Холистичният подход на Байдън срещу корупцията

Новият подход ще обхване пълната гама от корумпирани участници и техните активи.

Холистичният подход на Байдън срещу корупцията

Нов дневен ред

2485 прочитания

Новият подход ще обхване пълната гама от корумпирани участници и техните активи.

© Shutterstock


Джеф Мартин

международна правна кантора Baker & McKenzie, в блога "Чужди инвестиции и национална сигурност"

На 3 юни президентът Байдън издаде Меморандум за установяване на борбата срещу корупцията като основен интерес за националната сигурност на САЩ. Документът възлага на над 15 американски федерални правителствени звена и агенции да извършат междуведомствен преглед и съвместно да разработят стратегия, която значително ще подобри способността на САЩ за борба с корупцията.

Мандатът, даден с меморандума, представлява мощен и необходим подход за борба с корупцията във всичките й форми. Във всички тези агенции правителството на САЩ отдавна разполага с инструментите, необходими за справяне с корупцията, независимо дали тя е вътрешна или в чужбина и дали включва плащащите или получателите на подкупи. Новият холистичен междуведомствен подход в тази област трябва да осигури по-голяма координация, сътрудничество и ефективност на различните агенции и инструменти.

Подписаният от американския президент документ отчита глобалното въздействие на корупцията върху демокрацията и световния БВП.

Той ще обхване пълната гама от корумпирани участници и техните активи посредством: насочени срещу клептокрацията инициативи, външна политика и международни санкции за корумпирани правителства и служители в чужбина; Закона за чуждестранните корупционни практики (FCPA), насочен към онези компании и лица, които плащат подкупи, за да напредват в международния бизнес; с правила за борба с изпирането на пари и свързаното с тях прилагане, насочени към приходите от корупционно поведение; както и многобройните федерални, държавни и местни правила и агенции, насочени към битовите измами и корупцията в многобройните й форми в цялата страна.

При определянето на този дневен ред меморандумът отчита глобалното въздействие на корупцията. Тя засяга икономиките и политическите системи извън страната, причиняващи загуба от 2 до 5% от световния БВП поради корупционни действия. Документът подчертава, че тези действия отслабват икономическата справедливост, глобалните усилия за борба с бедността и развитието и водят до национална нестабилност и намалено доверие в правителството заедно с нарастването на екстремизма и миграцията. В него се казва, че корупцията предоставя на авторитарните лидери инструменти за подкопаване на демокрацията.

Администрацията на Байдън официално си поставя за цел да насърчи по-голяма прозрачност, да предотврати и да се бори с вътрешната и чуждестранната корупция, както и да обезсили методите, които корумпираните участници използват, за да избегнат отговорността за своите действия. Това включва укрепване на национални и международни институции и партньорства, идентифициране на най-добрите практики и механизми за налагане на отговорност за корумпирани лица и укрепване на гражданското общество, медиите и други надзорни органи за провеждане на изследвания и анализи. Прегледът ще определи как най-добре да се прилагат федерални закони, изискващи американски компании да докладват своите действителни собственици, да ограничат офшорната финансова тайна и да подобрят обмена на информация.

По-рано тази година Конгресът прие Закона за корпоративна прозрачност (CTA), който изисква нови и съществуващи малки корпорации и дружества с ограничена отговорност да разкриват информация за своите бенефициери. След това, през април, администрацията на Байдън поиска допълнителни 64 милиона долара финансиране за Мрежата за борба с финансовите престъпления (FinCEN), за да изгради нова база данни за бенефициерна собственост и да приложи други правила за борба с корупцията.

Администрацията на Байдън задължава междуведомственият преглед да приключи в рамките на 200 дни и ще бъде интересно да видим какви действия и инициативи ще произтекат от него за бъдещето на антикорупционното прилагане в САЩ и в чужбина. Ясно е, че изпълнението на ангажимента за борба с корупцията във всичките й форми ще изисква тясното сътрудничество на всички тези агенции, заедно с техните международни колеги за много години напред.

Джеф Мартин

международна правна кантора Baker & McKenzie, в блога "Чужди инвестиции и национална сигурност"

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
 • 1
  antipa avatar :-P
  D-r D

  Човекът със свои думи и надве-натри е преразказал 2-3 типични ЮЕс хегемониални закона, чието действие чудно как е екстериториално.
  Явно от виден регионален грабител, САЩ се напъхват в туниката на вселенски спасител.

  Този вечен комиксов герой кап. Америка...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал