Урок по пандемична корупция

Хаосът от пандемията се оказа много удобен за властта на Виктор Орбан

Жужана Зелений

научен сътрудник в академията "Роберт Бош" и бивш унгарски политик от партията "Фидес" при създаването ѝ след падането на комунизма. Текстът е предоставен от Европейския съвет за външна политика (ECFR)

"Не се занимавам с бизнес въпроси" - така унгарският премиер Виктор Орбан отговори, когато на пресконференция му беше зададен въпросът как зет му, баща му, съседът му и приятелят му от университета са станали милиардери. Същият Орбан преди няколко месеца се бори със зъби и нокти в Брюксел, за да предотврати обвързването на средствата от бюджета на ЕС и фонда за възстановяване от пандемията в размер на 1.8 трлн. евро с върховенството на правото, както и с измамите и корупцията. Защо е толкова притеснен от мониторинга на ЕС?

Няколко примера как правителството му управлява публичните средства в пандемията. Миналата пролет дори най-песимистичните прогнози сочеха, че Унгария се нуждае от максимум 8000 медицински вентилатора. Кабинетът обаче купи 20 000. Скоро беше разкрито, че няколко хиляди от тях са поръчани от неизвестни компании, свързани с хора от правителството, включително съветник на Орбан по външните работи. Разследващи журналисти показаха, че в ЕС Унгария е похарчила най-голяма сума за вентилатори от Китай, плащайки десет пъти повече от Италия или Германия. Днес около 16 000 апарата стоят на склад, а правителството не може да ги продаде. Няма и официално разследване на този скандал.

Злоупотребата с европейско богатство в такъв мащаб ще подкопае възможността за демократична смяна на правителствата.

В пострадалия силно унгарски туризъм процъфтя клиентелизмът. От 230 млн. евро, отпуснати на сектора за реконструкция на хотели, една пета отидоха само за една хотелска верига - Hunguest Hotels на Лоринц Месарош, дългогодишен приятел и съюзник на Орбан. По чудодеен начин от местен газов инженер за 10 години той се превърна в най-богатия човек в Унгария. Сумата, отпусната за Hunguest, е равна на сумата за 5166 собственици на по-малки хотели и къщи за гости, взети заедно. А половината от целия фонд за реконструкция на хотели е отишла при свързани с партията на Орбан.

Пандемията предостави изобилни възможности за бизнеса, приближен до управляващата "Фидес". Миналата пролет, когато Европейската комисия позволи да се използват структурни фондове за управление на кризата, унгарското правителство реши тези пари да се дадат като заеми за изкупуване на закъсали компании. Орбан с гордост обяви, че от 2010 г. до сега "унгарската собственост" се е увеличила в енергийния, банковия и медийния сектор от 20 - 30% на повече от 50%, като още промени в собствеността са планирани и за търговията на дребно с храни, комуникациите, строителството, железопътния транспорт. Това, което той не каза обаче, е, че тази "националната собственост" е изключително в полза на приятелските му кръгове.

Пандемията осигури прикритие и за поредица от ходове на "Фидес" за консолидиране на властта. Конституцията на Унгария беше променена за девети път от 2011 г. Една от ключовите промени беше новата дефиниция за "обществен фонд". В резултат независимите преди публични органи сега се регулират от мнозинството на депутатите от "Фидес", което позволява опаковането на управителните им съвети с лоялни на партията хора. Правителството може да прехвърля публични средства към тези фондове, което на практика означава да ги приватизира. Унгарските съдилища призоваха тези обществени институции да направят прозрачно изразходването на даренията, които получават. Това вече няма да е възможно, тъй като новите правила ясно указват на съдиите, че трябва да игнорират организираната от правителството корупция, скрита във фондации и държавни предприятия.

Администрацията на Орбан прехвърли огромно обществено богатство в новосъздадени обществени фондове - ход, който ускори политическото превземане на образователни и изследователски центрове и 15 държавни университета. Няколкоседмичната съпротива на студентите и преподавателите в известния Университет за театрално и филмово изкуство (SZFE) в Будапеща миналата година беше пример за отчаяната, но обречена битка на някога независимите институции.

Разпределението на огромни публични средства на близки до "Фидес" предприемачи и инсталирането на партийни фигури в обществените съвети ще направи трудно обръщането на процеса, дори ако партията на Орбан загуби властта. Хаосът от пандемията се оказа полезен за Виктор Орбан и други, които помпат мускулите си във властта извън закона. Затова е жизненоважно дори в този труден момент ЕС да се намесва. Без ефективен контрол злоупотребата с богатство в такъв голям мащаб скоро ще подкопае възможността за демократична смяна на правителствата. В Унгария това е залогът.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО