Колко са осъдените за корупция

Протестите на спецпрокуратурата

Протест на служители в специализирна прокуратура Иван Гешев
Протест на служители в специализирна прокуратура Иван Гешев
Протест на служители в специализирна прокуратура Иван Гешев    ©  Лили Тоушек
Протест на служители в специализирна прокуратура Иван Гешев    ©  Лили Тоушек
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Прокуратурата протестира. Организирано, мълчаливо и задружно, защото депутати искат да закрият спецправосъдието

Според ръководството на прокуратурата, ръководителите на спецзвената и подчинените им медии това се прави "само и единствено в интерес на обвиняеми и подсъдими лица", "а вероятно и на чужди национални интереси". Иначе казано, партиите, които още в предизборните си програми заложиха закриването на спецправосъдието - "Демократична България", "Има такъв народ", "Изправи се! Мутри вън! и БСП - действат организирано срещу националните интереси. А дори идеологът за създаването на спецправосъдието Цветан Цветанов се обяви срещу отрочето си и поиска закриването му.

Шефовете на спецзвената засипаха публиката с данни за рекорден брой преписки. Много дела, много шумни пресконференции. Въпросът обаче не е колко, а как.

"Почти по 100% от приключилите дела "от голям обществен интерес" присъдите са оправдателни", заяви наскоро в интервю пред "Капитал" известният наказателен адвокат Ина Лулчева. И дава пример с делата, образувани по едно и също време срещу бившите министри и зам.-министри от Реформаторския блок във второто правителство на Борисов, но и с много други обвинения.

Какво става обаче с делата срещу Миню Стайков и Арабаджиеви, които стояха близо две години в ареста? С делата срещу президентските съветници и Бобокови, започнали с показното нахлуване в президентството през м.г., което предизвика масови граждански протести с искане оставката на главния прокурор Иван Гешев. Делото срещу шефа на "ТАД груп" за теча на данни от НАП, по което спецпрокуратурата разкри страшен терористичен акт върху поливачките пред парламента?

И най-вече - защо спецпрокуратурата не забелязва скандали, които разтърсиха държавата, като например съдържанието на чекмеджетата в нощното шкафче на премиера Борисов, аудиозаписите, в които той нарежда да се ударят опонентите му и подрежда дневния ред на регулаторите. Какво става с "Осемте джуджета"? Колко са осъдените за корупция хора на властта? По тези теми прокуратурата мълчи. Без да протестира.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    event_horizon avatar :-|
    event_horizon
    • + 10

    Cпецпрокуратурата нe разследва изнудването и "таксата спокойствие" която е навсякъде. Cпецпрокуратурата e бухалка срещу неудобните. Гешеф не само покрива всичко но използва компроматите си да държи политици. Нинова и половината БСП веднага утихват когато се гласува нещо за прокуратурата или ВСС. Ще бъде много трудно да отсраним този злокачествен тумор на превзетата държава, но не трябва да се предаваме. Следващата битка е на 11 юли ⚠️ 1 година след началото ↗️

    Нередност?
  • 2
    metzanviolinov avatar :-@
    metzanviolinov
    • + 8

    Защо въобще си правят труда с тези пиески, озаглавени "мълчаливи протести"? На всички им е ясно, че на всички им е ясно чии интереси обслужва Гешефтурата.

    Нередност?
  • 3
    dabeda avatar :-P
    Da be.. da..
    • + 5

    Защо... роднина-милиционер-роднина-милиционер...
    Хубава сине-кура §без усилия§, огромни заплати, паркоместо в центъра на Селофия.. интересни креативни методи...задгранични командировки на сметката на държавните аборигени .. възможности за строежи на вили като безимотни...

    Нередност?
Нов коментар