Биткойни и джипкойни

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

   ©  Капитал
   ©  Капитал

"Ако не вярвате [в биткойн] или не го разбирате, нямам време да ви убеждавам, съжалявам." Приписват тази реплика на човека (или един от хората) зад легендарния псевдоним Сатоши Накамото - основателят на първата децентрализирана цифрова валута. Това се случва през 2009 г. и за годините оттогава около криптото се появи цяла паралелна финансова система - борси, депозити, заеми, банки

Днес много повече хора "вярват" в децентрализираните пари, а някои от тях дори и разбират случващото се в този нов свят. Печалбите там могат да са много големи, както и съответно рисковете от пак много големи загуби. През последните години все повече държави по света се опитват да наложат регулации на този сектор - да въведат правила за всички крипто финансови услуги. Кога и как точно ще стане е едно от най-големите предизвикателства за регулаторите по света и от него зависи съдбата на много компании, вече специализирали се в този сектор. Една от големите в него е българска - криптобанката Nexo. Тя официално не се нарича "банка", защото няма лиценз да извършва подобна дейност с "истински" пари, но предлага заеми срещу залог в крипто, както и депозити за дигитални пари с много прилична лихва.

В този брой на "Капитал" разказваме историята на Nexo по няколко причини. Българските й собственици казват, че ако тя имаше лиценз за банка, щеше да е най-голямата тук с активи за близо 10 млрд. долара. Това е към момента, в който журналистите от медиата говориха с тях преди около две седмици. Разбира се, ако Nexo имаше лиценз за българска банка, никога нямаше да бъде толкова голяма компания - в момента нейният пазар е светът. В историята, която ще прочетете тук, ще видите не само лъскавата фасада на успеха, но и драскотините по нея, през които може да се разбере и много за криптосвета.

В годината, когато Сатоши Накамото публикува първата версия на биткойн софтуера и "изкопава" първите си 50 биткойна, България избира Бойко Борисов за министър-председател. Докато криптосветът се развива и днес цената на 50 биткойна от нула е станала над 4.6 млн. лв. (към 6 октомври), тук се случват по-различни неща.

Тази седмица неправителствената организация "Антикорупционен фонд" публикува поредната част от своето разследване за "Осемте джуджета". Това е история, която показва изключително добре превземането на държавата - в случая прокуратурата и полицията, и как това се използва, за да се заграби една работеща фирма и създаденото от собствениците й. Докато по света се очертава новата децентрализирана цифрова финансова система, тук с помощта на прокурори и съдии се крадат килограми злато и пари в брой (цялата история - тук). Това не е единственият сюжет, в който България върви обратно на модерността.

През миналата година правителството на Бойко Борисов заедно с главния прокурор Иван Гешев са организирали може би най-масовото нарушение на човешки права от падането на комунизма насам. Хиляди хора били подслушвани и следени заради това, че са протестирали срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Всички те са били под подозрение, че извършват държавен преврат, а подслушаните им разговори и всички други събрани за тях данни вероятно са били използвани за всякакви други цели - политически или откровено престъпни. Или иначе казано, докато светът е очертавал модерността, тук са правени опити да се възстановят репресивните служби от времената преди 1989 г.

Още от Капитал

А къде бляхте толкова време?

А къде бляхте толкова време?