Светът не бива да приема хвърлянето на Навални в затвора

Путин може да командва армията, службите за сигурност и ядрен арсенал. Но все още го е страх от истината

Силните послания на Навални потапят Русия в нова най-ниска точка на беззаконие.
Силните послания на Навални потапят Русия в нова най-ниска точка на беззаконие.    ©  Reuters
Силните послания на Навални потапят Русия в нова най-ниска точка на беззаконие.
Силните послания на Навални потапят Русия в нова най-ниска точка на беззаконие.    ©  Reuters

В една демокрация борбата за власт включва избори, схватки по медиите, а от време на време и метафоричен нож в гърба. В Русия борбата за власт буквално е на живот и смърт. Да се опълчиш на президента Владимир Путин изисква не само харизма и ясна визия, но и физическа издръжливост и кураж. Алексей Навални разполага с тези качества в изобилие.

Кремъл положи големи усилия да го неутрализира. Прокурорите повдигнаха срещу него поредица измислени наказателни обвинения. Държавните пропагандисти ги усилиха и добавиха въображаеми фалшификации към сместа. Миналата година руските служби за сигурност му подхвърлиха нервнопаралитичен агент в провалил се опит да го убият. Путин несъмнено се е надявал, че след това Навални ще бъде наплашен, за да остане в постоянно изгнание. Вместо това на 17 януари, 5 месеца след като изпадна в кома и беше евакуиран в Германия на носилка, Навални се качи на борда на нискотарифен полет на авиокомпанията "Победа" и се върна в Москва.

Той беше арестуван на границата и отведен в полицейски участък, където беше подложен на съдебен процес без никакво предизвестие. Обвинен е в нарушаване на условната си присъда - докато е лежал в кома в германска болница, Навални не е успял да отиде на подписка в полицейски участък в Русия. Активистът, разбира се, беше признат за виновен и осъден на 30 дни затвор. Той изчаква втори процес, насрочен за 2 февруари, който може да го остави зад решетките до три и половина години, потенциално и за много по-дълго време.

И все пак Навални продължава да измъчва своя мъчител. На 19 януари той пусна двучасов филм за тайния черноморски дворец на Путин за милиарди долари, разположен на имот, 39 пъти по-голям от Кралство Монако, с подземен стадион за хокей, казино и облицован в червено кадифе салон за наргиле с пилон за танци. Дворецът е закупен с "най-големия подкуп в историята", твърди екипът на Навални. (Кремъл отрича имотът да принадлежи на Путин.) За по-малко от ден видеото беше събрало над 20 млн. гледания в YouTube.
Силните послания на Навални потапят Русия в нова най-ниска точка на беззаконие. В стаята, където той беше съден, дори имаше снимка на директора на НКВД, тайната полиция на Сталин, от 1934 до 1936 г. - Генрих Ягода. Насилието, отприщено от Кремъл срещу опонентите на Путин, е заплаха не само за Навални, но и за обикновените руснаци. Една клептокрация и репресивен режим не може да даде на заден и винаги търси ново гориво, за да се запази на власт. Какво ще се случи по-нататък зависи главно от това как ще реагират населението и елитът. Националният протест, свикан от Навални преди новия му процес, ще бъде критичен тест. Една беззаконна Русия е заплаха и за външния свят. Репресията у дома рядко остава изолирана от агресията в чужбина, както и Путин нееднократно е показал. Арестът на Навални, който беше третиран като личен гост на Ангела Меркел, докато беше в Германия, е шамар в лицето на германския канцлер и Запада. Той също представлява предизвикателство за идващата администрация на президента Джо Байдън в САЩ, който за разлика от предшественика си вижда Русия на Путин като една от най-големите заплахи за американската сигурност.

Бъдещият съветник по националната сигурност на Байдън Джейк Съливан зададе правилния тон, като отправи остро формулирано искане за освобождаването на Навални броени часове след ареста му. Но думите сами по себе си не са достатъчни. Байдън би трябвало да поведе коалиция, която да се пребори с руската корупция и западните й посредници. Подобна коалиция би трябвало да наложи лични санкции не само на приближените на Путин и отговорните за отравянето и изпращането в затвора на Навални, но също и на много по-голям брой корумпирани държавни служители и политици, които са изпрали или похарчили нечестно придобитото си богатство в Запада през изминалите две десетилетия от управлението на Путин.

Навални рискува свободата и живота си, за да се опълчи на брутален и корумпиран режим. Путин може да командва армията, службите за сигурност и ядрен арсенал. Но все още го е страх от истината. Смелостта на Навални завладя световното въображение и постави Кремъл в отбранителна позиция. Навални заслужава подкрепа. Какво ще се случи с него е важно не само за Русия - гигантска и талантлива страна в плен на ненаситни бивши разузнавачи, но и за света.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО