Новият брой: Пътят към Шенген
Close

Два бързи и несполучливи опита за спасяване на "вечния" длъжник

Или как българският законодател за пореден път търси бързи решения на значително по-сложни проблеми и защо те няма да проработят

Два бързи и несполучливи опита за спасяване на "вечния" длъжник
Два бързи и несполучливи опита за спасяване на "вечния" длъжник
   ©  Юлия Лазарова
   ©  Юлия Лазарова
Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Андрей Георгиев е съдия в Софийски районен съд от 2019 г. В периода от 2016 г. до 2019 г. той е младши съдия в гражданско и наказателно отделение на Софийския градски съд. От 2018 г. е хоноруван асистент в Софийски университет "Св. Климент Охридски" по Гражданско право - обща част. Участвал е в множество международни правни състезания. През 2014 г. е спечелил голямата награда от стажантската програма Fulbright на Софийски районен съд, вследствие на което е работил като съдебен помощник на съдия Кърт Енгелхардт в United States Federal District Court of the Eastern District of Louisiana, Ню Орлиънс, САЩ. От 2019 г. е хоноруван асистент по вещно право в НБУ.

В последната седмица Народното събрание отново "набързо", без достатъчен дебат и без обяснения какво налага приемането на тези изменения в етап на тежка политическа криза, отново реши да прекроява някои аспекти на договорното право. Изглежда, че целта е по-добра регулация на кредитния пазар и особено на пазара на т.нар. бързи кредити - заеми за потребители с ниска платежоспособност, при които обикновено се трупат поради тежките нужди на хората огромни разходи, но промените засягат много по-фундаментално сферата на частното право и показват сериозно неразбиране на неговите принципи от Народното събрание. Законодателните текстове още не са влезли в сила и може да им бъде наложено вето от президента, но с оглед популисткия характер и безспорно благородната цел може би такова вето не се очаква. Наред с това за пореден път виждаме явен отказ на народните представители да се вслушат в аргументите на почти всички юридически общности, които дават предложения за коренно различни решения.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар