Болни от власт мозъци

Съпротивата срещу служебното правителство

Престоят във властта - и това е доказано от сериозни изследвания на невролози, причинява нещо като увреждане на мозъка. Или по-точно казано, хората на високи позиции имат симптоми, подобни на тези при травматични увреждания. Вероятно и колкото повече прекара един човек във властта, толкова по-сериозно е увреждането. Това може би донякъде обяснява стратегията на бившите управляващи от последните седмици масово да се съпротивляват на служебното правителство.

Кабинетът на Румен Радев овладя високите етажи на властта, но надолу битката се води за всеки коридор и кабинет, за всяка агенция и държавната компания. Примерите от тази седмица са много, но два са особено показателни.

След съмнения за незаконни трансплантации служебният здравен министър се опита да смени борда на болница "Лозенец" и нейният изпълнителен директор. Той обаче обжалва в съда и Агенцията по вписванията отказа да признае правото на държавата да сменя ръководството на държавната болница. Същото се случи и с Александровска болница. Собственикът й - държавата, реши да смени ръководството заради обвиненията между лекарите там. Агенцията по вписванията не даде. Болниците не са единствените места, на които съпротивата срещу служебния кабинет тече с пълна сила.

Едно от обясненията за това е, че хората от предишната власт страдат от масовата делюзия, че те са извън управлението само за малко. Тук сега само за два три месеца да удържим - мислят си те - и пак ще си дойде нашето. Това се видя най-добре при шефовете на службите, които си бяха взели отпуска с надеждата да прескочат служебното правителство. Това е толкова нелепо, колкото би било да се завият презглава, като видят престъпник, и да вярват, че така ще изчезне.

Десетгодишният рахат свърши. Времената са други. Хората се промениха. Светът не е същият. Предишното няма да се върне. Не че следващото задължително ще е по-добро, но вече няма как да е същото.

Съпротивата сега всъщност върши и една много добра работа - показва докъде е превзета държавата и колко работа ще има следващото управление, ако, разбира се, то има намерения за истинска промяна.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  Болни мозъци, наистина!

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  Изпълняват властта на Буци да покажат "джеледзен к*р" в борбата до последно и ако ще напуска властта, то да стане с високо вдигната палатка

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Анонимниците от Капитал играят много грубо и правят долнопробни внущения: щом болницата/ТЕЦ-а/фабриката е държавна, всеки министър-принципал може да прави там каквото поиска.
  Тцъ! Законът далеч не казва това.

  Не може да продължава да се процедира по ОБВИНЕНИЯ. Има съд, пред който се представят доказателства за вина и той отсъжда има ли такава.
  Крайно време е да се прекрати практиката по целесъобразни обвинения (както досега нарочени за ограбване) хора да търкат с години наровете без съд и присъда.

  Вписването в АВ на наложените от министър д-р Кацаров промени в съвета на директорите на Лозенец е спряно с определение на исковия съд. Когато съдът се произнесе, АВ в законовия срок ще впише решението.

  Какво нередно има в това да се изчака определението на съда?

  А дотогава моля настоятелно редакцията да престане да петни името на проф. Спасов, един от малцината български трансплантолози, човек, върнал десетки хора към живот.

  Болница Лозенец не прилича на ИСУЛ, на Св. Ана или на ямболската болница и заради д-р Спасов, а не че властниците се лекуват в едно от крилата й.
  Лозенец не е затворена болница като ВМА или МВР-болница. Всеки български гражданин може да се лекува там. Просто малцина го знаят. И ми е притеснително, че след тая кампания по конюнктурни причини ще се унищожи една много добра болница.

 • 4
  anihilator_jack avatar :-|
  anihilator_jack

  До коментар [#3] от "Dr D":

  Нищо от това, което си изброил не дава право на проф. Спасов да се държи сякаш болница Лозенец му е бащиния. Нито пък да нарушава Хипократовата клетва, която е положил, а по всичко личи, че я е нарушавал многократно.

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Джак, хайде да вземем да мислим!

  Търговията с органи е престъпление по чл.Чл. 349а. НК.
  Според НПК и действащото законодателство, тъй като това е общественозначимо престъпление, трябва да започне разследване: да се изземе документация от болницата, от Агенцията по трансплантация, от НЗОК и пр, да се разпитват свидетели, да се издирят и дадат показания донори и реципиенти...

  Нищо от това не се е чуло да става вече цяла седмица! Което също е престъпление!
  Д-р Кацаров тръби по медиите страшни обвинения. Един хитър евреин (вероятно замесен) си гарантира неприкосновеност и също взе да "разкрива" по медиите.
  А медиите със свои думи започнаха да преповтарят и препотретват чутото.

  Видимо медиите взеха да изземват функциите на правосъдието.
  Това е класически пропаганден метод за промиване на общественото съзнание и подкарването му в избраната посока. Примерът с ковид-кампанията е класика.

  И тъй като така не се прави, си мисля, че зад атаката срещу проф. Спасов и правителствена се крият интереси. Какви - ще се види след време.

  Спасов подразни медицинските барони с две неща:
  1. Можа да направи обществена болница, каквато друга в БГ няма;
  2. Направи втори център за медицинско образование - Медицинския факултет на СУ, чията база за практика на студентите стана Лозенец.

  След проф. Спасов и двете ще умрат.

  А сега да попитам анонимниците от Капитал:
  1. Кой има полза от затриването на една болница и докарването й до нивото на ямболската?
  2. Кой има полза от ликвидирането на МФ на СУ при видимата липса на лекари в БГ?

  И не е ли поредния излив на злокачествена кампанийна "журналистика" транслирането на чужди словесни конструкции, без да се потърси едно доказателство?

 • 6
  ahj21578679 avatar :-|
  ahj21578679

  До коментар [#] от "":

  Революция е, докторе! Покрай сухото ще гори и мокрото.

 • 7
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Re: ahj...
  Революция е силно казано. И ако отстравяването на особи в първостепенни и второстепенни разпределители на бюджетни средства е оправдано, за да спре паричния поток към мафията, посягането на директор на болница!?
  Ако има данни за престъпление, уволнението не е наказаниено.

 • 8
  drug avatar :-|
  реалист

  До коментар [#] от "6":
  Революция, глупости! Коя е Революцията, "Външните мутри" с отдавнашната Мая Галева Костинбродско-Пеевска, вече и Божкова и Т. Дончева, адвокатът на мафията или пък ДБ с Хр. Бойкикев и А. Атанасов, или Ниновската БСП, или пък примитивните ИТН? Просто, "стани куме, да седне жена ми", че много се заседя, а нас ни заболяха краката да стоим прави и гладни. А, сега идват бързи няколко европейски млрд € и наш ред е да ги "усвоим". Както, казват евреите, "кой, каквото и да ти говори, става дума за пари", в случая за много пари.

 • 9
  deaf avatar :-|
  deaf

  Престоят във властта уврежда мозъците на някои хора,не на всички.

 • 10
  knb avatar :-(
  Кнб

  Вярно е. Уврежда мозъка властта. И жаждата за власт и кокал също. Изобщо жаждата уврежда мозъка, може да пробвате да стоите жадни два дни и да видите какви мисли имате. Но то тази работа като ковида. Някои и за 12 години го минават като хрема, а други за 4 години и половина вече са за реанимация. И някои и до пенсия не могат да израстат до свестен лекар въпреки многото декари опит, а други дето ги пенсионират жадните за власт са със свеж ум като младежи и вършат работа за трима.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

За магистралите и хората

За магистралите и хората