Ако Полша напусне ЕС

Управляващата "Право и справедливост" е готова да поеме риска от Полекзит, за да запази властта си на всяка цена

Президентският дворец във Варшава
Президентският дворец във Варшава    ©  Shutterstock
Президентският дворец във Варшава
Президентският дворец във Варшава    ©  Shutterstock
Райнхард Везер в коментар за Frankfurter Allgemeine Zeitung

Неотдавна полският евродепутат Патрик Яки представи доклад, който трябваше да докаже, че от 2004 г. насам покрай членството си в ЕС Полша е загубила почти 120 милиарда евро. Това би било повече от годишния бюджет на полската държава и много повече от стойността на популярните социални програми, благодарение на които национално-консервативната партия "Право и справедливост" печели вече два пъти парламентарните избори. Държавните телевизии, превърнали се в рупор на управляващата партия, отделиха много внимание на тези твърдения - без да ги подложат на особена проверка и критика.

Кой и защо лъже?

Статистика на полското финансово министерство от месец юли обаче показва друго: финансовата изгода от полското членство в ЕС от 2004 г. досега е голяма, стойността ѝ дори значително надхвърля горепосоченото число. Освен това членството в общността има и висока политическа полза, по отношение на която сред партиите цари консенсус. Членството на Полша в ЕС и в НАТО е смятано за част от основните устои на държавата, дори и само от гледна точка на сигурността.

В това отношение всъщност нищо не се е променило - както наскоро тържествено подчерта "Право и справедливост". Но между тези изявления и делничната реторика на партията зейва все по-голяма пропаст. В изявленията на водещите политици от управляващия лагер ЕС все повече се стилизира като враг на Полша, който осъществява "хибридни нападения" срещу страната и е представян като "окупатор" наред с националсоциалистите и СССР.

Този вербален гняв още не се е отразил на общественото мнение. Одобрението към ЕС в допитванията е стабилно - 80 процента. Като една от основните причини за това са средствата от европейския бюджет, чиято полза е осезаема за много граждани. Точно затова и същите тези политици, залагащи на антиевропейската риторика, описват като злонамерено клеветничество критиката, идваща от опозицията, че те можели да доведат страната до Полекзит (по подобие на Брекзит), т.е. до излизане на Полша от съюза.

Правителството не се уморява да тръби, че ако Полша е един от най-големите печеливши от възстановителните фондове на ЕС от кризата с коронавируса, това се дължи на неговата твърда позиция в преговорите с Брюксел - или по-точно казано: би могло да се дължи. Тъй като в резултат на конфронтационния курс спрямо ЕК в спора за правовата държава съществува реална опасност Полша да не получи много милиарди евро. Неспазването на европейските правила има цена, която може да навреди много на "Право и справедливост".

Това е и причината сега партията да започва да поставя под въпрос финансовите ползи от европейското членство. За това правителство е характерно, че в ситуации като тази не търси как да намали вредите за страната, а допълнително изостря конфронтацията, макар при това положение под заплаха да могат да се окажат основни интереси на полската държава.

Това не е спор между Полша и ЕС

Най-вероятно "Право и справедливост" не иска да изведе Полша от ЕС. Но партията е готова да поеме нарастващия риск от Полекзит, тъй като поставя над всичко своите виждания за авторитарна държава и за запазване на властта на всяка цена. Това е ядрото на споровете с ЕС за правовата държава. Преструктурирането на полското правосъдие през последните години цели деградацията му до орган на правителството. А ЕС е най-голямата пречка по този път.

Многократното отлагане на решението на Конституционния съд, с което националното право би трябвало да получи приоритет пред правото на ЕС, показва, че Варшава все още не се решава да предприеме последната стъпка. В правителството има достатъчно експерти, които могат да пресметнат какво би означавала за Полша загубата на европейските средства. Затова е важно ЕК да запази твърдостта си в споровете с полското правителство. В това отношение "вината" носят голямото мнозинство проевропейски настроени поляци.

Но в този спор има нещо, което не бива да се изпуска от погледа - не става дума за спор между Полша и ЕС. Брюксел е в конфликт с едно правителство, което е дошло на власт по демократичен път, но иска да отмени правилата на демокрацията - обременявайки и полските граждани, и всички европейци.

Още от Капитал

Ковид влезе в съда

Ковид влезе в съда