🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Търси се: сив кардинал в енергетиката

Назначенията в БЕХ

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На правителството му е крайно потребен послушен и верен човек, който разбира поне малко от енергетика и е готов да заложи цялото си достойнство и дори свободата срещу пари.

Досега в изминалите десет години такива хора се намират лесно, даже имаше наплив, резервна скамейка или ако искате, банка кадри. Днес ГЕРБ не е така желан работодател и изглежда, че няма много желаещи да си сложат главата в торбата, приемайки оферта за важен пост.

Вече близо два месеца след като Жаклен Коен подаде оставка, не може да се намери нов директор за Българският енергиен холдинг - най-голямата структура в страната, която обединява в себе си цялата държавна енергетика.

А позицията е изключително важна - изпълнителен директор на БЕХ е нещо като министър в сянка, който реално провежда политиката на държавата в сектора и под негов контрол са дружества като НЕК, АЕЦ "Козлодуй", "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", ТЕЦ "Марица-изток 2" и "Мини Марица-изток", чиито консолидирани приходи са близо 7 млрд. лева.

Бяха направени три явни и още няколко скрити опита да се сложи "подходящ" човек начело на холдинга, но заради компрометирани биографии и политически зависимости те не сполучиха. Последно тази седмица за поста бе подготвен Мартин Тафров, който е директор на търговията с ток в АЕЦ-а, но след медийни публикации назначението му бе спряно. След което енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че ще има конкурс за подбор на кандидати.

Това би било чудесна новина, ако наистина конкурсът бъде конкурс, а не фалшиво състезание с предизвестен край. Опасенията са, че конкурсът може да се използва като параван за "бетонирането" на определен човек в най-важното дружество в енергетиката, така че при евентуално служебно правителство или смяна на властта да не може да бъде отстранен - веднъж избран с конкурс, директорът ще може да бъде сменен само след изтичане на мандата му или при определени провинения.

Все още няма коментари
Нов коментар