Ваксинационните паспорти: проблемът с тях и без тях

Две мнения по разгарящия се дебат за въвеждането на дигитални сертификати със здравния статус на хората за COVID-19

Цифровите здравни паспорти използват чувствителна лична информация
Цифровите здравни паспорти използват чувствителна лична информация
Цифровите здравни паспорти използват чувствителна лична информация    ©  Shutterstock
Цифровите здравни паспорти използват чувствителна лична информация    ©  Shutterstock
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ваксинационните паспорти са неизбежни

Тони Блеър, бивш премиер на Великобритания, в интервю за BBC Radio 4

С рестарта на международните пътувания световната общественост ще се нуждае от система, която дава увереност, че можем да се върнем към живота, както сме го познавали преди пандемията. Възможният изход е да бъде въведен дигитален здравен сертификат или паспорт, който да е общопризнат и да съчетава ваксинация и статус от тестване. Това едновременно ще позволи на държавите да се защитят по-добре срещу коронавируса, а на хората - да започнат да пътуват и да се върнат към любимите си занимания.

Масовата имунизация е въпрос и на национална, и на глобална сигурност. Ако погледнете щетите за икономиката от пандемията, те са огромни. Това е най-голямата криза, която светът е преживявал като глобална криза след Втората световна война.

И въпреки че локдауните могат да бъдат ефективни за забавянето на болестта, строгите ограничения за пътуванията не са устойчив вариант. Дори онези държави, които са успели почти да я ликвидират чрез строги затваряния - като Нова Зеландия, Южна Корея или Австралия, в един момент ще трябва да се отворят отново.

Има два значителни риска, ако не се подкрепи глобална програма за ваксинационни паспорти. Единият е, че всеки просто си прави своето, което е много по-хаотично и трудно за управление. Вторият е свързан с различния набор от правила, от който може да не сте много доволни. По-добре е да има общи правила и обща система за проверка. Когато водещите страни в света съберат главите си и измислят такава обща система, останалите ще се присъединят към нея. Ще е необходима и технология, която да позволи цифровизиране на процеса.

Вижте, погледнах на този въпрос от всеки един ъгъл и просто не виждам друг изход. Всяка държава ще се нуждае от дългосрочно решение, което да се ползва с доверие в обществото. Гледам на ваксинационните паспорти като път напред - не само за връщане към пътуванията, но и към живота. Тези неща са просто неизбежни.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар