Избираме ги с конкурс, ще ги търпите

Назначенията на ГЕРБ

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

Наближи ли моментът да се сменя държавното управление, винаги започва една луда, дори истерична, надпревара с времето за назначение на "наши" хора на разни позиции. Така е и сега. От няколко дни ГЕРБ са задвижили всички механизми за устрояването на колкото се може повече хора - в дирекциите по министерствата, в агенции и в държавни предприятия от сферата на енергетиката и земеделието.

Целта, разбира се, е чрез тях да продължи упражняването на влияние в определени структури независимо от вижданията на новите управляващи. Къде, за да се прикрият документи, къде за да се довършат започнатите проекти и сделки, или просто за да има вътрешна съпротива.

От правителството в оставка на Бойко Борисов се оправдават, че бурните назначения в държавните фирми не били нарочни, а стават след проведени конкурси. Това, че се случват точно сега, след изборите, пък било чиста случайност.

Но бързината и потайността говорят за друго. Конкурси наистина имаше, но чисто процедурно те приключиха още през март. Тогава, в разгара на предизборната кампания, назначенията бяха отложени вероятно защото избраниците са само близки до ГЕРБ лица, които от години са в бордовете на държавните фирми, и вероятно е било преценено, че това може да има негативен ефект сред избирателите. Сега обаче, без дори да се обявяват публично резултатите от въпросните конкурси, направо се правят назначения.

Само за няколко дни министри в оставка разписват куп решения, регулатори се събират извънредно, за да дадат становища, а в случая с Българския енергиен холдинг дори освободените вече директори, които също са преназначени в други дружества, назначават с неприсъствени решения нови ръководства на компании като АЕЦ "Козлодуй" и "Булгартрансгаз".

Резултатът от цялата тази вакханалия е, че новоназначените директори имат 5-годишни мандати, които по закон не могат да бъдат прекратени. Или казано иначе, ръцете на следващите управляващи ще бъдат вързани.

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран

Зимната приказка на Фандъкова

Зимната приказка на Фандъкова

КапиталНО

КапиталНО

Последният окоп

Последният окоп