Ваксинирането в България – всичко тъне в неизвестност

Дефицитът на ваксини може да бъде сменен от дефицит на организация

Ваксинирането в България – всичко тъне в неизвестност

Ситуацията преди началото на масовата имунизация изглежда като рецепта за перфектен хаос

Ясен Бояджиев
4461 прочитания

Дефицитът на ваксини може да бъде сменен от дефицит на организация

© Shutterstock


Ясен Бояджиев в коментар за "Дойче веле"

Ваксинацията срещу коронавируса в България прилича на грохнала старица с куп хронични заболявания, която на всичко отгоре е хванала COVID-19 и сега едва-едва крета. Оправданието е, че получаваните ваксини са малко. Какво ще стане обаче, когато основанията за това оправдание изчезнат?

За властите естествено перспективата е светла. При достатъчно доставени дози можело да се правят 50 до 100 хиляди ваксинации на ден. В края на февруари или началото на март пък било реалистично да започне и масовата имунизация. Тоест четвъртата ѝ фаза, в която идва ред на многократно повече хора.

Може и да започне, но дали тогава дефицитът на ваксини няма да бъде сменен от дефицит на организация? При българските условия това няма да е учудващо. Засега властите смятат да възложат отговорността за масовата ваксинация на милиони хора (от четвъртата фаза и по-нататък) основно на 4500-те общопрактикуващи (личните) лекари в страната, като разчитат на натрупания от години опит във ваксинирането срещу други болести.

По своята интензивност и обхват обаче сегашната задача е очевидно значително по-сложна. И изисква специфична подготовка и организация. Докъде е стигнала тази подготовка може да се съди по факта, за който съобщиха самите общопрактикуващи лекари: че трябва да започнат да правят списъци с имената и контактите на желаещите да се ваксинират, те научили не от друг, а от медиите. С други думи, двайсетина дни преди да дойде редът на личните лекари да се включат в кампанията по ваксинация, всичко тъне в неизвестност.

Засега общопрактикуващите лекари са оставени сами да търсят отговори и на купчината чисто медицински въпроси.

Не е ясно например те сами ли ще се снабдяват с ваксини, или ще им бъдат доставяни. Има силни притеснения, че "самообслужването" ще отнема голяма част от времето им. Особено на онези, които не са в големите градове и за всяка доставка ще трябва да пътуват десетки (а в някои случаи стотици) километри. Още повече време ще "изяде" огромната административна тежест, съпътстваща ваксините.

Засега общопрактикуващите лекари са оставени сами да търсят отговори и на купчината чисто медицински въпроси. Няма детайлно описание на процедурите, нито ясен протокол, който да защитава както пациентите, така и тях. Липсва адекватна информация по отношение на противопоказанията на ваксините при отделните групи хора, както и конкретни указания за пациентите с различни заболявания. Остава висящ и въпросът за възрастните хора и ваксината на AstraZeneca, която заради поръчаните големи количества би трябвало да бъде ключова в тази фаза на ваксинацията.

Условията, при които работят голяма част от личните лекари, също се очертават като сериозен проблем. Представете си какво струпване на хора ще се получи, като се има предвид, че всеки ваксиниран ще трябва да прекара в доста ограниченото пространство на поликлиниките по около 25-30 минути (докато му дойде редът за измерване на кръвно налягане и снемане на анамнеза, както и 15 минути под наблюдение след убождането). При такова струпване рискът да дойдеш здрав и да си тръгнеш болен изглежда твърде голям.

Представете си сега този процес и от гледната точка на лекарите, като към изреденото дотук добавите цялото тичане около снабдяването, разпределението, подготовката, поставянето и описването на ваксините, както и съставянето и изпълнението на точни графици със стотици пациенти (при това със задължителни резерви).

Всичко това изглежда като рецепта за перфектен хаос, в който личните лекари ще трябва да зарежат цялата си обичайна работа, която и без това е достатъчно много. А самата имунизация едва ли ще се ускори кой знае колко, така че крайната цел трудно ще бъде постигната в обозримо бъдеще.

Може би все още не е късно да се помисли и за някакви други решения. В страните, където имунизацията се движи с далеч по-бързи темпове (дори при дефицит на ваксини), са изградени специални центрове за масова ваксинация. Ето и един пример от последните дни - 89-годишен туристически кораб, който стои неизползван заради пандемията, бе превърнат в център за ваксинация на хилядите жители на швейцарските градове, разположени около Боденското езеро. Корабът плава от пристанище до пристанище, а някои местни жители вече го наричат "ваксинационно вапорето" (от италиански).

България, разбира се, не е Швейцария. Но с малко повече усилие вероятно и тук могат да се намерят други, по-ефективни решения.

Ясен Бояджиев в коментар за "Дойче веле"

Ваксинацията срещу коронавируса в България прилича на грохнала старица с куп хронични заболявания, която на всичко отгоре е хванала COVID-19 и сега едва-едва крета. Оправданието е, че получаваните ваксини са малко. Какво ще стане обаче, когато основанията за това оправдание изчезнат?


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Ясен е наблегнал на технологията.
  Но и да има бол ваксини, ваксинарници на всеки етаж в МОЛ-овете, и "вапорето" да плава по Искъра - 2/3 от българите просто не желаят да се ваксинират.

  Това недоверие бе старателно отгледано с политико-медийното превиване на пръчката: цяла година 24/7 брояхме трупове, заливаха ни с клетви, че "яко ще се мре", ограничаваха ни цивилизационни права, психологически ни тероризираха, блокираха държавата.

  И колкото и с лексикони с въпроса и отговори по ваксините да се опитва да се информира публиката, недоверието просто набъбва, защото:

  1. Не може да избирате ваксина сред наличните.
  2. Не е ясна продължителността на придобивания имунитет.
  3. Не се говори за възможните негативни въздействия на РНК ваксините.
  4. Кой ще поеме отговорност да ваксинира категориите, върху които ваксините не са изпитвани: бременни и кърмещи жени, хора с автоимунни, с тежки форми на обществено значими заболявания: онко, кардио, съдови, ендокринни, неврологични? Или ще подпишат един хдърчащ лист с "информирано съгласие"?
  5...

  Със същия безпросветен подход към ковид-а се върви и при ваксинациите: колко били ваксинирани за час в Чили и колко в БГ, половината Израел срещу четвърт Люлин...
  И какво от това?
  Никой журналист не отваря приказка за скандала в Израел, че в замяна на преференциални доставки Нетаняху на своя глава е разрешил предоставянето на цялата медицинска информация за ВСЕКИ ваксиниран на Пфайзер. Казано с други думи - правителството е предоставило на чужд търговски субект лични данни за цялото население на страната без санкция от съответните държавни структури.

  Неубедителната ваксинационна пропаганда продължава да прави това, което най й се удава - да плаши и да засилва недоверието.

 • 2
  lal12575638 avatar :-|
  lal12575638

  До коментар [#1] от "D-r D":

  Хубаво, много българи може да не искат ваксини - за тях чудесно, ваксини няма. Въпросът е тези от нас, които са решили, че искат... и ваксини няма. Наслушахме се на всички възможни аргументи вече месеци наред. Хората са чули доводите за и против и много от нас в крайна сметка са преценили, че искат да се ваксинират. Имаше социологически проучвания, милиони са желаещите. С тях какво правим? Който е против или скептично настроен, за него супер. Тук въпросът е, че всички останали сме ощетени, понеже държавата не се е подготвила.

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#2] от "lal12575638":

  Аз не съм ви враг. Просто мисля, че имате прекалено идеалистични представи за действителността.
  Ако искате да се ваксинирате, пуснете си телевизора. От екрана изглежда изключително достъпно: непрекъснато забиват игли...
  Пък и току-що по телевизора Коцето каза, че ваксинацията върви с нормални темпове. К`ъв ви е проблемът тогава? Изчакайте десетина години и ще ви поканят...

  Вече сериозно - какво в Борисовото БГ е нормално, та и имунизацията срещу САРС Ков-2 да очаквате да работи?! Формално има ваксинационен щаб с някакъв професор воглаве и ковид щаб с други професори. Хвани единия, удари другия, защото това са ламарини за дупето на Вожда. Когато дойде време да му търсим отговорност за бездействието, той ще избута в Съдебната палата професорчетата. Както проф. Шиндаров навремето опра пешкира за Чернобил, все едно той беше писал емисиите на новините, беше организирал манифестацията и доставките на екомарули за Политбюро.

  На 4 април има избори...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Във водовъртежа на три кризи

Във водовъртежа на три кризи

КапиталНО

КапиталНО