Най-важното в голямата суматоха

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

   ©  Капитал
   ©  Капитал

"Тука настъпи една суматоха, не можем да й видим още сметката" - това казва един от героите на Йордан Радичков. Думите са за друго време, но "суматоха" добре описва и много от сюжетите, които се случват напоследък.

Тук понякога в суматохата цъфтят кестени, но по-често се заформя хаос, в чиято мътна вода малко хора успяват добре да изловят почти всичката риба. В този брой на "Капитал" има няколко текста, които показват важното в на пръв поглед обърканата ситуация. Един от тях е за случващото се в енергетиката. През последните години фокусът на кръговете, които през ГЕРБ и ДПС контролират какво се случва там, не беше да направят този сектор адекватен на бързо променящия се свят. Възходът на зелената енергетика и новите технологии за тях изглеждат повече като заплаха, защото могат да нарушат баланса на силите и удобните позиции, които са заели. Ефектът от всичко това е, че през последните години тук се инвестираше в проекти като продължението на "Турски поток" или АЕЦ "Белене", докато бъдещето бързо се отдалечаваше от България.

Сега ГЕРБ се опитва да направи някакви промени в енергетиката, но целта им, изглежда, не е толкова тя да се модернизира, колкото да се запази контролът върху нея и ключовите схеми през следващите няколко години, дори и случайно властта да не бъде удържана на парламентарните избори през април. (Вижте всичко по темата тук.)

Ефектите от суматохата понякога могат да бъдат и много неприятни. Инциденти като този с убитото от токов удар дете на улицата в София обикновено не бива да се използват за големи изводи - понякога стават трагични инциденти. Този случай обаче е различен. Ако се проследи веригата от проблеми, заради които той стана възможен, ще се види, че няколко различни нива от държавното управление са сериозно счупени - от местната власт, през законодателната и дори съдебната. В този случай може да се види и колко малко се е променила България през последните години и колко трудно институциите се учат от грешките си. През 2005 г. в София пак загива човек, ударен от ток на улицата - от водата във фонтана на площад "Славейков". Няколко години по-късно всички обвинени от прокуратурата са оправдани. Виновни няма. И след това нищо не се променя. (Какви пропуски и на кого доведоха до токовия удар - в този текст.)

Погледната отстрани - през погледа на един чужденец, България изглежда по-подредена. Или поне така е за новия изпълнителен директор на Банка ДСК Тамаш Хак-Ковач. Той е унгарец и намира много общи неща между своята страна и България - като икономика, банков пазар и дори като политика. Освен за сходствата между двете държави в интервюто ще видите още и че според него инвеститорите вече гледат на България като на страна от еврозоната и от това има конкретни позитиви.

Тук може да видите и един добър пример за човек, който се ориентира идеално в суматохата на последните години. Велико Желев е собственик или акционер в поне четири от най-големите строителни фирми в страната, а сега май прибавя към тях още. Новите придобивки освен това са и сред тайните подизпълнители на държавната фирма "Автомагистрали", която акумулира милиони, чието раздаване става доста непрозрачно.

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран

Зимната приказка на Фандъкова

Зимната приказка на Фандъкова

КапиталНО

КапиталНО

Последният окоп

Последният окоп