Митничари на лов за соларен ток

Абсурдите на закона

Държавата, изглежда, е оправила цялата контрабанда и държи изкъсо вноса на акцизни стоки като горива и цигари, та Агенция "Митници" отделя капацитет да следи и за производството на зелен ток от покривите. Шегата настрана, но точно такива са законовите изисквания - електроенергията е акцизна стока (разбирай луксозна, вредна или оскъдна) и митничарите трябва да следят и събират налога, който се начислява върху нея. Дори когато става дума за няколко слънчеви панела, с които напоследък хора и фирми опитват да намалят сметките си за ток, като произвеждат сами част от нужната им енергия. Това е нещо като с акциза при варенето на домашна ракия, но с тази разлика, че тук тайно производство не може да има.

Всеки, който е решил да прави сам ток от слънцето, трябва да регистрира данъчен склад на покрива си, да попълва куп документи и редовно да си има вземане-даване с митниците. В противен случай няма да му бъде разрешено от електроразпределителното предприятие да включи панелите си. Ако все пак го направи на своя глава, ще подлежи на санкции за укриване на акцизни стоки, нищо че в случая става въпрос само за собствено потребление, а не за продажба.

Ставката върху тока е минимална - 2 лв. за мегаватчас, или около 20 лв. на месец за една средно голяма соларна централа. Което прави начинанието още по-абсурдно и нецелесъобразно. Като се има предвид, че само през миналата година са пуснати над 300 покривни соларни централи за собствени нужди, тази се чакат още поне 600, а тенденциите са за продължаващ ръст, може да си представите каква работа ще се отвори на митничарите. Всеки месец трябва да се правят проверки на отчетите, да се проверяват пломби на ел. таблата, да се обработват документи и т.н. Току-виж не останал ресурс за проверки на другите акцизни стоки.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


26 коментара
 • 1
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  Абсурдистан!

 • 2
  ss avatar :-P
  SS

  Върха на тъпотията ...

 • 3
  everlast666 avatar :-|
  everlast666

  Не съм запознат с материята, но предполагам ако ползваш тока само за собствени нужди не дължиш никакви данъци или акцизи.
  А ако поискаш да се свържеш към мрежата на местното електро-разпределително дружество, ще се вкараш в голям филм и всички тези изисквания ще си ги покриеш.
  Едва ли само слагаш един дву-посочен електромер и почват да ти изкупуват тока.

 • 4
  bst avatar :-|
  Стефан

  До коментар [#3] от "everlast666":

  Ами нали точно това казват в статията, дори и за собствени нужди и без да даваш тока на друг, дължиш акциз.

 • 5
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko

  Кога електричеството стана акцизна стока? Ако е такава, то и енергото трябва да плаща!

 • 6
  wad33724200 avatar :-|
  wad33724200

  Смотаняци !!!

 • 7
  everlast666 avatar :-|
  everlast666

  До коментар [#4] от "Стефан":

  Там е работата, че статията е доста неясно написана и не е цитиран закона в прав текст, а само трябва да предполагаме какъв е закона от изводите им.
  Въпреки, че не бих се изненадал ако закона е некадърно написан или неправилно интерпретиран от изпълнителната власт в момента.

  Акциза винаги е свързан с някаква СТОКА, а според мен за да бъде една ел. енергия стока трябва да има връзка към електро-разпределителително дружество.

  Тока генериран в панел на покрива който захранва осветлението в къщата стока ли е?

  Ако твърдиш, че е стока, какво правим с всеки един хибриден автомобил в който двигател с вътрешно горене и генератор произвеждат тока с който се движи автомобила?
  Трябва да регистрират по един данъчен склад в колата и да плащат акциз.

  Дори ВСЕКИ автомобил има динамо което генерира електричество, като част се използва и част се съхранява в акумулатора.

  А какво става с тока от динамото на велосипедите?
  А часовници, калкулатори и фенери със слънчеви батерии (както им казваме от едно време)?

 • 8
  kolioradev avatar :-|
  kolioradev

  До коментар [#6] от "wad33724200":

  ГЕРБ-ери!

 • 9
  xtz501006547 avatar :-|
  xtz501006547

  В Румъния дават 5000 евро безвъзмездно да си направиш соларна система,В България трябва да плащаш за слънцето дето грее "в таз робска земя."Иначе ЧСИ ще дойде с полиция да ти отнеме каквото намери в дома ти .Е това ако не е демокрация здраве му кажи.Ще ни сложат ли въздухомери че нещо много взехме да дишаме от обогатения с елементи въздух.Тея милиарди дето ги окрадоха някой трябва да ги връща.

 • 10
  asenjk avatar :-|
  Асен Кръстев

  До коментар [#7] от "everlast666":

  Задълбаване и еквилибристики са ненужни. Въпросите са встрани от темата. Дължимият акциз е 0.2 стотинки на КВат, което значи: налагат се данъци на големите фирми с големи фотоволтаични паркове, с ГОЛЯМО ПРОИЗВОДСТВО НА СЛЪНЧЕВ ТОК. ДАДЕН ОТ ПРИРОДАТА....които ФИРМИ бягат от конвенционалния ток на НЕК....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

За магистралите и хората

За магистралите и хората