Седем тайни на 2020 г.

Тази година приличаше на бързо оттеглящ се прилив, принуждавайки ни да се изправим пред потопени истини

Янис Варуфакис
Янис Варуфакис, преподавател по икономика в Атинския университет и бивш финансов министър на Гърция, в анализ за Project Syndicate

Къща от карти. Набор от лъжи, които несъзнателно сме приели. Ето как изглежда нашата сигурност по време на дълбоки кризи. Подобни епизоди ни шокират до степен да осъзнаем колко несигурни са нашите допускания. Тази година приличаше на бързо оттеглящ се прилив, принуждавайки ни да се изправим пред потопени истини.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
7 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  fpd1488699386518396 avatar :-|
  Ivan Mitev
  • - 3
  • + 3

  Злокобната обществена тайна е прилагането на създаващ щети модел за емитиране на пари. При създадените условия хората са със съдба на жертви.
  Пандемията COVID-19 предизвиква повече щети от допусканата неправилност.
  Пропускът при емитирането на пари осигурява политически провал на правителството. Сега министрите отлагат общественото признаване на провала чрез взимане на нови държавни заеми, с които плащат щети от грешката при емитиране на пари.
  При запазена ситуация: 2021 г. ще е по-трудна от 2020 г., 2022 г. ще е по-трудна от 2021 г. и със запазена насока.
  Няма да е все така.
  Устойчивото спасение от нови щети е възможно с употреба на полезен модел за емитиране на пари.

  Нередност?
 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 2
  • + 18

  Приемам този анализ на Янис като личен подарък за НГ от Капитал.
  Сърдечно благодаря. Не ровя всеки ден в РСиндикат и вероятно съм щял да го пропусна. А не биваше.
  Рокерът пак казва много истини: за глобализма, за силата на националните държави, за разните гл.т. към задлъжняванията, за световните финансови скубачи...

  Благодаря за удоволствието, Капитал, и за много години.

  Нередност?
 • 3
  misho73 avatar :-|
  misho73
  • + 7

  Аз като правоверен либерал, не мога да не отбележа че Варуфакис винаги е бил по същество левичар. Не оспорвам някои от съжденията му по принцип, НО:
  * Играта никак не е свършила и не е далеч времето, когато народи, повярвали на правителствата си ще плачат жестоко. В т.ч. за дълговете си и порасналата роля на шмекерите, евфемистично наречени политици;
  * Капитализма е директно следствие от социо-биологичната същност на човека (и не само), така че не е изчезнал и никъде няма да се дене; Да, очевидно ще се промени;
  * На Янис му куца оценката на другия компонент - технологиите, а те, както знаем от десегашните индустриални революции са по-могъща сила от пандемиите (и правителствата);
  ----
  И в оценката за 2020 и в прогнозите си за следващите 10 год. съм далеч по-радикален. Това, което предстои е невиждано в историята и само се моля Богу, да ми даде здраве да видя и изживея идущото. Гигантски промени предстоят в идустрията, науката, бизнеса и човекшото битие. Ще се случат като минимум следните сътресения:
  1. Преход към ВЕИ. Свирен мач.
  2. ИИ и повсеместна свързаност. Тук има поне 100 следствия.
  3. Крах на сегашната световна финансова система, до степен че долара може и да не значи много след 10-тина години, не повече от национална валута на голяма икономика.
  4. Директно следствие от 1-3 - радикална промяна в междучовешките взаимоотношения, поне в техния политически аспект. Не съм оптимист за демокрацията, поне не в сегашния ѝ вид.

  Нередност?
 • 4
  borodino avatar :-P
  borodino
  • + 3

  До коментар [#2] от "D-r D":

  Това са данайски дарове, докторе. Неомарксиста Варуфакис неминуемо ще го балансират с глобалист - я ще препечатат от УП Кръстев, я Шваб ще ни разкаже за " прекрасния нов свят".
  За много години, докторе, и все така упорит.

  Нередност?
 • 5
  gost22 avatar :-P
  gost22
  • + 1

  Имам едно такова усещане, че изводите са изкарани от половината анализ. Другата половина е... обратната гледна точка, която е пропусната. Ето нещо пропуснато: Финасовите пазари захлебили, вместо да се сърдят на големите държавни разходи. Ми те са против печенето на ненужно голяма баница, ама щом баницата е опечена без да ги питат, то е нормално да си искат своето парче от нея. За глобализма и местните правителства е пак същото — просто правителствата са видели възможност да изкарат зъби и нокти, а не че глобализма се бита карта. А да, и за правителствата дето движели науката... я ми покажете водещ политик, който ще каже на избирателите си: "въпреки пандемията, няма да давам пари за наука и ваксини (лекарства)"... само един ми посочете, и аз ще ви посоча човек, дето ще бъде изритан от властта.
  Най-трудното нещо в статистиката (а в статията анализа е точно върху масови резултати) е да се определи кое е причината и кое следствието. От там идва и разминаването в предричаното развитие или неправилните изводи. Еле пък, когато са намесени и хора с техните чувства...

  Нередност?
 • 6
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 1

  До коментар [#4] от "borodino"

  Благодаря, за много години и на теб, докторе.
  Иван Кръстев вече се изтръска в Дойче веле с едно доста объркано интервю, в което стои в някакъв нечовешки разкрач (чувам стенанията на мисловните му сухожилия...) между доскорошната неолиберална теза за отвореното общество и свободата: на личността, на придвижването, на инициативността и пр. локуми, и новите соросоидно-гейТски виждания за превеса на обществения интерес над личния.
  Това би прозвучало почти нормално, ако ключов момент не беше, че що е обществен интерес ще се определя - явно - от двамата...

  Неолибералът Кръстев развива и скандалната тезата, че авиокомпаниите (частни стопански субекти!) трябва да отказват превоз на неваксинирани пътници. Сериозно погледнато това е немотивирана и незаконна дискриминация. Любопитен съм на коя конституция или международен правен акт ще се позоват Квъстевците?

  Неолибералистите явно са сменили плочата. Може би защото босовете им са дърти рептилии и нямат време да чакат резултати по бавния досегашен начин.

  На фона на Ив.Кръстевите словесни упражнения, Янис Варуфакис изглежда като Мойсей.

  Може би това е причината иначе пъргавия Капитал да не препечати излиянията на съмишленика си.

  Нередност?
 • 7
  hrinik avatar :-|
  hrinik
  • - 5
  • + 3

  Професионалната съдба на този провалил се финансов министър на южната ни съседка обяснява неговите възгледи.

  Нередност?
Нов коментар