Да превърнеш бъдещето в политически враг

Бунтът на младите в Беларус

Режимът в Минск винаги е подценявал студентите като потенциална политическа сила
Режимът в Минск винаги е подценявал студентите като потенциална политическа сила    ©  Капитал
Режимът в Минск винаги е подценявал студентите като потенциална политическа сила
Режимът в Минск винаги е подценявал студентите като потенциална политическа сила    ©  Капитал
Виктор Мартинович,

беларуски писател и лектор в Европейския хуманитарен институт

Докато студенти по целия свят пристигаха в университетите, за да продължат образованието, което ще формира тяхното бъдеще, в Беларус излязоха на улицата, за да попречат на диктатурата да открадне тяхното. В дните, в които трябваше да намират нови приятели и да проучват нови теми, младежи в Минск бяха бити, извеждани от техните кампуси и тикани в полицейски коли от държавните служби за сигурност на президента Лукашенко. Студентите сега са в авангарда на съпротивата срещу откраднатите избори на 9 август.

Смелостта и устойчивостта, която показват, не се дължат непременно на разбирането на техните конституционни права или на задълбоченото изучаване на Фуко и други политически философи. Голяма част от остарялата образователна система в Беларус, с нейната принудителна лоялност към държавата и маниите към ревизионистката история все още е реликва от съветската епоха и е предназначена да насърчава подчинението, а не независимата мисъл. Уикипедия е много по-надежден ресурс от програмата на много университети.

Младите хора просто бяха обзети от възмущение заради начина, по който Лукашенко се подигра с политическата воля на страната. Този път лъжата беше твърде голяма, за да бъде подмината.

Студентите в Беларус са в авангарда на съпротивата срещу режима на Лукашенко.

Представете си студент по право в държавен университет в Беларус (последната частна институция - Европейският хуманитарен университет, премина в изгнание през 2004 г. и сега е със седалище в съседен Вилнюс). Студентът току-що е станал свидетел на двама кандидати за президент, затворени по измислени обвинения, законният победител е принуден да избяга от страната и всеки, който говори за това, е задържан и тероризиран без достъп до адвокат. Каква полза от юридическа квалификация в държава, в която цари беззаконие? Тя би имала толкова връзка с реалността, колкото и степен от Хогуортс.

За един месец Беларус стана неузнаваем. В продължение на почти три десетилетия живяхме в една от най-тоталитарните държави в света с едни след други измислени избори. Дори Русия има по-активна опозиционна политическа сцена. Никой не очакваше масово да се надигнем и да изразим презрението си към режима, камо ли да направим опит за революция. Държавата сама създаде идеалните условия революцията да избухне.

След десетилетия неуспешни или марионетни опозиционни кандидати Светлана Тихановская беше истинско свежо лице, но нямаше да постигне такава популярност, ако държавата не арестува съпруга й. Поведението на властта по време на коронавирусната пандемия, напомнящо отричането и прикриването от съветските власти на Чернобилската катастрофа, разкри, че тя може да е и смъртоносно некомпетентна. И накрая - терорът върху всеки, осмелил се да изрази мнение за наглата кражба на избори, провокира само повече протестна активност.

Въпреки непохватната и регресивна политическа система младите хора в Беларус през годините успяха да създадат творчески центрове, независими от държавата. Страната е дом на многомилиарден технологичен сектор, в който работят десетки хиляди. Техните умения и мрежи позволиха да се документира бързо информация за изборите, протестите и стачките и да се сподели с местната и международната аудитория. Но дори и тези успешни компании страдат - техните служители също са арестувани, а някои вече пренасочват дейността си в чужбина заради продължаващи политически репресии и спиране на интернет -допълнителен удар по вече затруднена икономика само за да може един тиранин да запази властта си.

Лукашенко и неговите приятели винаги са подценявали студентите като потенциална политическа сила и сега вече е късно да ги спечелят. Чрез бруталността на държавата те превърнаха младите хора в страната в свои трайни врагове. Дори децата не са пощадени. Понастоящем училищата предупреждават родителите, които участват в протестите, че децата им могат да бъдат иззети съгласно закон от 2006 г. за "неработещи семейства".

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран