Съдиите дават урок

Диагнозата Висш съдебен съвет

Pixabay.com
Pixabay.com    ©  Pixabay.com
Pixabay.com
Pixabay.com    ©  Pixabay.com

Правосъдието ще е горещ картоф и за следващото Народно събрание, който другите кризи няма да успеят да неутрализират. Съдейки по предизборните лозунги, съпротивата срещу промените в него ще се маскира като опазване на "държавността в рамките на конституцията". Държавността обаче се разкапа именно с превземането на съдебната власт и най-вече с конфигурирането на Висшия съдебен съвет, за да се създаде цяла каста от недосегаеми за закона и да се сплашват и мачкат критиците на системата и на слялата се с нея политическа власт.

Но изглежда, че новините от този фронт все по-рядко ще са добри за властелините на статуквото.

Първо, с фактическия бойкот на избора през уикенда съдийската гилдия изрази мнението си за провалената легитимност на този ВСС да я управлява, като не му позволи да попълни състава си.

После дойде решението на съда в Страсбург, с което България беше осъдена заради тормоза над съдия Мирослава Тодорова, докато ръководеше независимия и известен с критичните си позиции за управлението на системата Съюз на съдиите в България.

В същото време пленумът на ключовия за законността Върховен касационен съд единодушно гласува номинацията си за председател след изтичащия мандат на Лозан Панов. С внесената кандидатура на Галина Захарова с мотиви за " oтличнa пpoфecиoнaлнa пoдгoтoвĸa, зaдълбoчeнocт, пpинципнocт, бeзпpиcтpacтнocт и авторитет" съдебният орган трудно би изпълнил спуснат му друг сценарий - ситуацията може да стане или тя, или той.

Съдиите пращат сигнал и към новия парламент. Смяната на ВСС заедно със закриването на спецорганите и одиозната КПКОНПИ ще ограничат политическата намеса, упражнявана чрез главния прокурор, и ще са важна стъпка за възстановяване на "държавността в рамките на конституцията".

Още от Капитал