Делото срещу Иво Прокопиев, или кой иска да загаси лампите

Позиция на редакцията на вестник "Капитал"

   ©  Мисирков/Богданов
   ©  Мисирков/Богданов

Понеже много хора ни питат: "Какво става?", "Защо е обвинен съиздателят на "Капитал" Иво Прокопиев?", ето го нашето - на журналистите от "Капитал", обяснение:

Кратката версия е, че сега дългогодишните усилия "Капитал" да бъде смачкан станаха истерични и видими за всички. Причината е, че "Капитал" остана един от малкото независими гласове в България. Това е медиата на свободните хора.

През последните години в България се спуска мрак. Мрежата от интереси зад ГЕРБ, ДПС и другите партии във властта впримчва все повече от политиката, съдебната система, публичните финанси, еврофондовете и чрез тях контролира все повече от бизнеса. Същите сили постепенно, но упорито заглушават една след друга свободните медии, а натискът върху оцелелите се засилва все повече - когато само няколко стоят изправени, се вижда още по-добре колко са наведени всички. Медиите са ключови за превземането на държавата, а схемата работи най-добре, ако всички са подчинени.

Дори за неюристите е ясно, че обвинението срещу Иво Прокопиев (а заедно с него и Симеон Дянков, Трайчо Трайков и още няколко души), по което съдът ще се произнесе тази неделя, е пълен фарс. (Подробности за него четете в текста Делото EVN: освен политика трябва да има и логика, и граматика).

Отдавна сме наясно, че обвинението на специализираната прокуратура е мотивирано от желанието Иво да бъде наказан за това, че през годините е отстоявал основните ценности, на които стъпва "Капитал" - да бъде свободен, принципен и смел. Стигнахме до момента, когато това може да доведе до затвор. Днес подсъдим е Иво, но в съдебната зала до него заставаме и всички ние от "Капитал".

Заедно сме преживели много.

Още в средата на 90-те години, когато по улиците властваха бухалките, кортежи с мутри на вездесъщата тогава "Мултигруп" блокираха ул. "Иван Вазов", където се намира редакцията, след разследване на вестника, извадило наяве "системата на паяка". През 1998 г. Миньо Стайков нахлу в редакцията, за да иска спиране на разследване срещу "Сис индъстрис" за контрабанда на алкохол, като заплаши разследващите журналисти с физическа саморазправа. Стайков влезе в ареста и е разследван от прокуратурата 21 години по-късно.

През 1999 г. зверски, с бухалки и метални пръти, беше пребит журналистът Алексей Лазаров - заради редакционен коментар, уличаващ властта във връзки с мафията.

През 2000 г. в първия си печатен брой "Дневник", другото издание на "Икономедиа", публикува разследване, което показваше, че братът на главния прокурор Никола Филчев Борисов - Ангел Борисов, е участвал в контрабанда на антични ценности, но е бил освободен от ареста с протекциите на брат си. Последва неописуема реакция от страна на прокуратурата, спрямо издателите на вестника и журналисти. Фирмата, която издаваше "Капитал" към онзи момент, беше подложена на ежемесечни данъчни проверки, стигащи до комичност. Колата на съдебния репортер Момчил Милев беше подпалена от неизвестни. След време прокурорът Николай Колев призна пред репортери на вестника, че този акт е бил извършен с протекцията на военни прокурори. Колев беше убит две години по-късно.

През 2009 г. "Капитал" в свое разследване доказа, че Корпоративна търговска банка е вид пирамида, която освен всичко друго ползва държавен ресурс за купуването на медии, които в крайна сметка се оказаха собственост на Делян Пеевски. В продължение на пет години вестникът задаваше въпроси на управляващите и предупреждаваше за рисковете пред банката. Това доведе до заплахи за живота на Галя и Иво Прокопиеви, които бяха принудени да заминат в чужбина. През 2014 г. КТБ гръмна.

Отново пред 2009 г. "Капитал" направи разследване за едно от най-бруталните нарушения по черноморския бряг - унищожаването на Тюленовия залив край Созопол. Авторът на това нарушение първо предложи пари на журналистите, за да не пишат нищо. После ги удвои и като видя, че това не работи, изкупи целия тираж на вестника в опит да скрие истината. Последва атака срещу един от авторите на разследването, Йово Николов, през прокуратурата и данъчните. Всички измислени обвинения "паднаха" в съда, но тормозът продължи две години и половина.

Росен Босев беше осъден за това, че е посочил документирана свързаност на бившия председател на КФН Стоян Мавродиев с делото за пране на пари от наркотрафик, по което подсъдим е "кокаиновия крал" с присъди в три държави Евелин Банев-Брендо.

И това са само по-едрите случаи. Паралелно с тях "Икономедиа" като издател и Иво и Галя Прокопиеви в лично качество бяха подлагани многократно на щателни данъчни проверки. В последните години институционалните атаки срещу издателя на "Капитал" и "Дневник" не са спирали. Заедно с помията, която се излива от обслужващите властта издания. В "Капитал" винаги сме отстоявали принципа, че не трябва да занимаваме читателите с нашите проблеми, затова изнесените факти са малко известни, но това, което се случва, е безобразно.

И когато законът не стигна - злоупотреби и престъпления не бяха доказани при целия впрегнат държавен ресурс, дойде делото, в което Иво Прокопиев е обвинен за изказано мнение през 2010 г. в съвета за тристранно сътрудничество в качеството си на председател на КРИБ. Въпреки цялата си абсурдност обаче то послужи за поредицата запори на семейни и бизнес активи от КПКОНПИ.

Вярваме, че това дело, което ще приключи в неделя, е замислено не само като атака срещу обвинените, а като предупреждение към всички, за които правилата, достойнството и свободата имат значение.

Отговорът на въпроса "Какво става?" е, че България днес се клати опасно на ръба и всеки момент може да се срути към нещо, което е много далече от свободна и демократична държава. Усилията на няколко поколения тази страна да стане европейска са на път да бъдат пропилени. Днес България започва да прилича все повече на Турция на Ердоган и Русия на Путин, където свободните хора са заплашени от затвор.

Може би основната причина "Капитал" да е това, което е бил през годините и остава до днес, е, че той е създаден от свободни хора и в него работят свободни хора. Иво Прокопиев е основател, издател и главен редактор на вестника в първите му седем години, в които са заложени стандартите, по които "Капитал" работи и днес. Спазването им изисква професионална и обществена хигиена - понеже често търсим (и намираме) недостатъците в действията на други хора, внимаваме за своите собствени. Избрали сме да сме журналисти не защото от това ще спечелим пари, а защото смятаме, че е важно да се борим за принципи, които са важни за доброто функциониране на цялото общество. Единственият капитал, който сме натрупали, е доброто ни име. Не ни е безразлично с кого работим и затова следим внимателно всичко, което се случва с делата, проверките и запорите срещу единия издател на "Капитал".

И отговорът на въпроса "Защо беше обвинен Иво Прокопиев" е:

За да бъде запушена устата на "Капитал", така че да не знаем какво се случва и да се краде по-лесно - от парите и бъдещето ни.

П.П. Обикновено редакционните коментари на "Капитал" не са подписани. Този път заставаме с имената си, защото всеки един от нас разбира колко е важно: Алексей Лазаров, Ани Коджаиванова, Анина Сантова, Ася Стоянова, Бойка Панова, Боряна Генчева, Ваня Кацарова, Велина Господинова, Вера Денизова, Весислава Антонова, Георги Филипов, Десислава Николова, Деян Димитров, Зорница Стоилова, Ива Рудникова, Ивайло Станчев, Иглика Филипова, Йоан Запрянов, Йоана Маркова, Йово Николов, Калина Горанова, Калина Колибарска, Кирил Кирчев, Константин Николов, Мара Георгиева, Мадлен Начева, Марина Станева, Мария Иванова, Мила Чернева, Мирела Веселинова, Момчил Милев, Надежда Чипева, Николай Стоянов, Огнян Георгиев, Пламена Кацарова, Росен Босев, Румяна Червенкова, Светломира Гюрова, Светослав Тодоров, Сирма Пенкова, Тамара Вълчева, Теодора Василева, Тодор Тодоров, Цветелина Белутова

Хронология на тормоза

27 ноември 2009 г.

Публикацията "Подозрително единомислие" разкрива, че 60% от средствата на най-големите държавни компании са съсредоточени в три банки, а 35% от тях са в КТБ.

16 април 2010

Разследването "Петата власт: Рекет" разкрива как с пари от КТБ семейството на Пеевски придобива медии, които се използват за шантаж на защита на модела КТБ.

Май, юни, ноември 2010

В серия от текстове в "Капитал" - "Дом за техните деца" (разследване, което разкрива как чрез свои близки ключови съдии от Върховния административен съд (ВАС) са придобили право на строеж на брега край Приморско, декларирайки, че са крайно нуждаещи се), "Семейство и приятели" (за редица корупционни съмнения около зам.-председателя на съда Венета Марковска) и "Съображения върху съображенията на Висшия съдебен съвет" (анализ, който осветява редица спорни моменти в номинацията на Георги Колев за председател на ВАС) се разкриват порочните практики в съда.

16 май 2010,

"Корпоративна" - банката и на тази власт" - разследване, което доказва, че при първия кабинет на Борисов парите на държавните фирми в КТБ са вече над 50%.

Юни 2010

В МВР е получен сигнал от западна партньорска служба за подготвян атентат срещу Иво Прокопиев. Той и семейството му заминават за чужбина.

16 Декември 2010

По жалба на Ирена Кръстева Комисията за защита на конкуренцията налага глоба на "Икономедиа" по обвинение за "нелоялна конкуренция". КЗК приема, че публикациите на "Капитал", поставящи връзка между финансирането от КТБ на придобиването на вестниците от Кръстева и факта, че 90% от рекламата в тях идва от групата на КТБ, съставляват нарушение на Закона за защита на конкуренция. Санкцията, която е без прецедент, е потвърдена от Върховния административен съд.

27 май 2011

Публикацията "Петрол" и семейство Петрови" разкрива, че в групата КТБ влизат и бензиностанциите "Петрол".

29 април 2011

"Булгартабак" - само за фаворити" разкрива порочната процедура за приватизацията на тютюневия холдинг от група, близка до КТБ.

30 юни 2012

"БТК. Прочетено наобратно" - показва как телекомът е попаднал под контрола на КТБ.

7 юли 2012

"Държава на разума или на мутрите?" "Капитал" разкрива мащабния план на "Булгартабак" да установи монопол на пазара на разпространение на дребно, който по-късно щеше да стане известен под името на веригата "Лафка".

3 декември 2012

Алфа банк, която е кредитор към "Икономедиа", изненадващо прави опит да поеме контрола над издателството. Впоследствие щеше да стане ясно, че банката е била мотивирана да предприеме тези действия от БНБ.

Декември 2012

"Капитал" е сред малкото медии, които поставят въпроса за редицата съмнения при избора на Сотир Цацаров за нов главен прокурор. Още в първите месеци на мандата си Цацаров ще посочи изданията "Дневник" и "Капитал" като вражески заради критичните статии за прокуратурата.

Януари 2013

Софийската градска прокуратура започна разследване за продажбата на "Каолин" от холдинг, свързан с Иво Прокопиев.

Февруари 2013

"Дневник" и "Капитал" публикуват информация, че председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев е свързан с делото за пране на пари от наркотрафик, по което подсъдим е международният наркотрафикант Евелин Банев-Брендо.

Февруари 2013

След разкритията за Мавродиев ръководената от него КФН започва офанзива срещу Иво Прокопиев и бизнеса му. В рамките на две години срещу него и фирмите му от КФН са издадени над 100 наказателни постановления, с които е наложена санкция за над 1 млн. лв. Повечето от тях са отменени от съда.

29 Март 2013

"Държавата КТБ" - мащабното разследване, което разказва как използването на банката за концентрация на капитали, собственост и власт е незаконно и опасно.

6 септември 2013

"Испанската връзка" - разследване, базирано на документи от испански, италиански и български съдебни власти, показва мрежите за наркотрафик, в които участва Брендо, и механизмите за пране на пари от тях, както и ролята на Стоян Мавродиев.

12 Септември 2013

Пет дни след предходната публикация Стоян Мавродиев подава сигнал до главния прокурор за сделката за продажбата на остатъчния държавен дял в ЕВН. По този сигнал започва разследването, за което Прокопиев е предаден на съд.

Април 2014

Националната агенция по приходите започва пълна данъчна ревизия на "Икономедиа", фондация "Капитал" и Иво и Галя Прокопиеви.

13 юни 2014

"Разводът Пеевски - Василев" - разказва в детайли за болезнената раздяла между доскорошните партньори. През следващите месеци "Капитал" детайлно следи процесите около събарянето на КТБ и ключовата роля на прокуратурата, която влиза в помощ на Делян Пеевски при вторичното разграбване на банката. В различни публикации "Капитал" търси отговори на отговорните контролни институции защо са допуснали балона КТБ.

15 януари 2015

След няколкомесечно разследване КФН издава рекордни по размер глоби на "Икономедиа" за пазарни манипулации. Санкциониран е дори мениджмънтът на фирмата за това, че не е разкрил източници на информация на публикациите.

9 септември 2016

"Капитал" публикува интервю с Цветан Василев, част от проекта "КТБ файлс". В него то поставя въпроса за ролята на премиера Борисов и Делян Пеевски в собствеността на "Булгартабак". Малко след това интервю Борисов ще атакува открито Иво Прокопиев.

Декември 2016 - януари 2017

Прокуратурата започва да повдига обвинения по делото ЕВН. Показано са обвинени Симеон Дянков и Трайчо Трайков, а по-късно и Прокопиев. По същото време прокуратурата повдига обвинения и на други министри от "Синята коалиция" - Даниел Митов, Христо Ангеличин, Николай Ненчев и Петър Москов.

През октомври и ноември 2017 съдът на два пъти връща обвинението срещу Иво Прокопиев по делото ЕВН заради сериозни пропуски в обвинителния акт.

17 ноември 2017

"Октоподът е гладен. И ви кани на вечеря" разкрива как правителството и прокуратурата са започнали активно да участват в кражбата на бизнеси.

Декември 2017

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество блокира имущество на Иво Прокопиев, свързания с него бизнес и семейството му.

Януари 2018

Делото ЕВН е внесено в Специализирания наказателен съд, където започва процесът.

27 юли 2018

"Я елате, инвеститори, при батко" - разследване покрай сделките за ЧЕЗ и "Нова телевизия" показва ключовата роля на Борисов при одобряването на големи сделки.

Юли 2018

Прокуратурата повдига второ обвинение срещу Иво Прокопиев - за пране на пари от продажбата на "Каолин" - разследване, започнало шест години по-рано.

8 март 2019

"Касата на олигарсите" - държавната ББР под ръководството на Стоян Мавродиев раздава все повече заеми на близки до властта бизнеси, които друг не иска да финансира. Половината от кредитния портфейл на банката вече е концентрирана в 10 групи, сред които изпъкват имена като Пеевски, братята Домусчиеви, Георги Самуилов.

Май-юни 2019

"Каквото поиска падишахът" - ролята на ГЕРБ за "изпирането" на Ахмед Доган и държавните подаръци за бизнеса му.

"Скритите владения на Пеевски" - какво контролира депутатът от ДПС.

"Изборите: Технология на подчинението" - как ГЕРБ и ДПС печелят избори.

"Възкръсналата империя на Ковачки" - как с протекцията на държавата Ковачки е прегърнал енергетиката.

Търговец на ток има империя за 1.5 млрд. лв.

12 юни 2019

Прокуратурата прави показна акция в офисите на Иво Прокопиев по разследването от 2012, търсейки документи, които са отдавна предоставени на разследващите.

28 март 2020

"Добре дошли в държавния капитализъм" разказва как за кратко време държавата нахлува агресивно с милиарди в ключови сектори и започна практически да национализира и бизнеси.

30 Март 2020

КПКОНПИ запорира имущество на Иво и Галя Прокопиеви по ново производство.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО