Повелителят на природата и ще има ли вода в Бургас догодина

Премиерът Борисов "спря" идващата водна криза по Черноморието, поне до изборите

Министър-председателят Бойко Борисов
Министър-председателят Бойко Борисов    ©  Правителствена пресслужба
Министър-председателят Бойко Борисов
Министър-председателят Бойко Борисов    ©  Правителствена пресслужба

Ако Христо Ботев описваше премиера Бойко Борисов, можеше да напише, че "нему помагат земя и небе, звяр и природа, и певци песни за него пеят..."

Днес, с една среща, премиерът отмени опасността от водна криза по морето. Сутринта министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро изнесе пламенна реч в Народното събрание, където доста ясно и конкретно обясни какъв проблем се задава за Бургас - водата в язовир "Камчия" свършва и според него догодина ще има водна криза, суша и земеделски бунтове. Според министъра миналогодишните проблеми с водата в Перник ще се повторят в Бургас още през идната пролет, а след това и на други места.

"На главата ми се качиха! Ще допуснем Южното Черноморие да стане залог на корпоративен интерес, кой да владее язовира, кой да си пробутва фирми и да усвоява пари. Бургас се приближава и след 6 месеца ще бъде водна криза. Кметът на Бургас заема особено място в цялата ситуация. Особено място на зрител", заяви Емил Димитров.

Министърът каза още, че политиката по отношение на язовирите, за които отговаря Министерството на регионалното развитие, е изостанала. "Телефон с дядо Боже нямам, не знам дали ще вали", заяви иронично министърът.

Телефонна връзка с небето Димитров няма, но с Борисов има. Малко по-късно той беше привикан в премиерския кабинет, а след срещата му с Борисов задаващият се воден апокалипсис изчезна. "Водна криза няма да има", заявил министърът на премиера. Борисов пък посочил, че има 850 млн. лева за напоителни системи. Не е ясно нито защо няма да има криза, нито какво общо имат пари за доизграждане на водопроводи и канализация за напояване, които трябва тепърва да бъдат одобрени от Брюксел и да започнат да се правят най-рано по-следващата година.

Единственото, което стана ясно, е, че заместникът на Ревизоро - Атанаска Николова, ще бъде освободена и министерството ще се сдобие с двама нови заместник-министри. Николова беше зам.-кмет на Бургас, преди да заеме настоящия си пост.

Уви, криза ще има

Докато на дивана при Борисов водата не беше проблем, в Бургас такъв определено ще има. Официалните данни на Министерството на околната среда и водите и стотиците снимки от язовир "Камчия" и други места ясно показват, че ситуацията е повече от критична. Към 26 ноември водата в язовира продължава да се източва 150 пъти по-бързо, отколкото се пълни - 2.157 куб.м в секунда срещу 0.015 куб. м./сек. Наличният обем е на рекордно ниското ниво от 32.3 млн. куб.м, или 20% от полезния обем на язовира. За сравнение - в началото на месеца водата беше над 39 млн. куб.м, а през октомври - 45.8 млн. куб.м.

По-притеснителното е, че при допустим разход за целия месец ноември 6.18 млн. куб.м към 26-и вече са били оползотворени 6.7 млн. куб.м. А с въпросното темпо на водоподаване до края на ноември ще бъдат използвани още 700 хил. куб.м, или общо над 1 млн. куб.м над разрешеното от екоминистерството.

Дали Борисов е видял и осъзнал тези данни, които министър Димитров му е представил, не е ясно. Надеждата на кабинета може да е зимата, когато все пак се очаква да има валежи от дъжд и сняг. Подобен рекорден темп на пресъхване обаче говори за структурен проблем по Черноморието, който ще удари с пълна сила най-вероятно някъде след изборите. Което обяснява доста неща.

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран