на оранжериите. Има и трети проблем - след влизането ни в ЕС беше забранено използването на редица препарати за растителна защита, което прави преборването с някой насекоми почти невъзможно (примерно доматения молец). Публична тайна е, че по тази причина има незаконен внос на инсектициди от чужбина. Не става ясно, кой от тези проблеми решава въпросната политика.

  • 3
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi

    Много се говори за зависимостта от внос на газ, петрол и т.н. енергоизточници. Внасяме плод и зеленчук от други държави, защото са по-качествени ли, защото държавите явно или не субсидират и излиза по-евтино, защото не можем да отглеждаме някои неща тук или има друга причина? За мен зависимостта от вноса на плод и зеленчук е по-сериозна от тази за енергоносителите, защото може и да обеднеем ако ни спрат кранчето, но ще оцелем с български плод и зеленчук.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Pozor, diváci*

Pozor, diváci*

Тури му чакъл

Тури му чакъл

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK