COVID-19 в България - контрол върху кризата или нова национална катастрофа?

Държавите, които ограничават коронавируса с ефективни мерки, ще излязат от кризата с много по-силни икономически позиции

COVID-19 в България - контрол върху кризата или нова национална катастрофа?
COVID-19 в България - контрол върху кризата или нова национална катастрофа?
   ©  Shutterstock
   ©  Shutterstock

Д-р Георги Маринов е биолог в Станфордския университет работещ в областта на функционалната геномика и регулаторната биология. Д-р Антони Рангачев е преподавател по математика в Университета на Чикаго работещ в областта на алгебричната геометрия, теория на особеностите и комутативна алгебра. Двамата са възпитаници на Масачузетския Технологичен Институт.
Малко известен факт е, че България е една от най-засегнатите държави в Европа от пандемията от т.нар. "испански" грип (1918-1920). България дава около 51 000 жертви, което съставлява 1% от тогавашното население на страната. За съжаление, тази трагедия остава незабелязана и до ден днешен. Основните причини за това са случващите се по същото време национална катастрофа, свързана с крушението от Първата световна война и големият брой жертви дадени по фронтовете.

При запазване на сегашните нива на заболеваемост, епидемията от COVID-19 в България е на път да изравни антирекорда по смъртност от испанския грип до края на идната пролет. Този крайно негативен развой на пандемията у нас се дължи на престъпната абдикация на българските власти от задължението им да се грижат за опазването на живота и здравето на населението и отказ им да наложат адекватни ограничителни мерки, които да спрат разпространението на вируса. Както ще видим по-долу, само за месец и половина това забавяне доведе до по-голям брой жертви на глава от населението в сравнение с този на превърналите се в символ за катастрофално несправяне с вируса държави като САЩ, Испания и Великобритания за целия период на пандемията досега. Рекордните седмици по смъртност от края на ноември и началото на декември поставят нашата страна на траектория до края на януари, само за около три месеца, да изравни абсолютните рекорди по смъртност, поставени от южноамерикански държави като Боливия, Перу и Еквадор през летните месеци.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

8 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  fpd1488699386518396 avatar :-|
  Ivan Mitev
  • - 4

  Пандемията COVID-19 е много силен стимулатор за щети от работата на централната банка за недостатъчно полезна емисия на пари.
  Все още щетите от стимулатора COVID-19 не помагат обществеността да осъзнае съдбовната грешка на централната банка.
  За ограничаване щетите от стимулатора COVID-19 е необходимо подобрено емитиране на пари.

  Нередност?
 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 7

  Уникален и много впечатляващ анализ!
  Благодаря на Капитал.

  Двамата доктори дават аргументирани отговори на изключително важни въпроси: за излишната смъртност, за здравословното състояние на нацията, за трайността на имунитета и пр, които простата пропаганда просто засира и плоди недоверие и опортюнизъм.

  В този ред на мисли отново моля редакцията да освободи извън ограниченията на абонамента за четене от всеки, който прояви интерес и може да чете такива сложни фундаментални анализи.

  Те възпитават способността да се прави информиран избор. За разлика от съпротивата, която предизвикват нискочелите преразкази.

  Освободете информацията.
  На ставайте убийци, Капитал.

  Нередност?
 • 4
  sii1490350307520319 avatar :-|
  Petio Petkov
  • - 1
  • + 2

  Класически пример как лъжица катран може да развали каца с мед. Анализът стъпва на погрешно предположение, че в държавата има 7 милиона души. При 2-2,5 милиона емигранти,
  всъщност хората върху, които трябва да изчисляваме средни стойности са между 4,5 и 5 милиона. Оттук - погрешните заключения за ПСР тестовете на милион (ситуацията е с 30% по-добра) и за смъртността (ситуацията е с около 30% по-трагична). Цитирам от текста - "Тъй като България е с население 7 милиона това прави 31.6 жертви на милион (от 221 починали)" Всъщност показателят е 44,2 на база 5 милиона и 49,1 - на база 4,5 милиона.

  Нередност?
 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 1

  Благодаря.

  Нередност?
 • 6
  ithink avatar :-|
  ithink

  До коментар [#4] от "Petio Petkov":

  Нека и аз цитирам публикацията:
  "За да можем да направим тази съпоставка трябва да приравняваме към една и съща мерна единица. За нас това ще е 1 милион души."
  Няма да коментирам.

  Нередност?
 • 7
  ithink avatar :-|
  ithink

  Към коментара на Petio Petkov

  Нека и аз цитирам публикацията:
  "За да можем да направим тази съпоставка трябва да приравняваме към една и съща мерна единица. За нас това ще е 1 милион души."
  Няма да коментирам.

  Нередност?
 • 8
  eap1608804873697863 avatar :-|
  Svetla Kolisheva

  Невероятно силен, безкомпромисен, безпощаден и ценен анализ, при това от капацитети с авторитет. Как ми се иска до повече хора да достигне и дано го прочетат празноглавците, отричащи даже съществуването на коварната болест и разпространяващи тъпите си подозрения в манипулиране и какво ли още не. Благодаря ви, "КАПИТАЛ" !

  Нередност?
Нов коментар