Кажете истината на миньорите

Бъдещето на въглищата свършва много преди 2038 г. заради Плана за възстановяване

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

Страхът на политиците да казват истината е не по-малко вреден от корупцията. През последните седмици, уплашени от протестите на енергетиците, политиците в един глас обясняваха как се борят за удължаване на живота на въглищната енергетика, която гарантира независимостта на България, и дори записаха 2038 г. като дата за край на енергийния преход. Хоризонтът от още 17 години звучи добре - повечето от работниците биха се пенсионирали например и това е достатъчно да им даде моментно успокоение.

Но положението никак не е толкова розово. Истината, която се премълчава, е, че дори и да има работа в "Мини Марица-изток" през 2038 г., тя ще само за един от всеки 10 заети сега. Но и това е малко вероятно.

Много по-реалистично изглежда две трети от въглищната енергетика да приключи своя живот още през 2026 г. И то защото сме се ангажирали по един или друг начин да направим точно това. Например един от основните проекти в Плана за възстановяване е за изграждането на нова газова ТЕЦ с мощност 1 гВтч. За да се случи тя обаче и да се усвоят почти 1 млрд. лв., е нужно да бъдат затворени 1.4 гВт въглищни мощности. Това е 75% от капацитета на ТЕЦ, който сме използвали от началото на 2021 г. Или за да стане по-ясно - ще затворим голяма част от въглищните ТЕЦ, а с тях и работата на мините още след пет години.

Освен това пак в плана е заложено да изградим хиляди мегавати соларни мощности с батерии, които поне през деня и в пиковите часове ще намалят значително нуждата от активиране на ТЕЦ.

А освен всичко това евродирективите забраняват на въглищни централи да се дава държавна помощ, така че дори и някои политици много да искат, няма да има как да поддържат работата на "Марица-изток". Вместо лъжливи обещания е добре да се каже истината. Тогава може да се помисли и планира какво да се направи, за да бъде този преход по-малко болезнен за хората.

Още от Капитал