Планира ли Русия анексиране и на Беларус

Кремъл затяга примката

Бруталността на Лукашенко и парите на Путин поставят на карта съществуването на страната
Бруталността на Лукашенко и парите на Путин поставят на карта съществуването на страната    ©  Shutterstock
Бруталността на Лукашенко и парите на Путин поставят на карта съществуването на страната
Бруталността на Лукашенко и парите на Путин поставят на карта съществуването на страната    ©  Shutterstock
Константин Егерт в коментар за Deutsche Welle

От 9 август 2020 г. - деня, когато в Беларус избухнаха протестите срещу фалшифицираните изборни резултати, една личност доминира политическия пейзаж в страната. И това не е нито Александър Лукашенко, който управлява Беларус вече 27 години, нито неговата основна политическа опонентка Светлана Тихановская. Това е руският президент Владимир Путин.

От миналия август Кремъл започна да затяга методично примката около съседната страна. Лукашенко редовно се среща с Путин. В официалните комюникета от тези срещи задължително присъства поне една от двете теми - руски заем за режима в Минск или доставки на руски газ за Беларус на ниски цени. От една година насам руските и беларуските въоръжени сили почти непрекъснато провеждат съвместни учения. Не толкова очевидна, но навярно много по-важна тенденция от последните месеци според редица експерти е пълзящото превземане от руската ѝ посестрима ФСБ на беларуската тайна служба, все още гордо носеща името КГБ.

Всички добре помнят как беларуските власти принудиха самолет на Ryanair да кацне в Минск, където служителите на КГБ арестуваха журналиста Роман Протасевич, известен критик на Лукашенко. Малко след въздушното пиратство двете тайни служби гордо оповестиха, че ще задълбочат сътрудничеството си срещу "разрушителния Запад". Експерти по тайните служби като Марк Галеоти смятат, че ФСБ е помогнала на беларуските "колеги" при провеждането на операцията по приземяването на самолета. Сходни съмнения се появиха и във връзка със смъртта на беларуския активист Виталий Шишов, когото украинската полиция откри обесен в един киевски парк.

В Беларус се е нагнетила атмосфера на страх и тормоз. Чудно ли е, при това положение че протестите срещу режима почти заглъхнаха, а от страната избягаха хиляди хора? През юли Лукашенко задълбочи и конфликта си с ЕС, като се отказа от споразумението за връщане на нелегални мигранти и пусна хиляди хора от Близкия изток, Азия и Африка безпрепятствено в съседна Литва - страна, членка на ЕС. Литовските власти нарекоха това "акт на хибридна война".

Беларуският диктатор едва ли би заел толкова агресивна позиция по отношение на ЕС, ако не се беше договорил предварително с Путин. За Кремъл това взаимодействие с Минск е много удобен и евтин начин да отправи сериозна заплаха срещу ЕС.

Всички действия на Кремъл говорят за намерението Беларус да бъде анексирана под една или друга форма - дори ако официално продължи да се води държава с президент Лукашенко. На Путин дори не му се налага да повтаря Крим от 2014 г., за да постави Минск под пълен контрол - достатъчно е Беларус да приеме руски военни бази и да въведе руската рубла като национална валута.

Това означава, че Путин ще сложи ръка върху икономиката на Беларус и в крайна сметка ще позволи на подбрани руски предприемачи да овладеят най-ценните сегменти от нея. В същото време Беларус ще бъде и удобен лост за влияние към Украйна на юг и към членката на НАТО Полша на запад.

На срещата на върха през юни американският президент Джо Байдън на практика прекрати международната изолация на Путин. Оттогава както в САЩ, така и в ЕС сякаш няма голямо желание за противопоставяне на Путин в овладяването на Беларус. Беларуската опозиция също не може да се противопостави, защото повечето ѝ активисти бяха или убити, или вкарани в затвора, или прогонени.

Когато преди година в Беларус започна демократичната революция, само малцина можеха да си представят, че бруталността на Лукашенко, парите на Путин и сътрудничеството на техните две тайни служби в крайна сметка ще се окажат решаващи и ще поставят на карта самото съществуване на страната.

Още от Капитал

А къде бляхте толкова време?

А къде бляхте толкова време?