Какъв да е следващият председател на Върховния касационен съд според обществото

Национално представително социологическо изследване: Българите слабо се интересуват от кадруването в съдилищата, макар да го оценяват като важно

Българите като цяло слабо се интересуват от кадровите въпроси на съдилищата, включително и от такъв сериозен въпрос като избора на председател на Върховния касационен съд, който предстои. Близо 40% (38.4%) знаят името на настоящия председател на ВКС Лозан Панов, който и е кандидат за президент, 61.6% не знаят. Същевременно те оценяват важността на този избор, ако се съди по отговора на въпроса кой трябва да направи избора и кой не, както и какви качества трябва да притежава избраният. Това са част от изводите на национално представително социологическо изследване на тема "Какъв трябва да е следващия председател на Върховния касационен съд (ВКС)", проведено по поръчка на Българския институт за правни инициативи (БИПИ) с цел да провери запознати ли са българските граждани с работата на ВКС, какъв според тях трябва да бъде следващият председател на съда, какви качества да притежава и др. Изследването е осъществено от агенция "Глобал метрикс" в периода 12 - 24 октомври 2021 г. чрез 1007 ефективни интервюта, формирани в двустепенна гнездова квотна извадка с критерии на подбор по признаците възраст, пол, образование и тип на населеното място.

Реазултатите от него са особено актуални на фона на провеждащата се процедула по избор на нов председател на ВКС, в рамките на която на 28 октомври (четвъртък) изтече последната възможност за номиниране на кандидати. В края на срока единствената кандидатура е на сегашния заместник-председател на ВКС - Галина Захарова, която преди седмица бе издигната от Пленума на съда с безпрецедентно единодушие.

"Капитал" предлага с малки съкращения анализа на БИПИ за нагласите на обществото за председателя на ВКС, публикуван първо на сайта на организацията. БИПИ се занимава особено активно с въпросите на съдебната реформа и кадруването в съдебната система, като интензивно използва методите на социологията, за да интегрира в анализите си гледната точка на обществото по тези въпроси. Организацията припомня, че през 2019 г. е направила подобно изследване за това какъв главен прокурор очакват гражданите преди избирането на Иван Гешев на поста.

Генерален извод от изследването "Какъв трябва да е следващия председател на Върховния касационен съд" е, че българското общество като цяло е слабо заинтересовано от кадровите въпроси на съдилищата. На питането знаят ли кой е сегашния председател на ВКС едва 34.6% от анкетираните отговарят правилно. (Съществено е да се отбележи, че изследването е проведено след издигането на Лозан Панов за кандидат за президент.)


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове