Голямата изборна интрига: ще имат ли протестните партии мнозинство

Или мнозинство на протестните партии, или нови избори

Или мнозинство на протестните партии, или нови избори

Алтернативата на ГЕРБ и ДПС е ясно очертана, но за да се случи, трябва да има поне 121 депутати в следващия парламент

22150 прочитания

© Капитал


Темата накратко
 • Алтернативата на ГЕРБ и ДПС е ясно очертана, но за да се случи, трябва да има поне 121 депутати в следващия парламент.
 • "Демократична България", "Има такъв народ" и "Изправи се! Мутри вън!" дават заявки за изключително дълбоки реформи, като започнат от прокуратурата, службите и съда.
 • Христо Иванов, Тошко Йорданов и Мая Манолова разказват в интервюта за "Капитал" какви са решенията на най-големите проблеми и откъде трябва да се започне.

В политиката времето често тече с много различна скорост - понякога за над десет години не се променя нищо, а друг път за три месеца ситуацията става драматично различна. Сега сме във втория сценарий. През април основната интрига на изборите беше дали въобще има шанс да се разруши монополът на ГЕРБ и ДПС в държавното управление. Три месеца по-късно положението е много различно:

 • Бойко Борисов - дългогодишното лице на този политически модел има минимални шансове да бъде начело на правителство след изборите в неделя.
 • Алтернативата е сравнително ясна - това са трите партии, които показаха някаква склонност да работят заедно - "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се, мутри вън".
 • Това, че има ясна алтернатива, обаче не значи, че тя е обречена на успех. Предишното кълбо от интереси прави всичко възможно, за да си гарантира участие в следващата конфигурация на властта, и би опитало с всякакво маскиране.

За ДПС е ясно, че няма как официално да е във властта, но за демонтиране на модела, наложен с дългогодишната му задкулисна доминация в политиката, ще може да се говори след евентуална и реална реформа на прокуратурата и съдебната власт. Прогнозните резултати от социологическите проучвания показват, че както и през април, незаобиколима част от избирателите залагат на посланията за радикална промяна дори с цената да си купят власт "на зелено".

През последните три месеца почти нищо не е както е било в изминалите 12 години, колкото продължи периодът "Борисов" в управлението на държавата. Две явления пречупиха политическата ситуация, която доскоро изглеждаше като безметежно безвремие - служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, и американските санкции по закона "Магнитски". Общият им ефект открадна шоуто на предизборната кампания до степен, че я направи излишна.

Добрата новина е, че по този начин дори за неизвестността, която чака зад ъгъла на изборите, все пак беше сложена някаква рамка. Както цветисто го описа Татяна Дончева пред bTV, заслугата на служебното правителство е, че се захвана с "измитането на модела ГЕРБ и изваждането на лалугерите от дупките". Заслугата на "Магнитски" е в силното затрудняване на евентуалните опити отново да се върнат там.

Тази рамка ще важи за всяко правителство, което следващият парламент може да излъчи. А ако не успее, за по-следващия - също.

Какво ще се случи след изборите зависи първо от това какво точно ще стане в неделя. Резултатите от гласуването ще имат наистина ключово значение. От тях ще зависи дали трите партии, които претендират да са алтернатива на ГЕРБ и ДПС, ще имат стабилно мнозинство. Без него има два възможни сценария:

 • 1) Да се направи правителство на малцинството с риска през широко отворената врата на компромиса да нахлува неприятно течение.
 • 2) Още едни парламентарни избори, този път заедно с президентските през есента.

Ако обаче трите партии получат мнозинство, политическото време ще започне да се движи на много по-бързи обороти. Тогава развитието на ситуацията вече ще зависи от договорките за нещата, които могат да свършат, без да прекрачват червените линии помежду им.

В този брой на "Капитал" ще прочетете три интервюта - с Христо Иванов от "Демократична България", с Мая Манолова от "Изправи се, мутри вън" и с Тошко Йорданов от "Има такъв народ". В тях те говорят най-вече за това какво може да се случи след изборите - каква коалиция биха търсили и какво ще направят през първите месеци на едно евентуално управление. (За да очертаем пълната политическа ситуация, потърсихме за интервюта и лидерите на другите големи партии - Корнелия Нинова и Бойко Борисов; и двамата не отговориха на поканата.)

От разговорите с тримата лидери се очертава много интересна картина за следващите месеци в политиката и държавното управление. Всички са наясно, че техните партии могат да са в основата на евентуална коалиция. Тя обаче не е напълно сигурна. Христо Иванов например смята, че без стабилно мнозинство "Демократична България" няма да участва в нея, защото през плаващите мнозинства ДПС лесно може да запази влиянието си във властта и съответно да блокира всички по-сериозни опити за промяна. За Тошко Йорданов от "Има такъв народ" също има смисъл да се говори за коалиция само ако тя има нужния брой гласове. Иначе - пак избори.

Истински интересното обаче ще дойде, ако трите формации получат мнозинство, защото имат пълно съвпадение в нещо много важно - смятат, че държавата е превзета и че за да се върне обратно на хората, трябва да се построи наново. Това означава пълни и много дълбоки реформи в съдебната система, службите, регулаторите и държавното управление - практически навсякъде.

Пълен консенсус има и откъде да се започне - съдебната система и службите. Двама от тримата лидери (Христо Иванов и Мая Манолова) говорят за сериозни структурни промени в службите и прокуратурата, както и за цялостен реподбор на работещите там след проверка за лоялност. Те го наричат "преосноваване" и "изчистване". Съвпадение има и за премахването на един от основните инструменти за натиск през съдебната система - специализираният съд и прокуратура.

Увеличението на доходите е другият ключов момент, за който поне две от партиите имат съгласие, но с леки различия за това как да бъде постигнато. За Христо Иванов изчистването на средата от корупцията ще е първият сериозен стимул за раздвижване на икономиката и съответно за увеличаване на доходите. Според Мая Манолова са необходими и държавни помощи за малкия и средния бизнес.

И трите политически сили смятат, че е нужна много сериозна промяна в начина, по който се инвестират европейските пари. Тази тема е важна, защото през следващите години по линия на еврофондовете и плана за възстановяване към България могат да дойдат много по-големи суми, отколкото страната е получила досега. Дори и корупцията да бъде силно намалена, ако шоковото изливане на пари в българската икономика не се управлява добре, то може сериозно да навреди. За "Демократична България" и "Има такъв народ" е ключово тези пари не просто да бъдат усвоявани, а да се инвестират така, че от тях да има ясен ефект. Според Христо Иванов е изключително важно да се инвестира не в стиропор, а в човешки капитал, който той нарича "големия проблем на България".

Ако се стигне до правителство, новите министри (а също и избралите ги депутати) ще имат съвсем кратък период на спокойствие, за да навлязат в работата. Няколко различни процеса набират скорост и могат да се превърнат в кризи през следващите месеци. Според Христо Иванов и Мая Манолова първата най-вероятно ще бъде идващата ковид вълна.

Тези трима политици могат да са лицата на промяната в България през идващите месеци и може би години. Могат обаче и да не са. За да се случат техните планове, те първо трябва да бъдат подкрепени на изборите в неделя. Тогава трите политически сили, наричани общо "партии на протеста", трябва да изпълнят първата си мисия - да имат поне 121 гласа в парламента.

Темата накратко
 • Алтернативата на ГЕРБ и ДПС е ясно очертана, но за да се случи, трябва да има поне 121 депутати в следващия парламент.
 • "Демократична България", "Има такъв народ" и "Изправи се! Мутри вън!" дават заявки за изключително дълбоки реформи, като започнат от прокуратурата, службите и съда.
 • Христо Иванов, Тошко Йорданов и Мая Манолова разказват в интервюта за "Капитал" какви са решенията на най-големите проблеми и откъде трябва да се започне.

В политиката времето често тече с много различна скорост - понякога за над десет години не се променя нищо, а друг път за три месеца ситуацията става драматично различна. Сега сме във втория сценарий. През април основната интрига на изборите беше дали въобще има шанс да се разруши монополът на ГЕРБ и ДПС в държавното управление. Три месеца по-късно положението е много различно:


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


31 коментара
 • 1
  ss avatar :-P
  SS

  Много хубав колаж на Мая Общата , Ристю и Африкански - по скоро ще полетят в космоса отколкото да вземат власт ...

 • 2
  b.manchev avatar :-?
  b.manchev

  Тези предстоящи избори имат само една единствена особеност от предишните. Изцяло машинното гласуване, което до последно бе саботирано гарантира максимално честни избори спрямо всички предходни, както и възможността за улеснено упражняване на избирателното право на българите зад граница.

  Това не е малка победа по пътя към завръщането на нормалността в политиката и държавността у нас.

 • 3
  isidro avatar :-?
  isidro

  ПИК, ти ли си?

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Подготвя се втори опит на кръга Капитал да се докопа да властта чрез пробутване този път на класически политически номади-властомани (Ицо и Мая) и шоумени с неясна политическа ориентация.
  Само преди година и малко Капитал громеше червената Мая при опита й да измести Йора Фандъкова. Просто, защото бе подкрепена от БСП.
  Сега това се замете под килима.
  Пак там отиде и народстния факт от биографията на Ица Иванов, че е бил вицепремиер в първия служебен кабинет на Плевнелиев (Герб) и министър във втория на Борисов. И че е инициаторът на разделянето на ВСС на две колегии, което обуслови лесния избор на удобен за Борисов гл.прокурор.

  Със старите кур** новият 47-ми парламент няма как на мирише на ново.

  За тия с късата памет да напомня, че първият опит на кръгъ Капитал с политинженерстването при реденето на първия кабинет Борисов (Трайков, Дянков, Плевнелиев) претърпя неуспех. Просто не бе отчетено егото и властоманията на Борисов. Както и неспособността на кандидатите.

  Видимо на Иван Вазов нищо не са научили от провала си тогава, което не им пречи да пробват отново.
  И отново...

 • 5
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  Ако партиите на протест имат заедно 121 депутата ще насъпи ренесанс на демокрацията в България.
  Ако герб вземат повече от 20% и ако псевдо-патриотите влязат в парламента ще си останем в мутренското средновековие.
  Хора ГЛАСУВАЙТЕ! Не ми се обяснявайте с мизерната отпуска. Гласът ви може да се окаже безценен за бъдещето на децата ви. Мислете с главите си! Не трябва да ви мързи тази неделя!

 • 6
  scuby avatar :-(
  scuby

  През 2013 година когато започваше новото НС си помислих, че сме стигнали дъното когато на най-високата трибуна в държавата избраха да застанат Христо Бисеров и Мая Манолова. Сега ако новото правителство се състави от Тошко, Мая и Христо не знам къде отиваме вече :(. Иначе е ясно, че още от сега ни подготвят за коалиция ИТН и ДБ като чета сайтовете на Прокопиев и като гледам как Трифонов намига на гей общността с последното му интервю.

 • 7
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  До коментар [#] от "":

  А, бе, какво стана с 3-те процента под опашката на коня? Нещо не се чувате по тази тема.

 • 8
  xne151064816 avatar :-|
  Anon

  До коментар [#] от "":

  Герберско тролче, на тиквата песента е изпята, колкото и да надавате вой на умряло - че тримата на снимката имат кирливи ризи е факт, но не могат да стъпят и на малкия пръст на тулупа.

 • 9
  scuby avatar :-(
  scuby

  До коментар [#] от "Anon": Време е да се замислите дали вие не сте тиква и като гледам много проста тиква :(

 • 10
  xne151064816 avatar :-|
  Anon

  До коментар [#] от "":

  Бегом към Банкя, мой човек, не можеш да ме трогнеш с жалките си нападки.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Тука няма, там има

Тука няма, там има

Искаме още от същото

Искаме още от същото