Вхтераиниска ле си?*

Ваксините за личните лекари

   ©  Георги Кожухаров
   ©  Георги Кожухаров

Пет часа. Толкова продължи чакането на опашката за раздаване на ваксини за личните лекари в София тази седмица. В понеделник вечерта всички те получиха мейл, че на следващия ден ще могат да получат ваксини от едно единствено място. Без подробности, без часове и без ред. Кой превари, той завари. Така на следващия ден пред сградата на столичната здравна инспекция се изви огромна опашка от лични лекари. Кой с хладилна чанта от Lidl, кой от магазин за един лев, кой просто така, някои с маски, други без, струпани близко един до друг, но решени да изчакат в името на пациентите си. Тъжна картина, която показва изключително ниското ниво на организация на целия процес по ваксиниране.

Да отнемеш часове от работния ден на личните лекари означава да лишиш стотици хора в София от достъп до медицински услуги. Да го направиш в момент, когато здравната система е претоварена и на ръба на счупването, граничи с престъпна небрежност. И това не е всичко.

Ваксините сега се раздаваха по т.нар. Фаза 4 от ваксинационния план. В нея по принцип влизат хората над 65 години и тези с рискови хронични заболявания. Ето какво накратко се случи до момента с фазите на ваксинационния план:

Започна се с фаза 1 - лекари и медицински персонал, но тъй като нямаше достатъчно интерес, се мина към фаза 2 - хора в домове за възрастни и учители. Тя също приключи бързо и се отвори фаза 3. В нея по принцип трябваше да влизат хората, които поддържат критична за държавата инфраструктура, като енергетика и телекомуникации. Критериите обаче бяха разширени и се включиха хора от банки, IT компании, медии и др. Така много млади и здрави хора изпревариха възрастните и болните. Когато това се разбра, фазите бяха оставени и се пуснаха "зелени коридори" за който свари. После ваксините свършиха и коридорите бяха затворени. Като дойдоха нови, се оказа, че се е увеличил интересът от хората в първа и втора фаза и процесът се върна обратно там. Както обобщи един участник в тази прекрасна организация: "В момента са отворени четири фази от плана за ваксинация." Звучи подредено, нали?

*"Вхтераиниска ле си?" е "Ваксинирахте ли се?" с разбъркани букви. Ако можем да разбъркваме фазите, защо не и буквите

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран

Зимната приказка на Фандъкова

Зимната приказка на Фандъкова

КапиталНО

КапиталНО

Последният окоп

Последният окоп