Правосъдието и борбата с корупцията са фундамент за нов консенсус

Исканията на протеста са прицелени в корена на всички български злини
Исканията на протеста са прицелени в корена на всички български злини    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Исканията на протеста са прицелени в корена на всички български злини
Исканията на протеста са прицелени в корена на всички български злини    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Проф. Улф Брунбауер, австрийски историк, директор на Института за източни и югоизточноевропейски изследвания към Университета в Регенсбург, Германия, пред "Дойче веле"

Следя случващото се в България от професионален интерес, но и защото имам много приятели в България, на които съчувствам. Както и на всички българи, защото те имат правото да живеят в нормална европейска държава, а не в най-бедната и може би най-корумпираната страна в ЕС. С настояването си за съдебна реформа и сериозна борба срещу корупцията демонстрантите искат да изкоренят онова, от което произтичат всички български злини, а това е и мястото, което най-болезнено засяга правителството и свързаните с него олигарси.

Смятам за правилно протестите да се концентрират върху тези искания, защото оттам произтичат и много други проблеми в България - например нарушенията в опазването на околната среда и неефективното използване на европейските милиарди. При това борбата за независимо правосъдие и срещу корупцията обединява хора с най-различни политически убеждения. Това може да се превърне във фундамент за един нов политически консенсус. Голямото мнозинство в обществото е убедено, че нещата вече не бива да продължават така. България, но и други постсоциалистически държави очевидно достигнаха преломен момент, защото кризата с коронавируса постави под въпрос техния модел за развитие и растеж - хората вече не могат толкова лесно да емигрират, с което отпада един важен отдушник на недоволството. Освен това намаляват чуждестранните инвестиции, а туризмът е на практика полумъртъв. Остават само милиардите от Брюксел, които обаче подклаждат корупцията в България. Нужна е силна, функционираща държава с прозрачни механизми за контрол, за да се осуети потъването на европейски пари по тъмни канали. За съжаление обаче държавата в България не е такава. Но мисля, че на българите междувременно им дойде наистина до гуша постоянно да бъдат утешавани единствено с обещания. Залогът е голям, но аз съм оптимист, защото за българите демокрацията е много важна, те са европейци.

Качествените немскоезични издания като "Франкфуртер алгемайне цайтунг", "Нойе цюрхер цайтунг" или "Зюддойче цайтунг" в момента предлагат относително много информация за България, а австрийският "Дер щандарт" така или иначе пише редовно за Югоизточна Европа. За съжаление обаче липсва траен интерес и затова виждаме, че на чуждестранните медии понякога им е трудно да различат кои са "добрите" и кои са "лошите". Да вземем за пример президента Радев, който заема позиция срещу една корумпирана власт, но в същото време е близък до една също толкова корумпирана партия и е смятан за много приятелски настроен към Русия. Но най-много ме ядосва това, че германската обществена телевизия предлага толкова малко информация за България. А ми се струва, че много хора биха се интересували от събитията в нея. Мнозина познават страната, защото са били там на почивка, а и в Германия живеят много българи.

Колкото до твърденията, че публикациите за българския протест в чуждестранните медии били платени от български олигарси, тук или става дума за параноя, или въпросните хора очевидно смятат, че качествената чуждестранна журналистика функционира като повечето български медии. Подобни твърдения естествено са неверни, но те добре показват какъв нихилизъм поражда една корумпирана система. Когато не можеш убедително да защитиш истината пред обществеността, явно се налага да сееш съмнения.

На същата пропагандна стратегия залагат Кремъл и Тръмп. Българските власти ще направят добре, ако се погрижат за подобряването на медийната среда в България, която, както знаем, е на последно място в ЕС по този показател.

Не съм оптимистично настроен, че Брюксел и Берлин ще се ангажират по-силно с проблемите на България. Българският министър-председател и неговата партия много ловко се настаниха в Европейската народна партия и си създадоха добри контакти, главно с Берлин. По важните въпроси на ЕС не се чува никаква българска позиция - човек може да остане с впечатлението, че навън София прави това, което г-жа Меркел смята за правилно, като в замяна у дома те имат свободата да вършат каквото си искат. Иска ми се над София да бъде оказван по-силен натиск, пък било то и задкулисно.

Още от Капитал