Кьовеши удари черен печат за българската прокуратура

Отхвърлените номинации за европейски делегирани прокурори е международен гаф, резултат от опита на ВСС да кадрува в Европейската прокуратура както в българската

   ©  Анелия Николова
   ©  Анелия Николова

Международен гаф. Това е най-краткото описание на новината, че седем от общо десетте изпратени от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) номинации за делегирани прокурори към новосъздадената Европейска прокуратура са били оспорени като неподходящи. Новината съобщи първо EURACTIV в сряда, като се позова на шефа на кабинета на Лаура Кьовеши Милан Ярон. Късно вечерта името на Ярон изчезна от публикацията, остана само "източник от европрокуратурата", но казаното от "източника" остана без промяна.

А то е многозначително. Европейската прокуратура е уведомила с писмо българското Министерство на правосъдието, че има забележки към седем от кандидатурите, се казва в публикацията.

Тримата избрани следователи поради професията си никога не са пледирали пред съд, а от делегираните прокурори се очаква да защитават обвиненията пред съда. Единственият съдия сред избраниците е гледал граждански дела и няма опит с наказателното право, макар че главният прокурор Гешев особено се похвали с този избор. Трима от предложените прокурори са работили само на районно ниво.

Писмото от европрокуратурата е пристигнало буквално преди дни във ВСС. На следващото си редовно заседание в сряда Прокурорската колегия ще обсъди и вземе решение по него, заяви за "Капитал" говорителят на колегията Калина Чапкънова. В писмото се иска допълнителна информация за тези кандидатури, подчерта г-жа Чапкънова.

В четвъртък, в отговор на въпрос на bTV по темата, говорителката на главния прокурор Иван Гешев Сийка Милева заяви, че "българската прокуратура не е компетентна да отговори" и насочи запитването към ВСС и европейската прокуратура, уточнявайки, че процедурата не е приключила.

Какво означава допълнителна информация на езика на дипломацията

"Когато искаме допълнителна информация, това не е, защото някой недостатъчно добре си е попълнил автобиографичните данни, или не му е ясно мотивационното писмо. Това е ясен знак, че не сме доволни от предложените кандидатури", коментира пред EURACTIV източникът от европрокуратурата. И категорично потвърждава, че институцията очаква седем нови кандидати.

В отговор на писмото българските власти са поискали среща. "Моето очакване е, че българските власти ще ни убеждават, че кандидатите са подходящи, особено ако регламентът се чете по определен начин. Ние обаче не искаме да влизаме в дискусия как да интерпретираме регламента. В писмото на Европейския прокурор се казва ясно, че българската страна трябва да номинира хора със съответния опит и отговарящи на всички изисквания за независимост и морален интегритет", коментира човекът от Европейската прокуратура.

По информация на "Капитал" още преди избора оттам са дали по неофициален път ясен знак на българските власти, че ще следят кандидатите внимателно. Аргументите са били съвсем практични - делегирани прокурори без опит по дела от компетентността са щели допълнително да натоварят европейският прокурор, който ще отговаря за страната ни.

Като никоя друга държава

Всъщност най-срамната констатация е, че подобни проблеми не е имало с кандидатите на никоя друга държава, в което няма нищо чудно - седем отхвърлени от общо десет кандидати е шамар.

Десетимата кандидати за европейски делегирани прокурори от България бяха избрани от изцяло подчинената на Иван Гешев Прокурорска колегия измежду 31 кандидати в един изцяло дирижиран избор още от номинацията на кандидатите. Какъвто впрочем беше изборът и на самия главен прокурор.

ВСС явно беше решил, че ще може да кадрува и в Европейската прокуратура, така както го прави в България. Е, не стана.

Ако тук в кариерата по правило се издигат послушни, а не задължително независими и подготвени, то в нормалния свят не е така. Не за друго - просто има работа за вършене според правилата и законите.

Изборът на европейски делегирани прокурори в България премина в контекста на публично изразените опасения доколко в наши условия те могат да бъдат независими в работата си, а това е основно изискване на регламента за създаване на Европейската прокуратура. И това е само част от дебата за статута на прокуратурата в България и на българския главен прокурор. Иначе новината за отхвърлените български кандидати съвпадна с друга - за края на легендарното дело за източване на еврофондове САПАРД, което беше прекратено по давност след 14 години лутане между съда и прокуратурата.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО