След 30 години българите все още гласуват за БКП

България е сред малкото страни в ЕС, в които няма сериозна дясна партия

Facebook/ Цвета Караянева
Facebook/ Цвета Караянева    ©  Facebook/ Цвета Караянева
Facebook/ Цвета Караянева
Facebook/ Цвета Караянева    ©  Facebook/ Цвета Караянева

Месец преди парламентарните избори традиционно на мода са социолозите и политолозите, опитващи се да "отговорят" на редица неизвестни - ще продължи ли да управлява ГЕРБ, или БСП ще вземе властта, каква ще е ролята на ДПС, ще бъдат ли фактор десните, ще има ли коалиционно правителство и кои партии ще влязат в него. И, разбира се, кой може да е новият "спасител" на българите, след като опитът с Бойко Борисов не доведе до желания резултат, а последните години са най-лошите в управлението му.

Това, което няма да ви кажат нито политолозите, нито социолозите, е защо голяма част от избирателите продължават да гласуват за партии, издънки на БКП, като БСП и ГЕРБ, или защо все още няма утвърдена дясна партия за разлика от другите страни от бившия соцблок. Вероятно по-скоро защото не желаят, отколкото да нямат представа.

Когато ти вземат всичко

Да се върнем малко назад във времето. България е единствената страна в Европа, в която по времето на социализма частната собственост беше смазана, буквално (Албания не влиза в сметките). Който не е изпадал в положение да му конфискуват всичко за броени дни, не знае за какво става дума. В Полша земята не беше национализирана, в Чехословакия и Унгария различни занаятчийски дейности бяха частни. Така само в България за близо половин век предприемаческото съсловие, колкото и да не е било развито, просто е изчезнало. Няма го.

И днес мнозинството от хората продължават да чакат "спасител".

Разбира се, положението и до 9 септември 1944 г. не е било на европейско ниво и кратките проблясъци с по-добро развитие на страната са били по-скоро изключение. Ако имате съмнения в това, може да прочетете трилогията на икономиста Румен Аврамов "Комуналният капитализъм", с която ще се разходите из икономическата култура на българския капитализъм от Освобождението до началото на 40-те години на миналия век. Ще разберете дълбоките корени на държавното начало, което не е преставало да руши реалната конкуренция в икономиката. Но е факт, че частната инициатива е съществувала и в градовете, и в селата.

Втората половина на XX век няколко поколения българи бяха "възпитани" от БКП някой да се грижи за тях, поне малко. Повече от 30 години след началото на промените това възпитание продължава да се "отплаща" - с продължаващото чакане някой да ни оправи положението. Това е и един от важните фактори голяма част от избирателите да гласуват за партии като БСП и ГЕРБ. Като добавим етническия вот за ДПС и подкрепата за псевдопатриотите, картината не е много розова.

Руско копие

Ако приемем, че дори и в доста по-развити страни от България общото ниво на политическата култура не е много по-високо, разликата очевидно идва от другаде. От наличието на критична маса политици, които през годините са задавали посоката на развитие, и предприемачи, движещи икономиката, които увличат по-големи групи хора.

В България ситуацията е на другия полюс - трудно можем да говорим за качествени политици, които да имат способностите да отлепят страната от последното място по стандарт на живот в ЕС (бяхме последни и в социализма). За много от тях важи и въпросът дали въобще искат да го направят. За съжаление все още няма и достатъчно активно предприемаческо съсловие, което да разчита главно на себе си. Разбира се, през последните 20-30 години бяха създадени стотици хиляди частни фирми. Има редица успешни бизнеси и предприемачи, но това са по-скоро изключения.

България е единствената страна в Европа, в която по времето на социализма частната собственост беше смазана, буквално.

Може да не искаме да си признаем, но България е умален модел на Русия - от създаването на олигарсите до местните велможи, разчитащи на държавата. Във всеки областен град тлее един потенциален скандал, подобен на суджукгейт в Добрич, а фалитът на КТБ показа грозното лице на държавата, превърнала се в съучастник на случилото се.

Руският модел е и един от главните фактори България да е една от малкото бивши соцстрани, в които да няма истинска дясна партия в парламента (нали никой не счита сериозно ГЕРБ за такава), защитаваща последователно интересите на предприемачите и средната класа.

Възможности за промяна в по-добра посока винаги има, но времето за такава не е много, ако не искаме България да остане завинаги в миманса на ЕС.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  tulup avatar :-|
  tulup

  Ох какъв соц лъха от този статус на Караянчева, не е истина просто

  И за съжаление статията е много вярна. Положението е все кой ще ни даде пари. Обещават,че ще дадат пенсии и заплати. А за създаването на добри условия за да може да се изработят тези заплати, въобще не става дума. Или пък ще магистралите са заслуга на данъкоплатците, а не толкова на тези, които разпределят после порциите

 • 2
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  До коментар [#1] от "tulup":

  Нещо май сте се объркали - какъв статус на Караянчева, какви пенсии.

 • 3
  geordgeo avatar :-(
  geordgeo

  Българите сме много тъпи, но за сметка на това сме и упорити. И нека още 100 години руските подлоги ни продават по всякакъв начин на ония от Кремъл, начело с джуджето-феодал за жълти копейки, заслужаваме си съдбата...

 • 4
  pavelan avatar :-?
  Павел Антонов

  Това някаква препечатка от Волен Сидеровата "Демокрация" през 1990та да не е? Твърде малко точни думи и твърде много недоказуеми и ненаучни клишета за анализ на "Капитал". Като се започне от заглавието: партия с комунистическа идеология няма от 1990та, дори БСП е капиталистическа. И дефинирайте "сериозна дясна партия", защото ще Ви се обидят всички мераклии - от някогашното СДС/ОДС на Иван Костов, през днешните ДСБ, републиканци, КОДове, патриотисти, църковни фундаменталисти и обикновени гешефтари. За ГЕРБ да не говориме - членка на ЕНП, на власт от десетилетие поне. Докога ще се оправдаваме с тая БКП и с лошата неевропейска история за олигархическата ни съвременна действителност? В нея никой не е сериозен, нито "десни", нито "леви" - всички са за единия келепир, както е посочил още през 19ти век литературният прототип на "предприемаческото съсловие" бай Ви Ганьо. И май на съвременните му наследници днес не комунизма, даже традиционният европейски капитализъм с човешко лице им олевя. Демокрацията им олевя. Папата им олевя. От там по-надясно остана само Тръмп. Ама пък той един сериозен...

 • 5
  profesionalist avatar :-|
  profesionalist

  Добра и верна статия.Заслужавате си мизерията.

 • 6
  katia_1 avatar :-|
  Rational

  Политиците са наша собствена проекция като общество. Навсякъде има алчност и беззаконие, но ние нямаме елементарни принципи, които да изхвърлят не качествените политически играчи.

  По-страшното е, че огромната част нямат желание за промяна и развитие. Знаем, че сме с най-ниски доходи, на 111-о място по свобода на словото и с корумпирани правителство и прокуратура, но вместо борба за по-добро, избираме "местната кръчма".

 • 7
  lal12575638 avatar :-|
  lal12575638

  До коментар [#5] от "profesionalist":

  "Заслужавате си мизерията." - господине, а Вие от каква позиция определяте кой какво заслужава? Явно говорите български език, не се ли имате за част от този народ? И да сте се отказали да сте част от него, наистина ли мислите, че злорадството е най-подходящата реакция тук? Време е да спрем с цинизма тип "тука е така", "прост народ", "заслужаваме си го" и подобни и да се заемем да подобряваме нещата, няма кой друг да ни го направи.

 • 8
  ajsayder avatar :-|
  sim4o

  .. “защо голяма част от избирателите продължават да гласуват за партии, издънки на БКП, като БСП и ГЕРБ..“
  -----------------
  И като ДеБъ , Радан що го забравяме?

  Пренебрежение, а “Капитал“?
  Асан не е ли хора ?

  В случая Радан, не е ли хора?

 • 9
  deaf avatar :-|
  deaf

  Каква БКП когато изборите у нас се фалшифицират! Или Капитал не знае това?!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО