На плажа всичко е разрешено. С правилните хора

Морските строежи

През последните 37 години забраната за влизането на техника и строителството на дюните в местността Каваците и къмпинг "Смокиня" е била в сила. С изключение на месец и няколко дни - от 14 май тази година до тази седмица. За това време находчиви предприемачи успяват да изградят ново голямо заведение на плажа, което вероятно ще остане там години.

Смешно е да се мисли, че тази история е резултат от лудия късмет на плажните бизнесмени. Няма случайно чакащи зад плажа багери, нито случайно излети бетонни колчета. Просто се потвърждава максима, с която България свикна и с която е време да се сбогуваме - че с правилните хора в точния момент може да се надскочат законите и никой да не носи отговорност.

В случая правилният човек е бившият вече министър на екологията Емил Димитров-Ревизоро. За него всички казват, че отказвал да подпише каквото и да е през годината, която изкара в МОСВ. Но на 9 април 2021 г. той все пак е подписал нещо - заповед за промяна на решение на Комитета за опазване на природната среда от 1984 г., с което се забранява всякакво строителство в защитените територии край морето. Той не отменя напълно разпоредбите, защото това би било твърде скандално и видимо. Заповедта просто включва куп изключения, в които забраните не важат. Така забраненото строителство става разрешено в къмпинг "Смокиня" за преместваеми обекти за обслужване на туристите, за ремонт и реконструкция на съществуващи постройки, за изграждане на подземна инфраструктура и т.н. Там внезапно се допуска и влизането на техника.

Тази "вратичка" се отваря официално на 14 май с публикуването й в Държавен вестник. Ден по-късно започва строителството на заведение на брега, което към средата на юни вече е готово. На 22 юни служебният екоминистър затваря "вратичката" и връща старото положение. Но строежът вече е факт, при това извършен съвсем законно. Ето така се използва властта в България. Крайно време е това да се промени.

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран

Зимната приказка на Фандъкова

Зимната приказка на Фандъкова

КапиталНО

КапиталНО