Борисовата пирамида или ще се срути, или ще стане диктатура

Shutterstock

Борисовата пирамида или ще се срути, или ще стане диктатура

Сегашната конструкция около премиера има нужда непрекъснато да увеличава приходите и властта си. Това не може да продължава дълго

Алексей Лазаров
11676 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


През последните години Борисов и интересите около него бавно и упорито изграждаха пирамида от власт и пари. Нейният основен проблем обаче е, че е обърната и затова изключително нестабилна. Силното клатене, което се вижда през последните месеци, идва от това, че нейната основа - Борисов, Пеевски и Доган, не може повече да удържа баланса на вълненията по останалите етажи. Те мислеха, че след като контролират изпълнителната, законодателната, съдебната, медийната власт и регулаторите, държат всичко и завинаги. Това, което развали сметките им, е, че в тях не влизат хората.

Точно в този момент България току що подмина табела, на която пише, че скоро ще има голямо отклонение на пътя ѝ. В едната посока е рухването на тази пирамида, в която контролът върху властта е концентриран в няколко души. В другата е превръщането на България в неодиктатура като на Путин в Русия, или на Ердоган в Турция.

Проблемът на пирамидата е, че в нея има постоянен дефицит. За да разширяват властта си, на Борисов и хората около него им трябват пари. Много добър пример за изграждането на първите етажи от пирамидата беше КТБ. Покупката на медии около Делян Пеевски беше финансирана от банката, в замяна държавата остави сериозна част от парите си при Цветан Василев. След това банката рекламираше в новозакупените медии и те си върнаха кредитите. Политическата власт имаше нужда от пари, за да разшири медийното си покритие. За да бъдат гарантирани парите за тези и други подобни покупки, трябваше повече политическа власт. За да става всичко това безнаказано, трябваше контрол върху съдебната система. Неговото постигане също имаше цена - тя е свързана с повече политическа и медийна власт и повече пари. За да има повече пари, трябва повече власт. За да има повече власт, трябват повече пари...

Това бяха основните движения, които се разиграваха в държавата през последните десет години. Институция след институция, човек след човек държавата падаше в плен на коалицията от интереси около Борисов и Пеевски - няколко десетки човека, маскирани като политици или бизнесмени, в които се концентрираха и се концентрират все повече ресурси. Тази конструкция обаче има един много сериозен проблем. Както акулите не могат да спрат да плуват, защото ще се задушат, така и тя не може да си позволи да спре.

За да оцелее пирамидата, трябва непрекъснато да расте. Тя трябва да контролира цялата власт и всички алтернативи, така че да се гарантира, че достъпът до всички парични потоци няма да спира. Ако някой друг започне да овладява парите - бюджетни и еврофондове, той ще може много лесно да прекупи и различните институции. Тази хипотеза дава обяснение за една от политическите загадки в момента - защо ГЕРБ и ДПС не искат предсрочни избори. С напредването на времето напрежението само ще се увеличава и подкрепата за ГЕРБ ще намалява, а избирателната активност ще се вдига, което е лошо за ДПС. Те обаче не могат да си позволят да изпуснат контрола - предсрочни избори означава три месеца намалени приходи, а запазването на неформалната власт в тази ситуация вероятно е свързано и с по-големи разходи.

Един от най-важните, но и скрити процеси през последните години в България е окрупняването и овладяване на корупцията. Преди тя беше хаотична и на различни нива отделни хора взимаха понякога пари. След идването на ГЕРБ обаче се случи нещо подобно на появата на нов престъпен бос в един район - всички трябва да се отчитат с процент. Който не го прави, веднага бива наказан. Какво се случва на шанаджиите в политическата корупция се видя от ареста на Иванчева, както и от периодичните удари през пръстите срещу ВМРО.

Овладяването на публичните средства обаче - обществени поръчки и еврофондове, в един момент започна да става недостатъчно. Парите, които могат да се източат от държавата свършиха, но разходите продължиха да се увеличават. Гладните очи на пирамидата - и това се случи преди около две години, се вторачиха в различни частни играчи. Започнаха арестите на олигарсите. Повечето от тях имаха "бизнеси", които не могат да се случват без любезното съдействие на държавата - хазарт, фалшив алкохоли и цигари... Други послужих просто за демонстрация с ясно послание - пирамидата вече ще взима не само от публичните, но и от частните пари. Как се случва това и как мачка машината се видя например в случаите с оръжейния търговец Емилиян Гебрев и асансьорния бизнес на главния герой от "Осемте джуджета". Намек за това какво се случва се усети и в показната акция срещу собственика на "Хиполенд". И това са само случаите, в които някой се е осмелил да се опълчи и да направи случаите публични.

Въпреки, че по-голямата част от засегнатите мълчат обаче, недоволството се трупа и води до реакция. В един момент - и този момент е сега, кражбите и злоупотребите с власт започват да стават много видими и това предизвиква масово възмущение. На хората просто им писва - повече не са съгласни хората във властта и тези около тях да крадат и със задниците си.

От този момент нататък има само две възможности. Логичният край на тези процеси - ако те продължават в същата посока, е диктатура. Това означава недоволството да бъде потиснато със сила. Овладяването на всички политически и икономически ресурси да се концентрира напълно около един човек, който да задържа властта си с брутални репресии. Тези, които протестират по-силно, да бъдат бити, вкарвани в затвора, или изгонени в чужбина.

Това не е някакъв измислен сценарий, а реална възможност. Авторитарните режими на Путин и Ердоган са достатъчен пример за това в какво може да се превърне България - всички партии са под контрол, демокрацията е само формална, противниците са в затвора или избити, напоследък отровени. Тук обаче това едва ли ще се случи и това отваря пътя на втората възможност.

В България липсва една от основните съставки на авторитарния режим - силен, умен и аморален човек. Борисов няма качествата (нито недостатъците) на диктатор. За такъв не може да се класира и Иван Гешев. Създаването на авторитарен режим, особено от нов тип, изисква освен липса на морал още и интелектуален капацитет, екип от хора, ясна цел, и много добра организация. Хората в основата на сегашната пирамида трудно могат да направят нещо подобно.

Затова по-вероятният път, по който може да тръгне България, е сегашната конструкция да рухне. Протестите в момента вършат огромна работа в тази посока, а останалото са автоголове от обърканите хора във властта. Срутването на пирамидата не означава и че след нея ще се възцарят "вечна обич, вечна правда над света". Лекуването на държавата не е процес, който се случва от само себе си. Допреди да се стигне до този разговор обаче има още време и още щети върху държавата. През следващите месеци трусовете ще бъдат изключително сериозни - пирамидата на Борисов ще пада.

През последните години Борисов и интересите около него бавно и упорито изграждаха пирамида от власт и пари. Нейният основен проблем обаче е, че е обърната и затова изключително нестабилна. Силното клатене, което се вижда през последните месеци, идва от това, че нейната основа - Борисов, Пеевски и Доган, не може повече да удържа баланса на вълненията по останалите етажи. Те мислеха, че след като контролират изпълнителната, законодателната, съдебната, медийната власт и регулаторите, държат всичко и завинаги. Това, което развали сметките им, е, че в тях не влизат хората.

Точно в този момент България току що подмина табела, на която пише, че скоро ще има голямо отклонение на пътя ѝ. В едната посока е рухването на тази пирамида, в която контролът върху властта е концентриран в няколко души. В другата е превръщането на България в неодиктатура като на Путин в Русия, или на Ердоган в Турция.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


18 коментара
 • 1
  scuby avatar :-(
  scuby

  Интересно е да се види тук цяла седмица по 1-2 статии на ден и като дойде петък се бълват на килограм статии. След малко ще се изпише "50 статии за последните 24 часа. "Журналистите" работещи за НПО-тата са били на почивки до сряда да си харчат доларите, наспали са се, отпочинали са си и сега мислят умни заглавия с които да залъжат полезните идиоти каква диктатура ни чака с кръволака Борисов, колко изоставаме икономически с това управление, колко е корумпирано и разбира се трябва да се обвързва с Пеевски. Като няма алтернатива и програми срещу кръволака трябва да има враг!

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Това е сред най-добрите коментари за ситуацията, на които съм попадал, пък и отваря много теми за размисъл.

  Абсолютна истина е, че върхушката се самоизмами, че живее на облак. В своя фундаментален труд "Бит и душевност на българския народ" умишлено забравеният Иван Хаджийски дава много ясна представа какво представлява българския тип психика, възприятия, реакции. Те не са се променили чак толкова оттогава, защото националната психика е нещо изключително консервативно.

  Тиквочите събудиха една латентна психическа енергия у хората, на която не могат да противопоставят нищо адекватно.
  Полиция? С жалките им заплати, дрипавото оборудване и смазаното самочувствие?
  Олигарсите-работодатели? С вечния им тремор да не са следващите за кауша?

  Къщата от карти се разпада.
  Ще танцуваме върху нея, както санкюлотите танцуваха на развалините на Бастилията. На нейното място сега е площад Конкорд (Съгласие).Защото съгласието е началото на промяната. 150 хил. вчера се съгласихме, че Борисовщината вече ни е в повече.Оставка!
  Предсрочни избори!Лустрация и съд!

 • 3
  popopo avatar :-|
  popopo

  До коментар [#1] от "scuby":

  Вестник Капитал е седмичник и излиза в петък.
  И това е от много години - преди Борисов, Пеевски и Гешев.
  Дали стана ясно?

 • 4
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  До коментар [#3] от "popopo":

  Този трол - оскубания - отскоро е назначен и хал-хабер си няма какво представлява Капитал. Само е забелязал, че в петък му се отваря много работа.

 • 6
  petrova.m avatar :-|
  Maria Petrova

  До коментар [#5] от "ygk30684852":

  Моника Хван, няма да хванеш лапнишарани!!! Хората не ядат доматите с колците и такива като теб са повече от прозрачни!!!

 • 7
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Икономедия погребва ГЕРБ от поне 2012-та насам.

  Но ГЕРБ пак ще бъдат първа политическа сила на изборите - когато и да са те.

  Дали ще могат съставят коалиция? Това зависи от Слави и Патриотите. Последните са заплашени от изпадане. Но ако влязат в предизборна коалиция (дали с ГЕРБ, дали с някой друг) то може и да влязат я следващото НС.

  ГЕРБ ако имат малко акъл ще въведат смесена избирателна система (напр. като тази за ВНС) и ще направят предизборна коалиция за мажоритарните райони със СДС и ОП. Тогава Слави и ДБ здраво ще духнат супата. Или няма да вкарат нито един депутат в мажоритарните райони или ще се принудят да се коалират с БСП, което ще ги дискредитира.

 • 8
  kapitalcho avatar :-|
  kapitalcho

  До коментар [#7] от "Николов":

  Ники,Ники...каква е тази пламенна защита на Тиквун?
  От някой партиен чиновник или някой свързан с далаверите разбирам...ама от теб.
  Цялата държава е нагоре с краката, а всичко е пишман/имитация на работа, а всички реформи се саботират за да не им разваля далаверите.
  Цялата държава е дадена на концесия на Прасчо/Доган/ДС генералите и тяхните апаратчици...които стават все по нагли и безкрупулни(8-те джуджета е само малък пример).
  А тиквун освен да се праска в гърдите колко е велик и способен(на фона на това че сме на дънното за повечето неща)...и как без него ще се счупи държавата...

 • 9
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  До коментар [#8] от "kapitalcho":

  Уф. ГЕРБ не съм им фен, но още по-малко съм фен на БСП. А БСП и ГЕРБ ще имат общо над 50% от местата в НС. Математика на ниво 2 клас показва, че няма как да се сформира правителство без поне една от тези партии да е на власт.

  Та е абсолютен no-brainer защо предпочитам ГЕРБ да съставят следващата коалиция.

  ДБ ако имаха поне 2гр мозък в главата си нямаше да горят мостовете за сътрудничество с ГЕРБ.

  Щото сега им остават само 2 варианта: коалиция с БСП или опозиция. Последното би било от полза само за партийни функционери като Ицето понеже ще подсигури партийна субсидия и депутатски заплати за 20-тина функционери. Ама за страната ползата ще е нулева.

 • 10
  sfasaf avatar :-|
  sfasaf

  До коментар [#7] от "Николов":

  И ГЕРБ като прецака Слави и ДБ, такива хубави времена ще настъпят в България! Слънце ще изгрее, казвам ти!

  Не знам докога ще третираме политиката в собствената си държава като футболен мач, все едно че народа не е топката, която се подритва....

  Демократична България в момента има много по-голяма вероятност да задвижи промени в блатото, наречено България. Те поне са врагове на статуквото, което се е настанило така удобно във властта.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Тука няма, там има

Тука няма, там има

Искаме още от същото

Искаме още от същото