Между реда и хаоса

Между реда и хаоса

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

8422 прочитания

© Капитал


Вижте всички обекти, от които можете да закупите броя.

Животът, казва Джордан Питърсън в книгата си 12 Rules of Life, е постоянна борба с хаоса. Според канадския психолог ние непрекъснато се опитваме да подредим света около себе си, така че да си създадем илюзията за контрол върху него. Правилният баланс между ред и хаос е това, което създава усещането за смислен и интересен живот. Повече ред и той става скучен. Повече хаос и имаме усещането, че е неуправляем.

Тази година балансът беше доста сериозно нарушен. Редът - какъвто го познавахме и донякъде пазехме от много години насам, изчезна в епидемията и паниката покрай нея. Животът и работата на практически всички - от деца до най-възрастни, се промениха драстично. Случи се толкова бързо и толкова сериозно, че в много отношения хаосът побеждаваше реда. Това обаче няма да продължи още дълго.

Ваксините са вече тук и с малко късмет вероятно още от пролетта здравната част от кризата ще започне да си отива. Този брой на "Капитал" е за живота след това.

Когато си мислим какво ще стане след COVID-19, много често мечтаем за миналото. Мислим, че всичко ще се върне такова, каквото беше преди. Няма. Събитие с такива мащаби променя всеки ъгъл от живота. Ще се работи по различен начин. Пътуванията и отпуските ще са други. Отношенията между хората ще са променени.

За да разберете мащаба на промяната, ето един малък по значение, но иначе символично голям пример - има реален шанс ръкостискането да не се върне след края на епидемията. Западната част от света може да стане като източната, където то и преди не беше популярно.

Какво точно ще се случи - колко дълбока ще бъде промяната, е трудно да се разбере докрай сега. В момента (и това е оптимистичната гледна точка) сме в пика на епидемията, а крайният резултат ще се знае известно време след като тя приключи. Процесите обаче вече са започнали и ако не се знае докъде ще стигнат, посоката е напълно ясна.

Ако за момент помечтаем за бъдещето, а не за миналото, ще видим, че промените от епидемията не е задължително да са лоши. В този текст ще прочетете, че един от възможните ефекти за пътуванията е, че може да изчезне свръхтуризмът. Това е доста добра новина за изтерзаните жители на градове като Барселона, Венеция и Дубровник.

Какво вече се промени в начина, по който се работи - какви са например новите видове стрес и идеи как да се борим с него, ще видите тук.

Разбира се, не всичко, което ще се промени, е за добро. В момента, за да могат икономиките да прескочат кризата, правителствата на почти всички държави ударно харчат. Това е напълно оправдано, но в един момент, и то скоро, ще дойде времето дълговете, които се взимат сега, да се изплащат. Какво ще стане тогава ще видите в този текст.

Освен хората, компаниите и отношенията между тях епидемията променя и градовете. Само един поглед какво се случва в момента в България е достатъчен, за да се види мащабът - затворените молове и заведения напълниха пешеходните улици, парковете и планините близо до големите градове. След локдауна естествено хората пак ще се забавляват на закрито, но има и промени, които ще останат - вижте някои от тях тук, тук, тук и тук.

Една от причините да е трудно да се предвиди какво точно ще се случи е, че крайният резултат зависи в много голяма степен от нас. Коронавирусът предизвика много демократична криза. Както разболява всеки, без никакво значение от това къде е роден, каква раса е и колко пари има, така ефектите от него зависят от колективните усилия или провали на хората. Умните общества - там, където хората разсъждават и успяват да се разберат помежду си как да работят в една посока, понасят много по-малко щети и ще излязат с по-ясна визия какво да се промени. На другите места пораженията ще бъдат по-тежки и хората ще излязат объркани от здравната криза.

Този брой на "Капитал" помага да се подреди хаосът и да се види какво ще се случи след края на COVID кризата. Дотогава обаче има още време. И какво ще се случи през него - дали кризата в България ще продължи да бъде една от най-сериозните в Европа, а и в света, пак зависи от индивидуалните усилия и уменията ни да ги впрегнем за обща кауза. Иска се по малко от всеки, за да могат всички да спечелят. И през идващите няколко месеца, и в променения свят след това.

Вижте всички обекти, от които можете да закупите броя.

Животът, казва Джордан Питърсън в книгата си 12 Rules of Life, е постоянна борба с хаоса. Според канадския психолог ние непрекъснато се опитваме да подредим света около себе си, така че да си създадем илюзията за контрол върху него. Правилният баланс между ред и хаос е това, което създава усещането за смислен и интересен живот. Повече ред и той става скучен. Повече хаос и имаме усещането, че е неуправляем.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Тука няма, там има

Тука няма, там има

Искаме още от същото

Искаме още от същото