Петролното "Рога и копита" бързо гълта пари

Държавните мастодонти

"Държавната петролна компания", в случай че сте забравили, беше венецът в опита на ГЕРБ да изгради държавен псевдо-капитализъм от руски тип. Тя трябваше да изгради складове за гориво и бензиностанции с официалната идея да се окаже натиск върху цените на бензина и дизела. Всъщност вероятно щеше да бъде поредното кранче за източване през строителство и после, ако има, от текущия оборот.

Тази седмица "Демократична България" предложи законови поправки, така че тази държавна компания да бъде ликвидирана. За нея от бюджета бяха отпуснати 50 млн. лв. Тя "заработи" от декември миналата година, ако така може да се нарече назначаването на 30 души ръководство и личен състав от правителството на ГЕРБ. Защото дейност по същество държавното предприятие няма, както се разбира и от отговора на икономическия министър Кирил Петков на парламентарен въпрос. Затова пък за заплати и издръжка на поредната вредна по замисъла си структура вече са усвоени над 400 хил. лв. от парите на данъкоплатците. Добрата новина е, че поне 100-те бензиностанции, които трябваше да бъдат построени до края на март, ги няма.

Идеята за петролния холдинг беше лансирана от бившите министри на финансите и на икономиката Владислав Горанов и Емил Караниколов с цинично заявената цел държавата да навлезе на пазара на горива и да се бори с монопола на него. На практика със същия монопол, който ГЕРБ и присъдружните им във властта бизнес кръгове създадоха. И на същия пазар, на който назначената от тях Комисия за защита на конкуренцията никога не откри дефекти и монополисти.

Реалността е, че и този преходен парламент няма да направи нищо и грешните пари за петролното "Рога и копита" ще продължат да текат. Но опитът на бившия премиер Борисов предизборно отново да тръгне сред масите може да се окаже горчив, ако и други последват примера на смелата ромка от село Гроздьово и започнат да питат: "Колко пари държавата отпуска? Къде са тези пари? На теб колко милиарда пускаха? Къде са тези пари?"...

Още от Капитал

А къде бляхте толкова време?

А къде бляхте толкова време?