Благородни лъжи или източване на НЗОК: и двете в сбърканата система

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Здравната каса сключва договори с болниците и ги проверява за работа по клинични пътеки - инструмент на възраст повече от 21 години, който не отразява нито реалното състояние на пациентите, нито труда на медицинските екипи, нито какво наистина трябва да се направи, за да се излекува качествено пациентът.

Понеже в България най-лесният начин да получиш точна диагноза не е при личния лекар, който хронично няма направления, а в болницата, лекарите обикновено извършват дребни или едри нарушения на правилата по пътеките, за да помагат на пациентите. За едни това е благородна лъжа, за други - нарушение с цел източване на здравната каса.

Ако фалшификацията на документи мине незабелязано, болницата си получава парите, а пациентът - лечението и една често фалшива епикриза, в която не е отразено истинското му състояние, а това, по което са го приели за пред НЗОК. Оттук нататък е въпрос дали здравната каса ще хване нарушението и ще санкционира болницата или пък болницата ще се обзаведе с администрация, която да попълва документите по действащите правила. По принцип здравната каса и здравното министерство досега подминаваха с широко затворени очи случващото се в държавните болници и наказваха предимно частните. Сега обаче касата реши да проверява и държавните, в резултат на което се оказа, че в "Пирогов" има нарушения при 400 пациенти. Заради това директорът беше уволнен, а пък медиците протестираха в негова защита и на свой ред поискаха оставката на здравния министър и управителя на НЗОК. Впоследствие всички страни обявиха, че са прекалили с острия тон.

Случилото се обаче показа много ясно, че начинът, по който се плаща на болниците, е безнадеждно остарял и неадекватен. И това няма да се промени с решения на парче. И двете обяснения за нарушенията - "благородната лъжа" и "източването" на касата, са диагноза на сбърканата система.

Все още няма коментари
Нов коментар