Абсурдната реалност на разпадащата се държава

Нападението над пункта за ваксинация

   ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
   ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

"Ето, дами и господа, така нареченият пункт за ваксинация е просто една линейка, в която директно бодат хората... Тези т.нар. медицински лица извършват престъпление, като инжектират в хората лекарствен разтвор без разрешително", обяснява мъж, представящ себе си като "адвокат" Никола Николов. 27-минутното видео от активаксърската атака на група, наричаща себе си "Комитет за спасение", срещу мобилен ваксинационнен пункт във Варна трудно може да остави спокоен човек със здрав разум. Сцената е абсурдна, но подобни атаки са факт в цял свят. Голямата разлика е как реагират институциите.

Полицията във Варна се появява на 13-ата минута от записа. "Адвокат" Николов иска от тях да "установят лицата, които извършват тежко престъпление". И да съставят протокол, за да могат след това да заведат жалба. "И в прокуратурата също", подчертава той. Вместо да задържат самозванците, полицаите правят точно каквото иска мъжът - отиват да "установят лицата". След това пунктът е затворен и линейката си тръгва.

Ден по-късно прокуратурата започва проверка на... РЗИ. Станислава Бакалова, наблюдаващ прокурор от Районна прокуратура - Варна, иска да знае "дали РЗИ са спазили реда, как се снабдяват такива медицински пунктове с ваксини, с какви документи, къде по принцип трябва да се съхраняват тези разрешителни, дали въобще има такова разрешително". И дали пунктът е законен.

"Ние няма да позволим на организирани групи антиваксъри да пречат на имунизациите", бе цитиран да казва здравният министър. Да, но го позволиха. В политическия хаос от последната година трима здравни министри, двама премиери, президент, политиците от почти целия спектър - никой не показа ,че иска, може и трябва ваксинациите да бъдат приоритет. Разпадащите се след 10 години управление на ГЕРБ институции са пасивни и безсилни. Гуруто на антиваксърите доц. Мангъров е най-желанят гост в медите. А абсурдът става реалност.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  Нищо не чух за търсене на отговорност на антиваксърите.

 • 2
  katia_1 avatar :-|
  Rational

  Докато мнозинството си мълчи и постепенно напуска България, а малки, но гласовити, групи задават тона, не очаквайте промяна.

  А парадоксът е, че вместо да подпомагат ваксинирането, властта дава помощи за "пострадалите" бизнес от липсата на същото ваксиниране.

 • afanko

  Така и не разбрах какво лошо поиска "адвоката". Това са и вашите права, говеда!

 • 4
  peaspiring avatar :-|
  peaspiring

  До коментар [#] от "":

  Утре може да решите, че бирата е вредна, и да започнете да трошите бутилки в супермаркетите.

  Нека всеки да има правото сам да преценя. Изкукали граждани като "адвоката" трябва да въдворени на едно място - в лудницата.

 • 5
  dabeda avatar :-|
  Da be.. da..

  Това нападение е така гнусно, че възпира обикновените хора да се докосват до “държавата“.. Некви чалгаджии си правят гаргара с общественото добро, а вместо околните варненци на входа на парка да ги изритат колективно - идват т. нар. милиционери. Те, вместо от своята позиция да свият сърмите и оперението на “адвоката“ /най-вероятно от ПП Възраждане/, да ги проверят имат ли разрешение за демонстрация - разтурват пункт за доброволна ваксинация.. Което е още по-омерзително - гешефтурата, вместо да си вдигне малко рейтинга с предявявания на обвинения за несъобразена намеса в дейността на държавни институции - о боже! - ще проверява РЗС... яско е откъде подчинените на Каскета са полъчили инструкции за АМ..

  Чалгата е опасна болест - по сериозна от ковид.. и за нея няма ваксина..


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал