По-голямата политическа криза

Безплодният парламент

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

"Заклехме се като депутати на 21 юли. Оттогава избираме временни комисии, правителство и всичко друго, без най-важното: парламентарни комисии, без които и една дума в закон не може да бъде променена. Вижте програмата ни за тази седмица. Това е дневният ред на обществото, когато цените хвърчат, пандемията е зад ъгъла, ресторантьори блокират "Орлов мост", а в "Марица-изток" събират подписка. Дори и предишният парламент с неговите общо 9 заседания създаде три комисии (бюджетна, здравна, правна) и търкаляше някакви закони. Сега - нула". Това написа в профила си във фейсбук депутатът от групата "БСП за България" Георги Кадиев. И призова "Има такъв народ", които "по волята на народа водят парада", да си влязат във функциите.

46-ият парламент обаче е зает с "уволнението" си още преди да е заработил. И не дава признаци, че извън предизборната кампания, в която на практика партиите в него вече влязоха покрай възела с правителството, имат намерение да свършат нещо друго. Това обаче е проблем.

Фактът, че все още не е сформирана например бюджетна комисия, която да придвижи поне актуализацията на бюджета, е знак за истинска политическа криза, на чийто фон зациклилото излъчване на правителство бледнее. За щастие няма сериозна опасност това да дестабилизира държавните финанси (вижте повече тук). Но ситуацията, в която финансовият министър иска спешна промяна на може би най-ключовия за функционирането на държавата закон и от парламента не го отразяват, е притеснителна.

Серията от парламентарни избори, в които влезе България, я постави в доста особена ситуация. Конституцията е предвидила тя да остава без правителство - тогава президентът назначава служебно, но не и какво да се прави когато няма Народно събрание. Последният работещ парламент беше разпуснат през март и оттогава - вече половин година, България на практика няма законодателна власт. По всичко личи, че това може да продължи поне до средата на ноември.

Партиите в сегашното Народно събрание имат две възможности. Или да се разберат за няколкото най-важни законови промени, които да направят, преди да се разпуснат. Или да понесат доста неприятните последствия от сериите кризи, които невъзможността им да се разберат ще предизвика.

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран

Зимната приказка на Фандъкова

Зимната приказка на Фандъкова

КапиталНО

КапиталНО